Hatay Mutfağı, Lezzetlerin Başkenti
Hatay Mutfağı, Tarih Ve Kültürle Harmanlanmış Bir Mutfaktır
Türkiye'nin güneyinde, tarihin derin izlerini taşıyan Hatay
bölgesi, sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda damak
tadına hitap eden eşsiz mutfağıyla da dikkat çekmektedir.
Hatay mutfağı, Türk mutfağının en zengin ve özgün
bölgelerinden biridir. Tarihi ve kültürel geçmişinin yansımalarını lezzetli
yemekleriyle sunan Hatay, bir gastronomi cennetidir. Zengin ve çeşitli
lezzetleriyle gastronomi dünyasında ayrıcalıklı bir konuma sahiptir.
Hatay mutfağının temel özelliklerinden biri, çeşitli
medeniyetlerin etkisinde kalmış olmasıdır. Akdeniz, Arap, Hint ve Anadolu
mutfaklarının birleştiği Türk, Yahudi, Ermeni ve Süryani gibi farklı
kültürlerden izler bulunan bu etkileşim, Hatay mutfağını diğer bölgelerden
ayıran unsurların başında gelir. Bu kültürlerin birleşimiyle ortaya çıkan
yemekler, özgün ve lezzetli tatlar sunar. Birbirinden lezzetli yemekleriyle
herkesin damak zevkine hitap eder. Herkesi kendine hayran bırakan bir deneyim
sunar
Hatay'ın eşsiz coğrafyası ve iklimi, çeşitli tarım
ürünlerinin yetişmesine olanak sağlayarak, mutfak kültürünün zenginleşmesine
katkıda bulunmuştur.
Bu nedenle Hatay mutfağı, hem Türkiye'nin hem de dünyanın en
iyi mutfakları arasında yer almayı hak eder.
Coğrafi konumunun etkisiyle birçok kültürü barındıran ve sentezleyen bir yapıya sahip Hatay mutfağını tanıtan “Tennurden Ditse” belgeseli, Başkanlığını Fahir Semir Abacı’nın yaptığı Hatay Dayanışma Derneğin ev sahipliğinde, Başkanlığını Gürkan Boztepe’nin yaptığı GTD Gastronomi Turizm Derneği üyelere gösterildi. Belgesel sonrası Konuşmacılar, Akdeniz'in taze ürünleri, Orta Doğu'nun baharatları ve yöresel malzemelerin buluşmasıyla ortaya çıkan lezzetleri, birbirinden özgün tatlarla damakları şenlendiren mutfak hakkında bilgiler sundular.
Belgesel Yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci, Hatay mutfağının farklı kültürlerin birleştiği bir nokta olduğunu ve Hiristiyan, Yahudi, Sünni, Alevi, Kürt, Türk, Arap, Ermeni, Rum, Süryani mutfak kültürlerinin harmanlandığını vurguladı
Özellikle zeytinyağlılarıyla ünlü olan Hatay mutfağında,
yöresel sebzelerin ve otların ustaca işlenmesiyle Hatay Dayanışma Derneğince ve
Hatay’lı sponsor restoranlar tarafından hazırlanan yemeklerden Çorba,
peynir çeşitleri, babağannuc, haydari,
tuzlu yoğurt, humus, yaprak sarma, İçli köfte, kaytaz, lahmacun, biberli ekmek,
kömbe, iftarda konuklara ikram edildi. Damaklarda unutulmaz izler bıraktı
Hatay mutfağının şöhreti sadece ana yemeklerle sınırlı
değil, tatlılar konusunda da oldukça iddialı olan "Künefe ve kabak tatlısı ikramlar
arasında oldukça ilgi gördü.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder