10.3.16

Erişler Gıda, Sapphire Eks Mutfak akademisi-Sultan sofraları-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Erişler Gıda, Osmanlı mutfağını, Sultan sofralarını geri getiriyor.

ERİŞ UN İLE SULTAN SOFRALARI

Erişler Gıda, Osmanlı mutfağını, Sultan sofralarını geri getiriyor.

50’den fazla ülkeye ihraç ettiği yüksek kalite unları ile Türkiye’nin önde gelen un ihracatçılarından Erişler Gıda, Kaybolan kültürü yeniden canlandırmak adına kurumsal sorumlulukla mükemmel bir projeye imza atıyor.
Erişler Gıda, Sapphire Eks Mutfak akademisinde 9 mart 2016 Çarşamba günü Osmanlı Mutfağı’nda Sultanlar için özel olarak hazırlanan geleneksel lezzetlerin yapımını içeren atölye çalışmasını ünlü şef Eyüp Kemal Sevinç eşliğinde Basın mensuplarıyla gerçekleştirdi.

Erişler Gıda Perakende Grup Genel Müdürü Abdullah Eriş atölye çalışması öncesi firmaları hakkında kısa bilgiler verdi;

Günlük 2 bin 500 ton üretim ve 4 bin tonun üzerinde paketleme kapasitesiyle hizmet veren Erişler Gıda’nın köklerinin derinliğe indiğini,.2014 yılında tüketiciyle tanıştırdığı Eriş Un Türkiye’nin ilk Vegan sertifikalı unu olma özelliğini taşıdığını,
ayrıca gıda güvenliği standartları bütünü olan ve uluslararası düzeyde kabul gören dünyanın en prestijli sertifikalarından BRC Gıda (British Retail Consortium) sertifikasına da sahip olduğunu, yükleme öncesinde müşterilerine kalite denetimi için bağımsız inceleme kurumlarıyla işbirliği yapabilme imkanı sunduğunu söyledi.
Abdullah Eriş “Bugün Türkiye’nin un ihracatına liderlik ediyoruz. En güncel teknolojileri kullanmaktayız. 50’den fazla ülkeye 230 bin tonun üzerinde un ihraç ederek Türkiye un ihracatının yüzde 10’unu gerçekleştiriyoruz.  90 milyon doları aşan ihracat rakamlarımızla, 400’ü aşkın çalışanımızla, Ülke ekonomisi için her yıl artan oranda katma değer oluşturan grubumuz, Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk 250 firması arasındaki yerini her yıl üst basamaklara taşımaktayız.2023 yılındaki hedefimiz; 400 bin ton un ihracatı ile 250 milyon dolarlık ihracat girdisi oluşturmak” değerlendirmesinde bulundu.

Eriş, Türkiye’de un üretiminde ilk 3 firma arasında Bulunan Erişler Gıda olarak gıda güvenliği üretimin odak noktasında yer aldıklarını, toptandan perakendeye kadar üretim zincirinde yer alan hiçbir ürününde lezzet arttırıcı MSG, katkı maddesi, renklendirici, koruyucu, tatlandırıcı ve yapay aroma yer almadığını vurguladı.
Erişler Gıda Perakende Grup Genel Müdürü Abdullah Eriş konuşmasının ardından, Türkiye Aşçılar Milli Takım Başkanlığı görevini de yapmış olan, Türk mutfağını Türk sınırları dışında dünyanın çeşitli ülkelerinde yerel mutfağının tanıtımlarında bulunarak Türkiye Turizmine de büyük katkılar sağlayan Ünlü şef Eyüp Kemal Sevinç ile mutfağa girdi.
Katılmış olduğu yerli ve yabancı yemek yarışmalarında 100’ün üzerinde madalya, kupa ve ödül kazanan “en başarılı genç girişimci” olarakda seçilen, Sonsuz Mönü, Benzersiz Lezzetler, Sonsuz Türk Mutfağı gibi yemek kitabları olan  Eyüp Şef, yaptığı kısa tarifler ile Basın mensublarına yemekleri yaptırdı.
Basın mensupları kendi yaptıkları yemekleri tadarak sultan sofra yemek lezzetlerini bizzat öğrenmiş oldular.

yilmazparlar@Yahoo.com

9.3.16

BTA’nın Maslak UNIQ Tadında Anadolu Amesia Çalışan Kadınlar-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
BTA’nın Maslak UNIQ Tadında Anadolu Amesia Çalışan Kadınlar

AMESİA GÜLERYÜZLÜ LEZZET

Ev Kadının aile bütçesine dolayısıyla ülke ekonomisine katkısı


BTA’nın Maslak UNIQ İstanbul bünyesindeki Tadında Anadolu şubesinde, Amesia Çalışan Kadın Arılar Grubu 8 mart 2016 Salı günü mükemmel anlamlı bir etkinliğe imza attılar.


İster Toplumsal sorumluluk projesi olarak düşünün ister kar amaçlı düşünün. Ancak, zengin Anadolu mutfağımızının kültür mirasını korumak, yaşatmak gastronomi turizm gelişmesini sağlamak her bireyin payına düşen sorumlulukdur.


Tadında Anadolu, yöresel kültür zenginliklerimizi  desteklemek amacıyla  8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, Amasya’nın Merzifon, Gümüşhacıköy ve Suluova ilçelerine bağlı bazı köylerinden seçilen 16 kadın üretici temsilcisiyle oluşturulan Amesia’nın göz önünde yaptıkları özel yöresel tatları Maslak UNIQ şubesinde Gün boyu Basına ve ziyaretcilere tatdırdı.


Güleryüzlü ev kadınlarımıza girişimcilik kazandırarak bu yeteneklerini aile bütçesine katkıya dönüştürmek ülke ekonomisine payı nisbetinde fayda sağlamak gerçekden takdire değer bir faliyet. Lezzetine tanık olduğunuz yöresel tatları yerinde görmek Kırsal iç turizmi tetikler yöreyi tanırken sahip olunan tarihi ve doğal kültürel miraslarımızı görmek tanımak korumak ve yaşatmak gibi değerlere sahip olmamızı sağlar.


AMESİA Çalışan Kadın Arılar Grubu'nun yöresel ürünlerini büyük bir neşe içerisinde gözler önünde hijyenik ve titizlikle yaptıkları yemekleri ziyaretciler tadarken çok farklı lezzetlerede tanık oldular


Haşhaşlı peynir, çörek, ve börek hemen ilgimizi çekerek haşhaş hakkında sorumuzu yöneltiğimiz AMESİA Çalışan Kadın Arılar Grubu'nun bir kadınımızdan aldığımız cevap Devlet kontrolunda ekilen haşhaş ilaç sanayinde kullanılmak üzere dış kısmı alındıkdan sonra normal olan (uyuşturucu gibi zarar içermeyen) iç kısmı kullanılmak üzere kendilerine verildiğini öğrenmiş oluyoruz.

Madımak, tereyağında eritilmiş peynirler, keşkek düğün bayram yemeği, çorbaları çok sayıda organik reçeller, tarhanalar, makarnalar, turşular şerbetler vs. hepsi gerçekden ev yemeği lezzetinde birde içine sevgi güleryüz girince unutulmaz bir lezzet oluşuyor.


Tarım Bakanlığı onaylı, BTA'nın Tadında Anadolu şubelerinde de satılacak olan bu ürünlerin . üzerinde gıda tüzüğüne uygun bilgiler içerdiği gibi üreten firma adı kısmına hazırlayan AMESİA Çalışan Kadın Arılar Grubu kadının ismi yer alacak.

Organik sebze meyveden oluşan bu ürünler çok alıcı bulabileceği gibi çok yörelerimizede ilham kaynağı olacak.

Contactplus İletişim Hizmetleri’in halkla ilişkilerini yürüttüğü BTA Tadında Anadolu’un yaptığı bu etkinliğin 8 Mart Dünya Kadınlar gününde ne kadar anlam ve değer kazandırdığını söyliyebiliriz.


yilmazparlar@yahoo.com

8.3.16

Boğaziçi Üniversitesi “Otomotiv Ekonomisi Zirvesi’’ -Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Boğaziçi Üniversitesi “Otomotiv Ekonomisi Zirvesi

2023 HEDEFİ HAYAL

Boğaziçi Üniversitesi tarafından 7 Mart 2016 Pazartesi Günü “Otomotiv Ekonomisi Zirvesi’’ gerçekleştirildi.


Tüm yönleri ile tartışmaya açılan zirvede Sektörün önünde en büyük engel vergi sistemi gösterildi.


Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de gerçekleşen Kurumsal Yönetim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray ile Boğaziçi Üniversitesi Finans Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Coşkun tarafından açılış konuşmaların yapıldığı, zirvede Otoredi Kurucusu Kurthan Tarakçıoğlu, Leaseplan Genel Müdürü Türkay Oktay, Otokoç Otomotiv Genel Müdürü İnan Ekici, Sahibinden.com Genel Müdür Yardımcısı Bora Biçer ve Google Otomotiv Sektör Lideri Alp Refik  konuşmacı olarak yer aldı.


“Otomotiv Sektörüne Genel Bakış ve Türkiye Ekonomisindeki Yeri’’, “Elektrikli,  Hibrit ve Çevre Dostu Araçlar’’, “Otomotiv Sektörünün Online Galerileri’’, “Otomotivde Alternatifler’’, “Otomotiv Dünyasında Satış Sonrası Hizmetler’’ ve “Otomotivde Sektöründe Dağıtım Kanalları ve Pazarlama Ağı’’ gibi birçok konu başlıklarının tartışıldığı zirvede,  lokomotif sektörü konumundaki otomotivin çıkartılan durum haritasına göre, 2023 hedefinin çok uzağında olacağı, hedefe ulaşmak hayal olduğu gerçeği vurgulandı.

Otomotiv bugünkü rakamları referansında hedefe yönelik yıllara yerleştirilen sayıların sonucunda hedef mümkün değil 1,5 milyonluk araç üretimin üç milyona erişmesi zor iken 4 milyonluk hedef hayal olarak görülüyor.
Hükümetin otomotiv sektörü için 2023 yılında 4 milyon üretim, 3 milyon ihracat ve 75 milyar dolar ihracat geliri hedefin mümkün olmadığının altı çizildi.
Yaklaşık 20 milyar dolarlık ihracatıyla  Türkiye’de ihracat yapan sektörler arasında ilk sırada yer alan 400 bin kişilik istihdamla ekonomide ciddi katkısı olan sektörün büyümesinde engellerin  başında vergiler geliyor.
Çevre ve enerji verimliliği toplumların birinci önceliğini alan önemli bir olgu olduğu halde yaşlı araç olumsuzluklarına rağmen araç yaşlandıkça vergisi yükselmesi gerekirken aksine verginin düşmesi vergi sistemindeki yanlışlık olarak gösterildi. Otomobil pazarı segmentinin yüzde 80 üzerinde, vergi oranları düşük A, B ve C segmentlerinde yer alan araçlar oluşturması bunun en bariz göstergesi oalarak işaret edildi.
Satışların düşmesi ise;



-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının enflasyonla mücadele kararlılığı, cari işlemler açığındaki gelişme, jeopolitik gelişmeler

-AB ekonomisindeki gelişim ve Avrupa Merkez Bankasının ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla parasal genişlemeye devam etme kararı
-ABD Merkez Bankasının politika faiz artırma beklentisi,
-Çin ekonomisindeki gelişmeler ve gelişmekte olan ülkelere etkisi global etkenler olarak gösteridi.
yilmazparlar@yahoo.com

Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezinde Marteniçka Bayramı kutlandı-Yılmaz Parlar.


PARLAR MEDYA  
Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezinde Marteniçka Bayramı kutlandı

MARTENIÇKA BAYRAMI
Türkiye’de yaşayan Romen topluluklar Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezinde Marteniçka Bayramını kutladı.
İstanbul'daki Romanya Başkonsolosluğu, "Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi” ile birlikte   “Türkiye'deki Başarılı Romen Sanatçılar” kapsamında yaptığı etkinliğin santcısı Soprano Otilia Radulescu İpek’di. Türkiye’de yaşayan Romen toplulukla birlikte İstanbul’daki "Dimitrie Cantemir", Romen Kültür Merkezi merkezinde kutlanan Marteniçka Bayramına Romanya elçisi Radu Onofrei katıldı.
Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi İstanbul Üniversitesi Konservatuarı’nda şan öğretmeni ve İstanbul Devlet Operası’nda Soprano sanatçısı olan  Otilia Radulescu İpek’e bir nişan vererek başarısını ödüllendirdi.
Marteniçka Bayramında Andreea Vlad öğretmen gözetiminde Türkiye’de yaşayan Romen çocukları tarafından oluşturan el yapımı Marteniçka sergisi yer aldı.
Seramik sanatçısı Yıldız İbram tarafından atölyesinde yapılan Marteniçkaların sergisi sunuldu.
Büyükelçi Radu Onofrei Romen diasporasındaki kadınlarına güzel bir ilkbahar geçirmelerini diledi ve Otilia Radulescu  sembolik olarak Türkiye’deki Romen kültürün Büyükelçisi olduğunu dile getirdi.

Romen Kültür Merkezi Müdürü Nadia Tunsu günün mana ehemmiyeti ile ilgili kısa bir konuşma sonrası sanatcı Otilia Radulescu ile ilgili konserleri ihtiva eden kısa film gösterildi. Terrane Abbaszade’nın piyano eşliğinde Romen sanatçı Otilia Radulescu İpek resital Verdi.

Romanya Sosyal Dayanışma Derneği ve Romen Ortodoks topluluğunun tarafından düzenlenen bir resepsiyon ile etkinlik sona erdi.
  Romen Kültür Merkezi Müdürü Nadia Tunsu’dan aldığımız bilgilere göre; Otilia Radulescu İpek, Pitesti şehrinde doğdu; 8 yaşında keman eğitimi ve 16 yaşında şan dersleri almaya başladı. 1986 yılında Pitesti Tiyatrosu Alexandru Davila’da solist olarak çalışmaya başlamıştır. Türkiye'de, İstanbul Devlet Konservatuarı’ndan mezundur. 2000 yılında İstanbul Devlet Operası’nda solist olmaya layık görüldü. 2007'den itibaren İstanbul Üniversitesi Konservatuarı’nda Şan Bölümünde öğretmen olarak çalışmaktadır. Aralık 2012 yılında Romanya Dışişleri Bakanlığı, Romen ve Uluslararası İlişkilerin evrensel değerleri teşvik üstün başarılardan dolayı kendisine Onur Ödülü verdi. 2013 yılında Türkiye'ye getirmiş olduğu lirik katkından dolayı Semiha Berksoy Vakfı Ödülü'nü aldı. 2014’te, yılın en iyi opera solisti için verilen Lions Ödülü'ne layık görüldü.
Haber Yılmaz Parlar
Foto Romeo Catalin
yilmazparlar@yahoo.com