23.2.24

27. Avrasya Ekonomi Zirvesi Yine Mükemmel-Yılmaz Parlar



PARLAR MEDYA: Haziran 2012 Otomotiv sektörünün en büyük şovu başlıyor  Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sektörü Lin Photo, free website template, XHTML CSS layout

 

27. Avrasya Ekonomi Zirvesi Yine Mükemmel

WOW hotelde 21-22 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşen Başkanlığını Dr. Akkan Suver’in yaptığı Türkiye'nin uluslararası alanda en önemli sivil toplum organizasyonlarından biri olan Marmara Grubu Vakfı (MGV) yine mükemmel zirveye imza attı.

27'ncisi düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesine 44 ülkeden, 2’si aktif 22 Cumhurbaşkanı katılım gösterdi

Avrasya Ekonomi Zirvesi, her yıl düzenlenen ve Avrasya bölgesindeki ekonomik konuları ele alan önemli bir etkinlik. 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi: Küresel Ekonomi ve İş Dünyasının Odak Noktası

 

İstanbul'da düzenlenen 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi, 2 gün boyunca devam eden yoğun bir programla gerçekleşti. Zirve, küresel ekonomi ve iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirerek, bölgesel ve küresel ekonomik konuları ele aldı.

 Bölgesel ve küresel ekonomik aktörler arasındaki işbirliğinin ve iletişimin artırılması hedefi güçlü bir şekilde desteklendi.

Krizlerden İstikrara, Kapsayıcı Bir Dünya İnşa Etmek

"Krizlerden İstikrara, Kapsayıcı Bir Dünya İnşa Etmek" Marmara Grubu Vakfı (MGV) tarafından İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin (İHKİB) desteğiyle düzenlenen 27. Avrasya Ekonomi Zirvenin ana temasıydı.

Zirveye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, TBMM NATO Parlamenter Asamblesi (PA) Türk Delegasyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul Valisi Davut Gül, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) Genel Sekreter Yardımcısı ve Büyükelçi Merve Safa Kavakcı, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Genel Sekreteri Asaf Hajiyev, eski bakanlardan Ali Talip Özdemir ile çok sayıda elçi konsolos diplomatlar iş dünyasının önde gelen isimleri akademisyenler katıldılar.

Gelir cinsiyet eşitsizliği, küresel iklim değişikliği, savaşlar, göç, krizler ve birçok toplumsal olumsuzluklar görüşüldü.

Zirvede bölgenin ekonomi politikaları ve son dönemdeki reform çalışmaları ön plana çıktı. Zirvede, dijital ekonomi ve yapay zeka konuları da gündeme geldi.

Zirvede, Avrasya bölgesindeki ekonomik entegrasyonun önemi vurgulandı. Ülkeler arasında güçlü ekonomik ilişkilerin kurulması ve iş birliğinin artırılması gerektiği vurgulandı

Zirvede, teknoloji ve inovasyon alanındaki gelişmeler de konuşulan konular arasındaydı. Bu alanda iş birliği fırsatları ve ortak projeler üzerinde duruldu. İnovasyon merkezlerinin kurulması ve yeni teknoloji yatırımları teşvik edilmesi önerildi.

 

Avrasya bölgesindeki yatırım fırsatları da masaya yatırıldı. Türkiye'nin stratejik konumu ve ekonomik potansiyeli, yabancı yatırımcıların dikkatini çekti. Özellikle altyapı projeleri, lojistik sektörü ve turizm gibi sektörlerdeki fırsatlar konuşuldu.

 Günümüz dünyasında, geçen yıl Türkiye’deki yüzyılın depremi, savaşlar, çatışmalar, ekonomik durgunluklar gibi olumsuzların gergin bir durum yarattığını vurgulandı. İstikrarın sağlanması önerilerde bulunuldu.

 

Programda açılış konuşmacıları; Dr. Akkan Suver (Marmara Grubu Vakfı Başkanı, Mustafa Gültepe (TİM ve İHKİB Başkanı), Kubanıçbek Ömüraliyev (Kırgızistan Büyükelçi, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri), Doç. Dr. Merve Safa Kavakcı (Türkiye Malezya Büyükelçi, KEİ Genel Sekreter Birinci Yardımcısı), Prof. Dr. Asaf Hajiyev (KEİPA Karadeniz Ekonomi İşbirliği Teşkilatı, Parlamenterler Asamblesi Genel Sekreteri), Davut Gül (İstanbul Valisi), Ersin Tatar (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı), Mevlüt Çavuşoğlu (Türkiye Dışişleri E. Bakanı) tarafından yapıldı.

 

Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver’in Zirve açılış konuşma özeti“Türkiye, savaş ve krizlere rağmen diyalog ve işbirliğini teşvik etmek amacıyla Ekonomi Zirvesi düzenliyor. Ülkenin stratejik coğrafi konumu, güçlü altyapısı ve dinamik işgücü, bölgenin parlayan bir yıldızı olmasını sağlıyor. Etkinlik, 27 yıldır aralıksız devam ediyor ve Türkiye'nin değerlerini yansıtmayı hedefliyor. Katılımcı ülkelerle ortaklıklar ve işbirlikleri kurularak, ortak çözümler aranıyor. Özellikle yarınki cumhurbaşkanları oturumunda, savaşlar, ihtilaflar ve krizler hakkında bilgi alınacak ve gezegenin geleceği için çözüm arayışlarına odaklanılacak. Avrupa Birliği'nin Akdeniz Çocukları Hareketi gibi önemli projelerde Türkiye'nin ortaklık rolü bulunuyor. Bu kapsamda, Filistin'deki öksüz çocuklara yönelik yapılan projenin imza töreni ve iyi niyet anlaşması bugün gerçekleştirilecek.”şeklindeydi.

İstanbul Valisi Davut Gül konuşmasında özetle “İstanbul'da düzenlenen bir etkinlik, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan şehrin zengin kültürünü ve birlikte yaşama kültürünü vurguluyor. Etkinlik, herkesin güvende olmadığı durumlarda hiç kimsenin güvende olmadığı gerçeğini gözler önüne seriyor ve adil bir düzenin, barışın ve teröre karşı duruşun önemini vurguluyor. Değerli bürokratlar ve katılımcılar, geçmişte olduğu gibi bu süreçlere katkı sunarak olumlu değişimlere destek veriyorlar.” Dedi  katkı sunan herkese teşekkür etdi

Unesco bünyesinde Nobel Barış ödüllü başkanlığını Dr. Hong Tao-Tze’nin yaptığı Fowpal Dünya barış Gönüllüleri Grubun geleneksel ritueli MVG Başkanı Dr. Akkan Suver’e uygulandı.

Oturumun başlıklarında  “Avrasya ekonomi zirveleri hür bir platformdur” ve “İklim krizi, çevre ve enerji sorunları” Tüm sorunlar açıklandı. Çözümlenmeleri istendi.

Zirvenin odak noktalarından biri, Avrasya bölgesinin ekonomik potansiyelini artırmak ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için stratejik ortaklıkların güçlendirilmesi oldu. Katılımcılar, bölgesel altyapı projeleri, ticaret anlaşmaları ve yatırım fırsatları gibi konularda görüş alışverişinde bulundular.

Özellikle enerji sektörü, zirvenin öne çıkan konularından biri oldu. Katılımcı ülkeler, enerji kaynaklarının arzı, dağıtımı ve ticareti konusunda iş birliği fırsatlarını değerlendirdiler. Bu bağlamda, yenilenebilir enerji projeleri ve sürdürülebilir enerji politikaları da tartışıldı.

Zirvenin bir diğer önemli gündem maddesi, dijital ekonomi ve teknoloji alanındaki iş birliği olanaklarıydı. Katılımcı ülkeler, dijital dönüşümün ekonomik büyümeye ve rekabet gücüne katkı sağlayabileceği konusunda fikir alışverişinde bulundular ve ortak projeler geliştirmeyi planladılar.

Ayrıca, zirve boyunca, Avrasya'daki ticaret ve yatırım ortamını iyileştirmek için düzenleyici reformlar ve ticaret kolaylığı önlemleri de ele alındı. Bu çerçevede, sınır ötesi ticaretin kolaylaştırılması ve ticaret engellerinin azaltılması için ortak çözümler arayışı içinde olundu.

Gala yemeği öncesi, İHKİB bünyesinde 31. Koza Genç 10 Moda Finalist  tasarımcıların yer aldığı moda defilesi katlımcıları büyüledi.

yilmazparlar@yahoo.com


  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder