28.11.18

9. Boğaziçi Zirvesi- Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
9. Boğaziçi Zirvesi- Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma


9. Boğaziçi Zirvesi- Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma
Katar'da öncü bir enerji ve sürdürülebilir kalkınma düşünce kuruluşu olan Al-Attiyah Vakfı, 9. Boğaziçi Zirvesi'nde, hızla değişen gaz sahnesine odaklanan ilgi çekici bir panel oturumu için dünya enerji uzmanlarına ev sahipliği yaptı.
Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Abdullah bin Hamad Al-Attiyah'ın vizyonu doğrultusunda, Vakfın her yıl Boğaziçi Zirvesini yöneten Uluslararası İşbirliği Platformu (UIP-ICP) ile Uluslararasi İşbirlİf Platforumu ile devam eden stratejik ortaklığı; Sürdürülebilir kalkınma için proaktif çok taraflı ve disiplinler arası işbirliğini geliştirmek.
Düşünceyi teşvik eden oturum, Abdullah Abdullah Hamad Al-Attiyah’ın hem enerji endüstrisinde hem de çevreyi korumak ve sürdürülebilirliği teşvik etmek için dünya çapında girişimlerde üst düzey pozisyonları işgal eden eşsiz arka planını tanıyarak açıldı.
Boğaziçi Zirvesi'nde konuşmacılar, Al-Attiyah Vakfı'nın çeşitli kuruluşlardan temsilcilerini içeriyordu: Uluslararası Para Fonu (IMF), Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu (GECF), Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü, Lahey Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Qamar Enerji. IMF'den Kıdemli Ekonomist Dr. Akito Matsumoto, yaptığı sunumda doğal gaz piyasasına ilişkin analizini paylaştı: “İlk olarak, analizimiz enerji verimliliği kazancının yüksek gelirli ülkeler için gelir artışından gelen talep büyümesini dengelediğini göstermektedir. Böylece enerji talebi büyümesi orta gelirli ülkelerden geliyor. İkincisi, birincil enerji talebi arasında, kömür ve petrolün büyümesi yavaşlayacak ve birkaç on yıl sonra durabilir. Ancak, bizim analizimiz öngörülebilir gelecekte yavaş yavaş doğalgaz talebi belirtisi bulmuyor ”dedi.
Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'ndan Mahdjouba Belaifa (GECF), gelişmekte olan piyasalara odaklanarak devam eden doğal gazın büyümesine daha fazla yorum yaptı: “Doğal gaz talebi büyümesi beklentileri, mevcut pazarlarda ve ASEAN, Pakistan ve Bangladeş gibi gelişmekte olan pazarlarda dikkate değerdir; ayrıca Doğal Gazla Çalışan Araçlar (NGV) ve bir bunkering yakıtı olarak LNG gibi gelişmekte olan sektörlerde. GECF, bu tür talep artışının sağlanmasında önemli bir rol oynamaya devam edecektir. Ayrıca, sürdürülebilir kalkınma için tercih edilen bir yakıt olarak doğal gaz için diyalog, işbirliği ve daha büyük savunuculuk, doğal gazın genişlemesinin anahtarıdır. ”
Açıkça, son yirmi yılda gaz arz ve talebinden kaynaklanan ekonomi önemli ölçüde değişmiştir. Avrupa ve Japonya'daki önemli pazarlarda da fiyatlar önemli ölçüde değişti, ancak ABD merkezli Henry Hub'ın fiyatının çok az değiştiği görülüyor.
Stratejik Enerji Analisti Lahey Merkezi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Jan Frederik Braun, Hollanda enerji endüstrisi ve Avrupa'da gazın rolü hakkında şunları söyledi: “Hollanda, rolünü AB'nin en büyük üreticisi ve ihracatçısından hızlı bir şekilde doğal gaz ithalatçısı konumuna kaydırıyor. Hollanda enerji sisteminin radikal revizyonu büyük ölçüde Avrupa'nın bütününü temsil etmektedir: hızla azalan gaz üretimi, kömürün çıkarılması ve daha yenilenebilir enerji kaynaklarına giderken, gaz ithalatına artan bir bağımlılık.”
Haftanın görüşmeleri ve müteakip çıktılar ve bağlantılar, Al-Attiyah Vakfı gibi düşünce kuruluşlarının, dünyanın her yerindeki sorunlara potansiyel çözümler bulmak için küresel uzmanları akademi, endüstri ve devletten toplayarak önemli bir katkı sağlayabileceğini göstermektedir.  
yilmazparlar@yahoo.com




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder