7.11.19

TOSB-Bağlantılı Otonom Araç Kümelenmesi-Yılmaz parlar


PARLAR MEDYA  
Bağlantılı Otonom Araç Kümelenmesi


Tekerlekli Bilgisayar


Trafik kazalarının kabaca yüzde 94'ü insan hatasından kaynaklandığı, özerk araçların ilgili ölümleri azaltmak için tek yolun göründüğü, şoförsüz araçların düşük yakıt tüketimi, düşük CO2 emisyonları ve tıkanıklıkların azaltılması başda olması yanı sıra başka avantajları olan otonom araçlara üretimin yönelmesi üzerine başarılı gelişme gösteren Türk otomotiv endüstriside atağa kalkdı.





TOSB'da "Bağlantılı Otonom Araç Kümelenmesi" tanıtımında Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) Başkanı Ömer Burhanoğlu, " Otonom araç için “Tekerlekli Bilgisayarlar” benzetmesi yaptı.


Ömer Burhanoğlu, “Artık otomobillerin, bir yerden bir yere ulaşmak için kullandığımız araçların çok daha ötesinde bir yerden bir yere oluşturduğumuz datanın bağlantılı iş modelleriyle yaratacağı yepyeni bir dünyadaki altında 4 tane tekerleği olan büyük bir bilgisayara dönüştüğünü söyleyebiliriz."dedi





TOSB İnovasyon Merkezi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi (İTÜ OTAM) koordinatörlüğünde, otomotivde dönüşümü sağlayan mobilite, telematiks, yazılım ve benzeri sektörlerle iş birliklerinin ve iletişimin artırılması amacıyla oluşturulan Bağlantılı Otonom Araç Kümelenmesi tanıtıldı.




Otomotivde dönüşümü sağlayan mobilite, telematiks, yazılım ve benzeri sektörlerle iş birliklerini ve networkü artırmak amacıyla, 6 Kasım 2019 Çarşamba günü Bağlantılı Otonom Araç Kümelenmesi” lansman ve networking etkinliğinde Kümelenmiye katılım gösteren firmalar; Altınay, AVL, Adastec, Akplas, Alba Plastik, Asil Çelik, BİAS, Bites, Cengiz Makine, Ecoplas, Eku Fren, Esim, Eteration, Farplas, FEV, FORD, Fren Teknik, GCS, Gelecekhane, Hidromek, Heksagon, IBM, İTÜ MEAM, Leo Mühendislik, Novasim, Ortem, Ölçsan, Repg, Saykal, TOFAŞ, TÜSSİDE, Takosan, YANDEX

Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda firmanın üst düzey yöneticilerinin katılımıyla TOSB'da düzenlenen toplantıda, OTAM İcra Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ekrem Özcan Otonom araçlar ve kümelenmeyle ilgili sunum yaptı. Özcan, katılımcıların sorularını da cevapladı.
 TOSB Başkanı Ömer Burhanoğlu,Otonom araçların yaklaşık 3 trilyon dolar pazar potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Burhanoğlu “Bizim dünyadan aldığımız otomotivdeki pay yüzde 1,5 civarında. Yine bu payı bu sektörde, mobility dünyasında alacak olursak 45 milyar dolardan bahsediyoruz ki bugün Türkiye'nin yaptığı ihracat 30 milyar dolar. Yani onun 1,5 katı." Açıklamalarında bulundu.
 Burhanoğlu,"Birçok trend var, bunların başında da paylaşım ekonomisi geliyor. Yine hem yeni neslin davranış modellemesinin getirdiği bir iş bu ve dünyadaki karbon salımının azaltılmasıyla ilgili öngörülen paylaşım ekonomisinin otonom araçlarla çok daha üst seviyeye çıkacağını düşünüyorum. Otonom araçların en önemli faydalardan biri paylaşım ekonomisinin hızla artacak olması. Otonom araçları 2035'ten itibaren yollarda artık yüzde 25 civarında göreceğiz ve 2040'larda da Amerika'da araçların yüzde 60'ı otonom olacak." Şeklinde geleceğin ufkunu çizdi.




ADASTEC bilgisayar yazılım firmasının CEO Dr. Ali Ufuk Peker’in sunumu sonrası   TOSB test alanında ADASTEC bilgisayar yazılım firmasının donanım ve yazılımını gerçekleştirdiği otonom otomobilin donanımları katılımcılarla incelendi. 

5G'nin tanıtımı biniciler için hoş bir gelişmedir. Teknoloji ilerledikçe, kendi kendini süren otomobiller, trafik kurallarına her zaman uyan, asla yorulmayan ve tarafsız kalabilen, sıfır olaylı bir geleceğe doğru ilerlememizi sağlayan tek araç olacak. üniversite öğrencileri, gece güvenli yolculuklar, transit istasyonlardan son mil bağlantısı ve yaşlılar için hareketlilik sağlayacaktır. Nakliye maliyetini düşürecek 
Şoförsüz araçlar kesinlikle hayatlarımızı daha basit, daha güvenli ve daha akıllı hale getirecek.
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder