1.10.13

Bilişimde Yeni Arayışlar” masaya yatırıldı -Gönül Yıldırım

PARLAR MEDYA  
“Bilişimde Yeni Arayışlar” masaya yatırıldı

“Bilişimde Yeni Arayışlar” masaya yatırıldı

 

Bilgi (know-how),

batı yerine doğudan transfer edilmeye başlayacak

 

Bilgi transferinin (know-how) bugüne kadar batıdan yapıldığını ifade eden Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, Çin ve Hindistan’ın bilgi teknolojileri altyapısında geldiği konuma işaret ederek, “Bilgi (know-how), yakın gelecekte, batı yerine doğudan transfer edilmeye başlayacaktır” dedi.

Bilgiye dayanmayan ekonomik modellerin ve sistemlerin çökeceğini kaydeden Mehmet Önder, tüm iş modellerinin temeline bilişimin konulması gerektiğini vurgulayarak, şirketlerin, sektörlerin ve ülkelerin ancak bilgi teknolojileri altyapısıyla büyüyeceğini belirtti.  

 


Yeni Arayışlar Girişimi’nin Eylül ayı toplantısında “Bilişim Sektöründe Yeni Arayışlar” konusu masaya yatırıldı. Point Hotel Barbaros’ta, 28 Eylül tarihinde gerçekleşen toplantıya, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) İstanbul Şubesi Başkanı Ahmet Tosunoğlu, TBD İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Levent Karadağ, Semor Organizasyon Genel Müdürü Nezih Kuleyin’in aralarında bulunduğu yetkililer katıldı.

Toplantı sırasında, e-faturadan big dataya, Cebit 2013 zirvesi programından sosyal medyanın toplum üzerindeki etkilerine kadar çeşitli konular değerlendirildi.   

24 ile 27 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Cebit 2013’te yapılacak etkinlik hakkında bilgi veren Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, bu sene e-devletten akıllı kentler gibi çok geniş bir segmentte yapılan çalışmaların aktarılacağını kaydetti.

 

e-dönüşüm, ticaret hayatında iş yapış şeklini değiştirecek

 

e-Fatura ve hemen ardından e-defter, e-irsaliye başta olmak üzere işletmelerin gündemine girecek olan “e-dönüşüm projeleri” ile ticaret hayatının yeniden şekillendirmekte olduğuna dikkat çeken Mehmet Önder, bu süreçte işletmelerin satıştan tedarik ağına kadar tüm iş sürecini yeniden ele alarak yapılandırması gerektiğini kaydetti.

e-Fatura’nın, gelecek birkaç yıl içinde ülkemizdeki hemen hemen tüm şirketler tarafından kullanılıyor olabileceğini anlatan Mehmet Önder, böylece gayri resmi işlemlerin hızla azalacağını söyleyerek, “Yetkililer tarafından, günümüzde, Amerika’da gayri resmi ekonominin %5, Avrupa ortalamasında %10, ülkemizde ise %37 civarında olduğu açıklanıyor. Birkaç yıl içinde, ülkemizdeki gayri resmi ekonominin %10 seviyelerine gerileyeceği öngörülüyor” dedi.

Uyumsoft’un e-dönüşüm projelerinin merkezinde yer aldığını ifade eden Mehmet Önder, şunları söyledi:

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS), Esnaf Bilgi Sistemi (ESBİS), Hal Kayıt Sistemi (HKS) ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Portalı projelerini başarıyla yürüten %100 Türk Sermayeli yazılım sektörünün lider firması Uyumsoft olarak, e-Fatura mükelleflerine Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) onaylı altyapısı  ile, özel entegratörlük ve saklama hizmeti sunuyoruz. Örneğin, MERSİS projesine değinecek olursak, her bir işletmenin ticari bir kimlik numarası oluyor ve artık bu kimlik numarası ile yurtiçi ve yurtdışındaki ticaret hayatını yönetiyor olacaklardır. Bir işletmeye ait Maliye’den SGK’ya tüm ekosistem, işletmeye ait numara üzerinden birbirine entegre şekilde yönetiliyor olacağından, artık her şirketin hikayesi ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından tek tuşla izlenebiliyor olacaktır. Bunun altyapısı hazırdır” şeklinde konuştu.  

e-dönüşüm projeleriyle, noter, matbaa, mali müşavir, avukat gibi mesleklerde iş potansiyeli azalmasının yaşanabileceğini de sözlerine ekleyen Mehmet Önder, buna karşın dijital arşiv, sosyal medya uzmanlığı gibi yeni iş kollarına yoğun ilgi duyulacağını belirtti.

 

 

Teknolojik ürünlerde, son çeyrek, tüketicinin avantajına olacak

 

Sektörde keyifsiz bir yaz geçirdik. Haziran’da Gezi Olayları, Temmuz’da Ramazan ve Bayram derken Ağustos ayı da tatil ile geçtiği için teknoloji marketlerinde ürün satışlarında ciddi bir daralma olduğunu kaydeden Maxihaber.net Genel Yayın Yönetmeni Aykut Altındağ, “Yaz döneminde tekno market satışlarında %18 gibi yaşanan bir düşüş nedeniyle stoklarda ciddi ürün birikmiştir. Tekno-marketlerin ellerindeki stokları eritmek için özellikle son çeyrekte yeni indirim kampanyaları düzenleyeceklerini düşünüyorum. Elbette bu kampanyalar fiyat açısından tüketicilerin lehine olacaktır” dedi.

24 ile 27 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Cebit 2013 programı hakkında bilgi veren Cebit Eurasia Bilişim Direktörü Murat Özer, fuarda iş dünyasına yönelik B2B, B2C, e-devlet gibi bölümlerin olduğunu kaydederek, bu yıl Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) ile birlikte Türk yazılım sektörünü desteklemek için özel bir stand alanının da olduğunu belirtti.

Türk yazılım sektörünü dünyaya açmak için, geçtiğimiz Nisan ayında Hanover fuarı ile görüşme yaptıklarını anlatan Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Saymanı Atila Zeybek,  önümüzdeki dönemde Almanya’nın yazılım sanayicileri derneği ile bir protokol imzalamayı planladıklarını kaydetti.   

Bilişimin, tüm sektörlere katma değer yaratan bir sektör olduğunu ifade eden Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi Ahmet Tosunoğlu, “Tüm sektörlere kaldıraç etkisi yaratarak, katma değer sağlayacak sektör, bilişimdir” dedi.   

Sosyal medyanın toplum üzerindeki etkisini değerlendiren Levent Karadağ “Sosyal medyanın toplumlar, üzerindeki etkilerini gördük. Sosyal medyanın veri datasına sahip olanlar, iyi yönetebilenler, stratejiler kurup, geniş kitlelere hitap edebilirler” diye konuştu.

Bilişim teknolojilerinin birey haklarını koruması gerektiğine işaret eden Semor Organizasyon Genel Müdürü Nezih Kuleyin ise, örneğin bir kişinin, Google de istemediği bir haberi veya görüntüsü olduğunda, o görüntüsünün yayından kaldırılmasını isteme hakkının olduğunu sözlerine ekledi.

 

 

gonulturob@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder