31.10.13

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ’NÜN 40.YILI ANISINA SERGİ-YILMAZ PARLAR

PARLAR MEDYA  
“2 KITA BİRLEŞİRKEN” SERGİSİ RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ’NDE

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ’NÜN 40.YILI ANISINA
“2 KITA BİRLEŞİRKEN” SERGİSİ RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ’NDE

Boğaziçi Köprüsü’nün ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün yapılış sürecini anlatan “2 Kıta Birleşirken” adlı sergi 31 Ekim Perşembe günü Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyarete açıldı.




Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinin tasarım ve inşaatında görev alan köprü tasarımcısı mühendis merhum Dr. William Brown’un kapsamlı arşivinden derlenen “2 Kıta Birleşirken” adlı sergi, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan köprülerin hikayelerine tanıklık etmek isteyen herkesi Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyarete bekliyor.
İki kıtayı bağlayan ve ülkemizin ulaşım ağının çok önemli bir halkasını oluşturan boğaz köprülerinin hikayesini anlatan “2 Kıta Birleşirken” adlı sergi Dr. William Brown’un sakladığı resim, belge ve objelerin eşi Celia Brown tarafından derlenmesi ile biraraya getirildi.
Ayrıca sergide Karayolları Genel Müdürlüğü arşivinden belgeler ve Japon IHI Altyapı Sistemleri firmasından köprü yapımında kullanılan kablo kompaktör makinesi de  yer almakta.

 “2 Kıta Birleşirken” adlı serginin açılışını, köprülerin yapıldığı dönemde Karayolları Genel Müdürü olan Atalay Coşkunoğlu, Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü Ertuğrul Duru ile Dr. William Brown’un eşi ve aynı zamanda serginin fikir sahiplerinden Celia Brown yaptı.  
Sergi açılış konuşmasını yapan Müze Genel Müdürü Ertuğrul Duru konuşmasında; “Boğaziçi Köprüsü’nün temel atma töreninden,  açılış günü törenine kadar her anına şahit oldum. Sergimizin özelliği ve kıymeti köprülerde görev alan Dr.William Brown’ın bizzat çektiği resimleri Bayan Celia Brown’ın arşivinden çıkartıp lütfedip bizlerle paylaşmalarından geliyor. Bir yanıyla da hakiki bir şehir nostaljisi olan bu sergi,  40 sene önceki İstanbul’u da gözler önüne seriyor” dedi.
Sergi açılışında konuşma yapan merhum Dr. William Brown’un eşi Celia Brown “Kıymetli eşim Will’in bu akşam aramızda olamayışından dolayı son derece üzgünüm. Bu sergi Rahmi M. Koç Müzesi’nin cömert ev sahipliği olmasaydı gerçekleşemezdi. Müzenin ana binasının önünde yer alan kablo sıkıştırma makinesi ve kablo demetinin buraya gelişini IHI firmasından Bay Yamasaki organize etti. Sergiye ayrıca KGM’de çalışmış olan ve halen çalışmakta olan birçok değerli kişiye ulaşmamıza yardımcı olan Özay Turnaoğlu, Hikmet Erkut ve Harun Hantal’ın da önemli katkıları oldu. Bu sergiyi William’ın hatırasına ithaf ediyorum. Benim için oldukça anlamlı bir an yaşıyorum.” diye konuştu.

Açılışa katılan dönemin Karayolları Genel Müdürü Atalay Coşkunoğlu ise “Dr. Brown, engin tecrübesiyle, müteahhitlere de, müracaat ettiklerinde yol gösteriyordu. Önerdiği yöntemler, hep zaman kazandırıcı, maliyet artışını önleyici oluyordu. Davranışlarıyla, şantiyede idare ile müteahhit arasında dengeyi sağlıyor, lüzumsuz tartışmalara imkan tanımıyordu. Bu sebeple, inşaat çalışmaları pürüzsüz yürüyordu. Bu gayretler sonucunda köprü, Cumhuriyet’imizin 50.Yıldönümü’nde açılacak şekilde ve programlandığı gibi 42 ayda bitirilmiş ve büyük bir törenle hizmete sokulmuştu.”dedi.
Açılışının 40. yıl dönümünde Boğaziçi Köprüsü’nün ve 25. yılını tamamlamış olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün yapım aşamalarından bilgi ve fotoğrafların yer aldığı bu ilgi çekici sergi İstanbul’un son 40 yılda yaşadığı değişime de ışık tutuyor.
Sergi 31 Ekim 2013 -29 Haziran 2014 tarihleri arasında Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaret edilebilir.

Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye'de Ulaşım, Endüstri ve İletişim tarihine adanmış ilk önemli müzedir. Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile hali hazırda 11.250 m2'lik kapalı alana sahiptir. Müze, 1991 yılında alınan Lengerhane Binasında kurulmuş ve üç yıl süren bir restorasyon görmüştür. Aralık 1994'de açılan müzenin ilk bölümünün süratle büyümesi ile 1996 yılında Haliç'in kıyısında, Hasköy Tersanesi alınmıştır. 14 terk edilmiş bina ve tarihi kızak orijinaline sadık kalınarak restore edilmiş, müzenin ikinci kısmı Temmuz 2001'de açılmıştır. Müzenin koleksiyonu, gramofon iğnesinden gerçek boyutlarda gemilere ve uçaklara kadar uzanan binlerce objeyi içermektedir. Yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alanda ise Fenerbahçe Vapuru, Liman II buharlı römorkör, Kont Ostrorog teknesi, Tekel 15 takası, Hasköy-Sütlüce Demiryolu ve İstasyonu, Elmalı Barajı buharlı pompa motorları, B-24 uçak ‘Hadley’s Harem’, Turgut Alp Maçunası, Jet Provost T3A küçük yolcu uçağı, DC 3 yolcu uçağı, çift katlı otobüs double decker (1962 AEC Routemaster–Londra) ve atlı karınca ile çocuk oyun alanı bulunmaktadır. Ziyaretçiler, Fenerbahçe Vapuru Büfesi, Coca Cola Büfesi, Demlik Kafe, Café du Levant ve Halat Restaurant’ta yemek yiyebilir.


Rahmi M. Koç Müzesi, pazartesi hariç her gün, hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu ve resmi tatillerde ise (1 Ekim - 31 Mart) 10:00-18:00 (1 Nisan - 30 Eylül) 10:00-20:00 saatlerinde ziyaret edilebilir. Müzeye giriş ücreti yetişkinler için 12,5 TL, öğrenciler için ise 6 TL’dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder