2.10.22

Büyükşehir Belediye Yönetişim Karnesi-Yılmaz Parlar



PARLAR MEDYA: Haziran 2012 Otomotiv sektörünün en büyük şovu başlıyor  Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sektörü Lin Photo, free website template, XHTML CSS layout

 Büyükşehir Belediye Yönetişim Karnesi

Yönetim kurul başkanlığını Yılmaz Argüden’in yaptığı Argüden Akademi BBYK Büyükşehir Belediyelerin Yönetişim kalitelerini Geliştirmek için Kullanabilecek etkili araç karnesini Altınbaş Üniversitesi Konferans salonunda “Büyükşehir Belediye Yönetişim Karnesi” Sonuçları Açıklandı.



Gerçekleşen konferansta projenin öneminden, yaklaşımından, yönteminden, tespitlerden, önerilerden ve bilgi edinme kanunu hakkında çalışmanın sonuçlarından bahsedildi.

 Argüden Akademi açıklamaları; “Dünya nüfusunun 4'te 3'ü büyükşehirlerde yaşıyor. Büyükşehirlerde yönetişim kalitesini geliştirmek yaşam kalitesini artırmaya katkı sağlar. Büyükşehir Belediye Yönetişim Karnesi ile vatandaş bakış açısından büyükşehirlerdeki yönetişim iklimini ölçümledik, önerilerde bulunduk ve birbirlerinin iyi örneklerinden öğrenmelerini tetikliyoruz. 



Türkiye’de geliştirdiğimiz bu özgün model dünyada da büyükşehirlerin kolayca kullanabileceği bu gelişim aracı.  İlk olarak Türkiye'de 27 büyükşehir belediyesinde uyguladık. Sonuçlarını web sitesinden inceleyebilir ya da yayını okuyabilirsiniz.

Dönüşüm içinde olan bir dünyada güven ve bunu sağlayan iyi yönetişim kültürüne olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Büyükşehirler nüfus ve ekonomik faaliyet yoğunluğu, altyapıların fazlalığı, kültürel birikim ve uluslararası etkileşimleri nedeniyle demokrasi, kalkınma ve yaşam kalitesini güçlendirmek için öncelikli alanlar olarak görülmeli. Büyükşehirlerde yerel yönetişimin güçlendirilmesi, yaşam kalitesinin artmasını ve sürdürülebilir kalkınmanın güçlenmesini sağlayacaktır. Bu nedenle, Argüden Yönetişim Akademisi olarak büyükşehir yönetimlerinde iyi yönetişim kültür ve uygulamalarını desteklemek üzere küresel ölçekte yenilikçi bir model geliştirdik.



Büyükşehir Belediye Yönetişim Karnesi (BBYK) modeli iyi yönetişim ilkelerini temel alarak, vatandaşların büyükşehir yönetimlerini resmî belge, belediyeler tarafından sunulan bilgi ve verilere dayanarak izleme ve değerlendirmesine imkân sağlıyor. Böylece seçimler yoluyla verilen yetkiler ve oluşan otorite ile vergilerin toplanması yoluyla oluşturulan kaynakların nerede, ne yönde ve nasıl kullanıldığını iyi yönetişim bakışıyla, bütünsel şekilde haritalayarak ölçmeyi mümkün hale getiriyor. Başka bir ifadeyle, büyükşehir belediyelerinin tutarlılık, sorumluluk ve duyarlılık, hesap verebilirlik, adillik ve kapsayıcılık, şeffaflık, etkililik ve verimlilik ile temsil ve katılım ilkelerini nerede, ne yönde ve nasıl uyguladığını görme fırsatı veriyor.

Modelin sunduğu faydaların başında şehirlerin ana paydaşı olan vatandaşların büyükşehir yönetimlerini iyi yönetişim açısından değerlendirebilmesi geliyor. Bununla birlikte büyükşehir yönetimlerinin kendilerini bu alanda değerlendirme, kıyaslama ve geliştirmeleri için yol gösterici bir nitelik taşıyor. Karnelerin oluşturulmasında kullanılan her bir gösterge aynı zamanda bir gelişim alanını temsil ediyor. Ayrıca, tespit edilen iyi uygulama örnekleri büyükşehir yönetimlerini birbirlerinden öğrenmeye teşvik ediyor. Belediyelerin iyi yönetişim kültürü ve uygulamalarını güçlendirmeleri en başta vatandaşların güvenini artırır. Bununla beraber, yetki ve kaynakların sürdürülebilir ve kapsayıcı şekilde kullanılmasına ve etkin faaliyetler yürütülmesine katkıda bulunur. Nihai olarak, BBYK sonuçları büyükşehir yönetimlerinin yaşam kalitesi ve sürdürülebilir kalkınmaya dönük çalışmalarının, katılım ve iş birliği ilişkilerinin kalitesi ile kurumsal işleyiş kalitesinin güçlendirilmesi için bir değerlendirme ve gelişim aracı olarak görülmelidir.



Tasarımı açısından küresel kullanıma açık olan model, ilk olarak Türkiye’de seçilmiş başkanlar tarafından yönetilen 27 büyükşehir belediyesini değerlendirmek üzere kullanıldı. Veriler, dijital alanda bulunan belge ve bilgilere dayanarak 337 gösterge ışığında toplandı. Yapılan incelemeler sonucunda büyükşehir belediyelerinin farklı düzeylerde iyi yönetişim kültürüne ve uygulamalarına sahip olduğu tespit edildi. Belediyelerin iyi yönetişim karne puanlarının genel olarak 35–74 puan aralığında toplanmış olması gelişim için önemli alanlar olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma sırasında tespit edilen iyi yönetişim ilkelerinin örnek uygulamaları zengin bir öğrenme havuzu oluşturmayı da sağladı. Bir bütün olarak bakıldığında, BBYK modelinin uygulanabilirliği doğrulandı ve öngörülen faydaları sunacağı anlaşıldı.

Bunlara ek olarak, araştırma sonuçlarına dayanarak belediyeler, vatandaşlar, merkezi yönetim, sivil toplum ve diğer paydaşlar için büyükşehirlerde iyi yönetişimin güçlendirilmesine yönelik somut öneriler sunuldu. İyi yönetişimin büyükşehir yönetimlerinde güçlendirilmesi ve bunun için birçok paydaşın etkin şekilde çaba göstermesi gerektiği ortaya kondu.

Araştırma sürecinde büyükşehir belediyelerinde iyi yönetişim kültürü ve uygulamalarını vatandaş bakış açısıyla değerlendirmek, modelimizin demokrasi, sürdürülebilir kalkınma ve yaşam kalitesinin artmasına katkı sağlayacağına olan inancımızı güçlendirdi. Modelimizin yerel yönetimlerde yönetişim kalitesi ve uygulamalarını izlemek, değerlendirmek ve sürekli geliştirmek açısından önemli bir yenilikçi yönetişim yaklaşımı olduğunu düşünüyor, BBYK’nın iyi yönetişimi ölçerek geliştirmek açısından tüm yerel yönetimlere örnek olacağını umuyoruz.” Şeklinde Karne hakkında bilgi paylaştılar.

Büyükşehir Belediyelerinde İyi Yönetişimi Güçlendirmek panelinin ardından gerçekleşen çalıştayda;

Bu araç Büyükşehir Belediyeleri ve paydaşları açısından nerede, ne gibi faydalar sunabilir?

Büyükşehir Belediyelerinde iyi yönetişimi güçlendirmek açısından BBYK’yı nasıl kullanabilirsiniz?

Büyükşehir Belediye Yönetişim Karnesinin yaygınlaşması ve kullanılması için önerileriniz nelerdir?



Sorularına cevap arandı.

Üç soruyu müzakere eden çalıştay katılımcıları üç grup halinde fikir  yürütdüler. Birinci Grup fikirleri

Kent konseyleri, sendikalar, üniversiteler, seçmenler oy vermiş veya vermemiş olan paydaşları, muhtarlar, meslek odalarını saydık ve bu paydaşların her birinin yapacağı değerlendirmede paydaşların izleme değerlendirilmesinden yönetişim karnesini bir kere öncelikle şeffaf hizmet edeceği. İzlemeyi ve değerlendirmeyi kolaylaştıracağını konuşup, hizmetlerdeki boşlukları fark etmeyi sağlayacağını ve bunların belki yeni eklemeler de bu boşluğun üzerinden hizmetlerdeki eksiklikleri üzerinden ya da alınmış olan konular üzerinden belediyelerin eksiklerini görerek paydaşların bir eylem planı ya da yol haritası içerisinde kendilerini daha rahat kullanabilecekleri.Buna meclisindeki komisyonların dahil olmalarını, 

Şikayet birimin 153 gibi beyaz masa gibi muhtaçların doğrudan başvurduğu noktalardaki şikayet konularının toplanarak gruplandırılarak buradaki göstergelerle karşılaştırılması da yapılması gereken işlerin arasında yer alıyor. Tüm STK lar bu aracın bu karnenin bilincinde olmak farkında olmalı. Bu işe pilot denemelerle başlanması. 

İkinci Grup

Bu araç belediyeleri kendi kendini denetleme aracı olarak kullanılabilir. Büyükşehir kendi problemlerine karşı ne kadar samimi kendi problemleriyle karşılaşma konusunda ne kadar cesaret ister? Bunu ortaya koymak için bir araç olabilir dedik. 

Parametreler belirlenirken, daha doğrusu parametrelerin karşılığı belirlenirken yani kaynakları faaliyet raporu gibi belediyelerin veya resmi kurumlarının vatandaşla paylaşıyor raporlara ek olarak. Yerel se STK lardan, kanaat önderlerinden veya henüz kurumsal basılmamış yapılarda, platformlardan, yapılardan de doneler toplamak 

Platform meclisi üyelerin sesini yükseltmekten bahsediyoruz. Bu araştırma, belediyenin belediye çalışmalarının bilen röntgenini çekiyor. Aslında ve tarafsız bir şekilde ortaya koyuyor.

Neyin ne olduğunu belediyeler düşünen de burada bireysel konfordan ziyade kent kimliğinin korunması alanında çalışmaları artırmak, burada mekanların dizaynından, yolların dizaynından birkaç örnek verildi. 

Bu araştırmayı tekrarlayarak düşük puanını ya da ortalamanın altında puan alan ilçelere yatırımları yönlendirmek. 

Sosyal medyadaki imza kampanyaları Seçim propagandasını tanımladığı ve görünürlüğü ve raporun ölçeklendirmesi gerektiğini düşündüklerini ifade etdiler.

Üçüncü grup

Belediyenin yapılabilecek, yapabilecekleri üzerinden bu kaynağı bir gündem yaratıcı olabilir demiş. Kullanırlarsa eğer. Gönderimde. Öne çıkması gereken yerlerin altını çizebilir demiş. bir standardı getiriyor olması açısından. Bireylerin ya da sadece konseylerin denetimi ilgili tartışmaları ortadan kaldırır böylece. 

Belediyeler arasında rekabeti güçlenmiş güçlendirecek bir başlık olabilir. Bu da avantaj ve yayın yaygınlaşması. Olabilir sertifikalandırma ve. Sosyal medyada ya da haberlerde yaygınlaştırılması belediyeler arasında da. Burada. Kendi konseylerinin hali yaygınlaştırılması ve kullanılmasında STK lara ve konseyleri çok büyük işler düşüyor. 

Yaygınlaştırılması ve kullanılmasında büyükşehir ve ilçe belediyelerinin koordinasyonunda da bu karne kullanılabilir. 

Gibi özet fikirlerini açıkladılar

yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder