5.2.24

Turizm Cevherleri-Sağlık Turizm-4-Avrupa Tatil Köyleri -Çek Cumhuriyeti-Yılmaz Parlar



PARLAR MEDYA: Haziran 2012 Otomotiv sektörünün en büyük şovu başlıyor  Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sektörü Lin Photo, free website template, XHTML CSS layout

 

Avrupa Tatil Köyleri -Çek Cumhuriyeti

 

 

Yazı Özeti;Çek Cumhuriyeti'ndeki Avrupa tatil köyleri, zengin kaplıca geleneği ve sağlık turizmiyle öne çıkmaktadır. Ülke, 40 farklı balneolojik tatil yeriyle birlikte dünya genelinde popülerdir. Çek Cumhuriyeti, başta Almanya olmak üzere Avrupa sağlık turizminin büyük bir kısmını kontrol etmektedir.

 

Çek Cumhuriyeti Ulusal Turizm İdaresi'ne göre, dünyanın 70'ten fazla ülkesinden yılda yaklaşık 50 bin kişi tedavi için ve 2 milyon turist tatil beldelerini ziyaret etmektedir. Çek Cumhuriyeti'nin tatil köyleri, gençleri kaplıcalarına çekmek ve sağlıklı yaşam seyahat programlarını teşvik etmek için etkili bir şekilde çalışmaktadır.

 

Özellikle Karlovy Vary, dünyanın en popüler kaplıcalarından biri olarak öne çıkmaktadır. Şehir, tarihi ve etkileyici mimarisiyle bilinir. 19. yüzyılda şöhretini zirveye çıkaran Karlovy Vary, dünya çapında üne kavuştu. Şehir, 12 kaplıca ve özellikle güçlü bir gayzer olan Vrzhidlo gibi termal sularla ünlüdür. Karlovy Vary, sindirim sistemi, metabolizma, kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi birçok rahatsızlığın tedavisi için idealdir.

 

Frantiskovy Lazne, Marienbad, Teplice, Jachymov gibi diğer önemli tatil köyleri de özellikle çeşitli hastalıkların tedavisi için tercih edilmektedir. Çek Cumhuriyeti'ndeki bu kaplıcalar, dünyanın dört bir yanından ziyaretçilere çeşitli tedavi seçenekleri sunmaktadır.

 

Çek Cumhuriyeti'nin kaplıca geleneği, 12. yüzyılda keşfedilen şifalı kaynaklara dayanmaktadır. Zamanla, turizm, yeni sanatoryumlar ve otellerin inşasıyla birlikte gelişmiş ve günümüzde ülkenin önemli gelir kaynaklarından biri haline gelmiştir.

 

Çek Cumhuriyeti'ndeki tatil köyleri, tıbbi tedavilerin yanı sıra kültür, eğlence ve spor programlarıyla da dikkat çeker. Sağlık turizmi, Çek Cumhuriyeti'nin tarihi ve doğal kaynaklarına dayalı olarak güçlü bir şekilde devam etmektedir.

Avrupa Tatil Köyleri -Çek Cumhuriyeti

 

Bugün Avrupa'da modern sağlık merkezleri olan 3 binden fazla tatil yeri var. Avrupa Birliği'ne üye devletlerin gayri safi milli hasılasının oluşumunda önemli bir rol oynarlar. Avrupa tatil köylerinin çoğu (yaklaşık 1,2 bin) Avrupa Kaplıcalar Birliği'nin (Avrupa Kaplıcalar Birliği) üyesidir.

Eski Dünya'da sağlık turizminin ana alanları, Batı Avrupa'nın yanı sıra Orta ve Doğu Avrupa'da bulunmaktaydı. 19. yüzyılda  Almanya'ya ek olarak Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'yı da içeren bir Alman balneoloji okulu kuruldu.

Tatil ve sanatoryum tedavisinin zirveye ulaştığı ülkeler bu ülkelerdedir. Bu nedenle, çok çeşitli iyileştirici doğal ve iklimsel kaynaklara, gelişmiş altyapıya, hastalıkların önlenmesi ve tedavisine yönelik modern etkili yöntemlere ve rehabilitasyona sahip olan bu ülkelerin tatil işinin zengin geleneklerinden bahsedecek olursak.

Şu anda, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, Avrupa sağlık turizminin büyük bir bölümünü kontrol etmektedir.

Çek Cumhuriyeti

Bu ülke, kaplıca tedavisi için gelen turist sayısı bakımından Avrupa ülkeleri arasında başı çekiyor.

Çek Cumhuriyeti Ulusal Turizm İdaresi'ne göre, dünyanın 70'ten fazla ülkesinden yılda yaklaşık 50 bin kişi tedavi için ve yaklaşık 2 milyon turist ziyaret ediyor. Diğer kaynaklara göre, şu anda Çek Cumhuriyeti'nin tatil beldelerinde yılda 250 binden fazla insan dinleniyor ve bunların 80 bini diğer ülkelerden.

Sağlıklı yaşam seyahat programları giderek daha popüler hale geliyor.

Çek Kaplıcaları Derneği, tatillerde sağlıklarını iyileştirmek ve duygusal açıdan stresli işlerden kurtulmak ve stresi azaltmak için gençleri kaplıcalara çekmek konusunda harika bir iş çıkarıyor.

Haklı olarak, Çek Cumhuriyeti bir dünya sağlık merkezi olarak adlandırılabilir. Tatil beldesi işletmeciliğinin geçmişi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır ve yüz yılı aşkın bir geçmişe sahiptir.

Zaten 12.Yüzyılda, dağlık bölgelerde bulunan çok sayıda maden suyu kaplıcasının iyileştirici gücü biliniyordu. Avrupa'da, şifalı kaynakların keşfedildiği bu tür şehirler ünlüydü: Karlsbad (şimdi Karlovy Vary), Frantiskovy Lazne, Marianske Lazne, Jachymov, Teplice, Podebrady.

19. yüzyıl - Bu tatil beldelerinin görkeminin zirvesi.

Şu anda aktif olarak yeni sanatoryumlar ve oteller inşa ediliyor. Geçen yüzyılın sonunda turizm ana gelir kaynağı haline geldi. Yeni etkili tıbbi teknolojiler, su arıtmanın yanı sıra önleme ve rehabilitasyonu popüler hale getiriyor.

Şu anda, Çek Cumhuriyeti'nde mineral termal suların ve terapötik çamurun kimyasal bileşimi ve ayrıca çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kendi benzersiz yöntemleri bakımından birbirinden farklı 40 balneolojik tatil yeri bulunmaktadır.

En büyük ve en ünlü Çek sağlık tesisi Karlovy Vary veya 19. yüzyılda orman bölgesindeki bu balneolojik etek beldesi olarak adlandırıldığı için Karlsbad'dır. Ülkenin batısında, deniz seviyesinden 380 ila 644 m yükseklikte, Prag'ın 120 km kuzeybatısında, Ore Dağları'nın güney eteklerinde, Tepla Nehri kıyısındaki derin bir vadide yer almaktadır.

Burada kaplıca tedavisinin 15. yüzyılda başladığı bilinmektedir. Karlovy Vary kaplıca işletmesinin tarihindeki en eski aşama, 1350'den 1522'ye kadar olan dönemi kapsar. Bohuslav Gasishteinski, 1500 civarında Lobkowitz prenslerinin ailesinden.

Çek kralı ve Roma imparatoru Charles 4, Karlovy Vary'yi kurduğunda, bir gün dünya çapında üne kavuşacak bir tatil yeri kurduğunu hayal bile edemezdi. Karlovy Vary, 19. yüzyılın ikinci yarısında ve 20. yüzyılın başlarında ihtişamının zirvesine ulaştı. Bu sırada şehrin ünlü mimari görünümü şekillendi.

Karlovy Vary'de içme tedavisi 1522'den itibaren doktor Wenzel Payer'in girişimiyle uygulanmaya başlandı ve 1620'den itibaren hakim oldu. Yani 50'li yıllarda. 18. yüzyıl hastalar günde 50-70 bardak su içti. 250 yıldır beldede kullanılan bu tedavi yöntemine "piramidal tedavi" adı verildi.

Otuz Yıl Savaşları tatil beldesinin refahına ciddi zarar verdi ve bu da katılımda önemli bir düşüşle sonuçlandı. Savaştan sonra yaklaşık 70-100 kaplıca grubu Karlovy Vary'yi ziyaret etti. Her grup, kural olarak çok sayıda maiyetiyle seçkin bir konuktu.

Yüzyılın son üçte birinde tatil hayatında belirgin bir canlanma geldi. Sakson, Rus ve Polonya mahkemelerinin zengin temsilcilerinin ziyaretleri sayesinde. 17. yüzyılda Karlovy Vary'nin katılımının değerlendirilmesi. 10 bin hastayı gösteriyor.



Rus Çarı Büyük Petro'nun 1711-1712'de iki kez ziyaret etmesi, Karlovy Vary'nin tatil yeri olarak tanıtılmasında önemli rol oynadı.

Yüzyılın başları tatil beldesi işinin daha da gelişmesiyle damgasını vurdu. 60'larda. Karlovy Vary, şeker hastaları arasında çok popüler hale geldi ve "şeker hastaları için hastane" adını aldı. Hamamlar ve çamur banyosu ile banyolar, kaynaklar ve inhaler içeren bir gaz kliniği çalışmaya başladı. 1844'ten itibaren büyük miktarlarda gayzer suyu ihracatı başladı. Bu suyla tedavinin başarısı, Karlovy Vary suları için mükemmel bir reklam oldu ve daha fazla hasta akınına neden oldu.

Yirminci yüzyılın başında. yaşam tarzı tüm dünyada değişti ve bu da Karlovy Vary'ye yeni bir eğlence türü getirdi - spor, esas olarak okyanus ötesinden ve İngiltere'den gelen hastaların etkisi altında. Kentte tenis kortları, golf sahaları ve hipodrom inşa edildi. Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden hemen önce Karlovy Vary, tarihindeki en yüksek spa ziyaretçi sayısına ulaştı.

Dünya Savaşı kaplıca ziyaretçi akınını kesintiye uğrattı ve kaplıcanın günümüze kadar olan gelişimi, bazı sapmalarla birlikte aşağı yukarı düşüş eğilimi gösterdi. Bu aynı zamanda yaşam kurallarının değişmesinden, sahil beldelerine, özellikle Fransız Rivierası'na gitmek moda haline gelmesinden kaynaklanmaktadır. Savaştan sonra dağlarda, özellikle modern dağ tatil beldelerinde dinlenme tercih edilmeye başlandı.

Şehrin iki bütçe kuruluşu oluşturuldu - Tıbbi Kaynaklar Ofisi ve Sağlık Tesisi Organizasyonu. Ayrıca tatil beldesinde diğer bütçe kuruluşları da faaliyet göstermektedir - Tatil Yeri Parkları ve Spa Ormanları Ofisi. Şehir ayrıca Karlovy Vary Senfoni Orkestrası ve tiyatroya da fon sağlıyor.

Karlovy Vary, dünyanın en popüler kaplıcalarından biridir. Dünyanın 60 ülkesinden misafirler tedavi programı ile buraya gelmekte ve 80 ülkeden turist kısa süreliğine tesisi tanımak için gelmektedir. Yurt dışından gelen ziyaretçi sayısı, Çek Cumhuriyeti'nden gelen hasta sayısını aşıyor.

Ancak tesis, uygun fiyat ve tedavi kalitesi oranı nedeniyle Ruslar ve Alman turistler arasında özel bir sevgiye sahiptir.

Karlovy Vary'de 12 kaplıca var. Aralarında en güçlüsü Vrzhidlo'dur.  Yaklaşık 2000 l / dak. Su, sıcaklık 72.6 ° C, 14 m yüksekliğe atan bir gayzerdir.

Tatil yerinin ana doğal şifa faktörü, şu şekilde sınıflandırılan maden suyudur: Yüksek miktarda florür ve silisik asit içeriğine sahip, sıcak, hipotonik hidrokarbon-kükürt-soda tipi doğal orta mineralli su.

Karlovy Vary'de sindirim sistemi hastalıkları, metabolizma (diyabet, obezite, hiperkolesterolemi), kas-iskelet sistemi hastalıkları, omurganın dejeneratif-distrofik hastalıkları ve büyük yük taşıyan eklemler tedavi ediliyor.

Şehir, turizm açısından ilgi çekici olan çok sayıda kaplıca tarihi binasına sahiptir.

Tatil yeri Frantiskovy Lazne, Çek Cumhuriyeti'nin en batı kesiminde yer almaktadır. Ülkedeki en büyük tatil köyleri grubuna aittir ve dünya çapında bir öneme sahiptir. Bu, 1792'de kurulan en eski tatil yerlerinden biridir. Bu tesiste dolaşım sistemi hastalıkları, kalp kusurları ve kas-iskelet sistemi hastalıkları tedavi edilir.

Marienbad olan Marianske Lazne beldesi de Batı Bohemya üçgeninin bir parçasıdır. Dünya çapında bir üne sahiptir. Belde ve yakın çevresinde 140 civarında maden suyu kaynağı bulunmakta olup bunlardan sadece 39 tanesi tıbbi amaçlı kullanılmaktadır.Böbrek ve idrar yolları hastalıkları, metabolik hastalıklar ve bazı sinir sistemi hastalıkları tedavi edilmektedir.

Çek Cumhuriyeti'nin kuzeybatısında, Ore Dağları bölgesinde, Avrupa'nın en eski balneolojik merkezlerinden biri olan Teplice yer almaktadır.

Jachymov , Karlovy Vary'nin 20 km kuzeyinde yer almaktadır . Deniz seviyesinden 650 m yükseklikte yer almaktadır. Çek Cumhuriyeti'nin dünya çapındaki önemli tatil yerlerinin sayısına atfedilebilir. Termal radyoaktif kaynaklar iyileştirici özelliklere sahiptir ve içlerindeki su sıcaklığı 28 ° C'ye ulaşır. Bu tür kaynaklar dünyada çok nadirdir. Bu arada, Jachymov dünyanın ilk radon kaplıca tesisidir. Burada kas-iskelet sistemi hastalıkları ve bazı sinir sistemi hastalıkları tedavi edilmektedir.

Luhacovice , Doğu Bohemya'daki en büyük kaplıcadır. Tedavi için sadece su değil, aynı zamanda terapötik çamur da kullanılır. Burada tedavi edilen ana hastalık grubu, solunum yolu hastalıklarının yanı sıra sindirim sistemi ve metabolizma hastalıklarıdır.

Janske Lazne , Çek Cumhuriyeti'ndeki en ünlü balneolojik tatil beldelerinden biridir. Çek Cumhuriyeti'nin kuzey doğusunda, Sudeten bölgesinde, yani Krkonoše sıradağları bölgesinde yer almaktadır. Avrupa'da çocuk felci tedavisinde uzmanlaşmış ilk sanatoryumun burada açıldığı da bilinmektedir.

Podebrady ayrıca uluslararası öneme sahip büyük tatil köyleri arasında yer almalıdır . Çek Cumhuriyeti'nin düz kesimindeki pitoresk parkların arasında yer almaktadır. Tesiste 13 adet su kaynağı bulunmaktadır. Burada çeşitli kalp hastalıkları tedavi ediliyor.

Çek Cumhuriyeti'ndeki ayrıca iyi bilinen tatil köyleri Kynzvart Jesenik, Dolni Lipova ve Karlova Studanka.

Tüm Çek tatil köyleri, tıp ve sağlıklı yaşam programlarına ek olarak kültür, eğlence ve spor programları sunar.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder