13.3.20

ito mart 2020 meclis toplantısı-Yılmaz parlar


PARLAR MEDYA: Haziran 2012 Otomotiv sektörünün en büyük şovu başlıyor  Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sektörü Lin Photo, free website template, XHTML CSS layout
Türkiye  B Planı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurul Başkanı Şekib Avdagiç, Mart 2020 meclis toplantısında yaptığı konuşmasında; Çin'in ister istemez tedarikte kuvvetten düştüğü bir süreçte dünyanın Türkiye'yi "B planı" olarak görme eğiliminde olduğunu belirterek, bu dönemde ticari ahlaktan hiç ödün vermeden, güvenilir tedarik ülkesi olarak öne çıktığımızda, koronavirüs sonrasında dünya bizi 'A planı' olarak görmeye başlayacağını söyledi.



İstanbul Ticaret Odası 12 mart 2020 Perşembe günü aylık olağan meclis toplantısını, İTO Meclis Başkanı Öztürk Oran, Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ve Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirdi..

İTO Meclis Başkanı Öztürk Oran koronavirüs, İdlip’deki şehitler, istiklal marşı yıldönümü hakkında kısa konuşma sürdürdü. Gündem maddelerin okunması, oylamasına geçildi. Şubat ayı İTO faliyet video gösterimden sonra üyelere sadece koronavirüs hakkında görüş bildirmek isteyenlere söz verildi. Sağlık Hizmetler No 35 Yahyahan Güney görüş bildirdi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, meclisdeki konuşmasına yüreğimizi yakan İdlip’deki şehitlerle başladı. İdlib'de şehit olan Mehmetçiklerin hain saldırı karşısında şehit olmalarının yüreklerimizi sızlatdığını, Türk ordusunun bu hain saldırıyı yapanlara gerekeni yaptığını her zaman İTO olarak maddi manevi destek olacaklarını vurguladı. 12 mart tarihli olan İstiklal marşı kabülünün 99. yılı münasabetiyle Mehmet Akif şairimizi bir kere daha şükranla andı.
Avdagiç, koronavirüsün (Kovid-19) Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra tüm dünyaya yayıldığını, Türkiye'de yaklaşık 2,5 ay sonra ilk vakanın görülmesiyle birlikde, Sağlık Bakanlığı'nın zamanında aldığı tedbirlerin önemli etkisi bulunduğunu söyledi.

Avdagiç, Türkiye'nin aldığı tedbirlerin çok yerinde olduğunu belirterek, "Bu tür vakalarda önlemlerin yanı sıra bir şeye daha dikkat etmeliyiz. Koronavirüse karşı psikolojik mağlubiyet içine girmemeliyiz. Çünkü bu aynı zamanda psikolojik bir savaştır. Şunu hatırlatmak isterim; hastalığın Çin'den sonra en çok görüldüğü İran ve İtalya, Çinlilerin iş amaçlı yerleşik bulunduğu ülkeler.






Başkan Avdağiç "Dünya sistemi adeta bu virüs üzerinden test ediliyor. Salgın ve karantinalar nedeniyle Çin, sanayi üretimini yarı yarıya kısmak zorunda kaldı. Dünya üretimindeki payı, tek başına yüzde 20 olan bu ülkeden ara malı temininde aksaklıklar yaşanılıyor. Dünyanın üretim platformu Çin’den yeteri kadar ara malı temin edilemez olunca Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerde dahi fabrikalar kısmi olarak faaliyetlerini durdurdu. Bu süreçte, Türkiye dünyada bir 'B planı' olarak görüldü. Çin'den mal temin edemeyenler, Türk şirketlerine yöneldi. Yıllardır aramayan müşteriler aramaya ve sipariş geçmeye başladı. Hazır giyimden promosyona, birçok sektörümüzde gelen siparişleri karşılamak üzere mesailer artırıldı." dedi


Avdagiç, İTO olarak koronavirüse ilişkin ciddi bir çalışma içinde olduklarını ifade ederek, "Hükümetin açıklamalarını dikkate alarak seyahatleri sınırlandırdık. 2020 fuar takvimimizde yer alan Tacikistan ve Etiyopya 1. Türk Ürünleri Fuarları ile Gana 2. Türk Ürünleri Fuarı'nı erteledik." Açıklamalarında bulundu.


 Avdadiç, İş dünyasından ve üyelerden isteğimiz, yeni üretim koşullarına hızla adapte olunması, işlerin aksanmadan, yurt dışı temasların, yurt dışı tedarikçi ve müşterilerle sürekli iletişim halinde olunması, en uygun seviyede tutulması,  optimize edilmesi.Teknolojinin aktif şekilde kullanılması, Risk analizlerin iyi yapılması.





Avdagiç, Koronavirüsün merkezi Çin'de yılın ilk 2 ayında ihracatın yüzde 17,2, ithalatın da yüzde 4 düştüğünü, toplam dış ticarete etkisinin yüzde 20'ler civarında olduğunu söyledi.


Avdagiç, "Karantinaların ve diğer engellemelerin etkisiyle giden konteynerların geri dönüşünde sıkıntılar yaşanıyor. İhracatçılar konteyner bulsa gemi, gemi bulsa konteyner bulmakta zorluk çekiyor. Bu bizim için önemli bir sorun." dedi.


Şekip Avdagiç, Dünyada koronavirüsün yol açtığı olumsuzlukların petrol fiyatlarıda etkilendiğini, 2020'ye 66 dolardan başlayan ülkemizde de kullanılan Brent tipi petrol, varil başına 32 dolar seviyesine gerilediğini, Böylece petrol fiyatı, 70 günde yarı yarıya düşmüş olduğunu dile getirdi. “Türkiye'ye yansıması; fiyatlardaki gerileme, enerji ithalatımızda da gerilemeyi beraberinde getirecektir. Petrol fiyatlarındaki gerileme doğal gaz faturamıza ise her zaman olduğu gibi 6 aylık gecikme ile yansıyacak. Önce petrol, ardından doğal gaz ithalatımızda, dolar bazında gerileme bekliyoruz. Ayrıca birçok ürünün ham maddesi olan petrol fiyatındaki gerileme, enerji dışındaki fiyatların inmesine de sebep olacaktır. Dolayısıyla 2020'nin bundan sonrasında petrol fiyatları düşük kalmaya devam ederse Türkiye'nin ithalatında dolar bazında düşüş olacaktır. Genel ithalatımızda, enerji ithalatımızdaki düşüşün en az iki katı kadar düşüş bekliyoruz." Açıklamalarında bulundu.


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder