11.12.20

4.İstanbul Ekonomi Zirvesi



PARLAR MEDYA: Haziran 2012 Otomotiv sektörünün en büyük şovu başlıyor  Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sektörü Lin Photo, free website template, XHTML CSS layout

4.İstanbul Ekonomi Zirvesi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi iş birliği ve Kalyon PV Ana Sponsorluğunda “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Küresel Ekonominin Yeniden Dizayn Edilmesi' ana temasıyla 10 Aralık 2020 Perşembe günü düzenlenen 4.İstanbul Ekonomi Zirvesi Çırağan Sarayı Kempinski salonlarında gerçekleşti.



Eski Devlet Bakanı ve İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Başkanı Kürşad Tüzmen’in ev sahipliğinde düzenlenen zirveye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve DEİK Enerji İş Konseyi Başkanı Haluk Kalyoncu açılış konuşmaları yaptılar.  



Salgın etkisiyle ekonomilerin kırılgan olduğu tüm ekonomilerin eksi büyümeler yaşandığı bir dönem geçirmemize rağmen, Ekonomi Zirvesi'nin zengin ekosistemiyle zirve konuşmacıları 2021 yılını çok iyi olacağını ifade eden mesajlar verdiler 



Yeni Dünya Düzenine Geçiş, İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji, Turizmin Geleceği, Ekonomik Boyutu ve Havacılık, Toplum 5.0, Siber Savaşlar ve Yapay Zeka, Tarımda Sürdürülebilirlik ve Uluslararası Gıda Arz Güveliği ile Kovid-19 Sonrası Sağlık Ekonomisinin Değişenleri gibi konular kapsayan zirvenin panellerde önemli bilgiler paylaşıldı.

DEİK Başkanı Nail Opak  " 2020 yılından beri hem ulusal hem de uluslararası düzeyde tüm sektörleri yatay bir şekilde keserek iş yapma şekillerini değişime zorlayan COVID-19 salgını bu yılki gündemin önemini daha da artırdı. Hepimiz tecrübe ediyoruz ki, dünya 2020 yılında daha önce karşılaşmadığımız ölçekte gelişmelere sahne oluyor. Bir yandan dijital teknolojiler ve yapay zeka hayatımızda, düşündüğümüzden daha çok ve daha hızlı şekilde yer alırken; diğer yandan, uzaklık ve yakınlık ile birlikte konuştuğumuz lojistik kavramının yanında bir de ulaşılabilirlik diye yeni bir kavram ortaya çıktı. Bu dönemin kazananlarının kimler olacağının çok konuşulduğu bu süreçte, ülke, firma ya da sektör bazında bir ayrım yapmadan, tedarik zincirini kopartmadan ayakta kalanlar ve muhataplarına güven duygusunu çok daha iyi verebilenler olacaktır.” dedi.



2021 yılı ihracatta yıldız sene olacağını söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle “Ekonominin yeniden dizayn edilmesi bağlamında küresel tedarik zincirlerindeki dönüşümden tutun, ticaret savaşları ve siyasi ilişkilerin doğrudan belirleyici olduğu bir dönemdeyiz. Dünyada globalleşme eğilimi giderek azalırken, bölgeselleşme ve yakından tedarik eğilimleri hız kazanıyor. Tek seferde toplu ve büyük siparişler yerine daha yakın bölgelerden, daha küçük hacimde ve parçalı siparişler giderek daha da tercih edilir hale geliyor.”şeklinde yeni modelleri anlatdı. 



Pandemiden en çok etkilenin ulaşım ve turizm sektörün  olduğunu dile getiren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Turizm Geliştirme Ajansı’nı kurmayı başardıklarını, Güvenli sertifikasyon programları ve doğru bir tanıtım programı uyguladıklarını söyledi. Ersoy,“Paket tur yerine dinamik paket kişiye özel paketler   satılacak. Türkiye olarak daha fazla ürün çeşitlemesi yapmalıyız. 81 ile turizmi yaymalıyız. Bize talep sağlayan pazarların sayısını artırmamız gerekiyor. Krizden sonra bir ‘V’ çıkışı bekliyoruz. " diyerek Hava trafiği başta olma üzere turizm trafiği tekrar hareketleneceğini, Turizm meslek lisesi sayısını artıracaklarını, yetişmiş eleman ile yeni döneme hazır olacaklarını bildirdi. 

ABD, Meksika ve Kanada arasındaki Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın (NAFTA) yerini alan USMCA, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN)  ve AB Birliği kabiliyetlerinden bahseden, Eski Devlet Bakanı ve İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Başkanı Kürşad Tüzmen "Biden'ın Türkiye'ye yönelik tasarruflarına paralel karar almaya çalışacaklar. Türkiye, güçlü bir NATO müttefiki ve dış ticarette önemli bir ülke. Mart ayına kadar çok çalışmamız lazım. 100 gün içinde gerekli diplomatik çalışmaları yapmamız gerekiyor. Biz bu salonda ticaret ve teknolojiden bahsediyoruz. Yaptırımın burada adı yok. Biz işimizi yapmaya devam edeceğiz. Eğer onlar da uyumlu davranırlarsa herkes kazanmaya devam eder”dedi. 

Zirve paneller sonrası Gala ve defile ile sona erdi. 

yilmazparlar@yahoo.com

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder