13.11.19

Summart Sanat Merkezi -İstanbul Gedik Üniversitesi Gedik Sanat - An – Anı-Sergi-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Summart Sanat Merkezi -İstanbul Gedik Üniversitesi Gedik Sanat - An – Anı-Sergi

Summart Anlatımın Bileşimi  

Geniş kültürel programlar sunan, Direktörlüğünü Zeynep Bora’nın yaptığı Summart Sanat Merkezi ve İstanbul Gedik Üniversitesi Gedik Sanat ortaklığıyla gerçekleşen, “An – Anı” adlı sergiye eşlik eden Sinan Dizmen (Çello) ve Elif Önal ’dan (Piyano) oluşan ikilinin konseri, Görsel anlatım ile müzikal anlatımın bileşimini oluşturdu. 





Müzik ve resmin ahenkli birleşimi, inanılmaz bir yaratıcı atmosfer yarattı. Sıcak ve sanat kokan atmosferik ortamda canlı repertuar, kültürel şahsiyetli konukları, klasik müziğin dünyasında unutulmaz bir yolculuğa çıkardı. 


İnsan sanat anlayışının formunu gösteren sanatçının icra etdiği harika eserlerin ve güzelliği yüreklerinde uyanan dinleyicinin, müzikal sevgi uyumu içerisindeki estetik olarak hoş bir bütünlük etkisi veren sanatsal ilişkisiyle, Summart Sanat Merkezi yine kaliteli etkinliğe imza atdı.  





Summart Direktörü Zeynep Bora ve Koordinatör Özlem Aleçakır’dan açıklamalarına göre; An – Anı isimli  Sergi “Kendi mikro tarihimiz, gelecek tasavvurlarımız ve şimdiye işaret eden An kavramı arasında, imgesel bir gezinti.” Olduğu 

“An’ı yaşamakla, Anı’larla yaşamak, anılarımızı oluşturan kendi mikro tarihimiz ve resmi tarih arasında ince bir çizgideyiz. Anı dediğimiz bellek -An dediğimiz günü yaşamak, öncesiz, sonrasız belki salt kendimizi yaşamak anlamında.” Şeklinde tema hakkında bilgi alıyoruz.

Sergi bölümünde  Alp Tamer Ulukılıç, Ayşe Önuçak, Gonca Sezer, Hayriye Koç, Hilal Balcı, Ruhcan Akil ve Şirin Uysal eserlerini sergilediler,  

Gecenin konser bölümünde, An -Anı başlıklı sergiye paralel bir kurguyla Kamran İnce, Ahmed Adnan Saygun, Arvo Part ve Paul Hindemith’e yer verildi. 




Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyesi Sinan Dizmen (Çello) ve Elif Önal (Piyano) ikilisi, Ahmed Adnan Saygun ve Paul Hindemith geçmişde “Anı“ kavramıyla, Kamran İnce ve Arvo Part yaşayan besteciler olarak “An” kavramıyla eserlerini icra etdiler..

Gedik Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı vizyon ve misyonlarının doğrultusunda Ateşin yaratıcı ve birleştirici gücünü Sanat ile bileştirmek istediklerini söyleyen Opera Bariton Sanatçısı Caner Akgün ile yaptığımız söyleşide; Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Gedik Holding’in 50. Yıl mesajların kendilerine yol gösterici olduğunu ifade edererek, Atamızın özetle “Yaşam müziktir. Müziksiz bir yaşam zaten olamaz. Müzik, yaşamın neşesi, ruhu kısacası her şeyidir. İstiklal ve hürriyetlerine kavuşanlar, aralarında hiçbir fark gözetmeksizin uyum ve işbirliği içinde olacaklardır. Bunu da sağlayacak olan evrensel müzik ve sanattır. Bir millet ki resim yapmaz, heykel yapmaz, fennin gerektirdiğini yapmaz; itiraf etmeli ki, o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur. Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkılâplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatı ile yer almaktan ilelebet mahrum kalacaktır.”sözlerini hatırlatdı.




Ana ikon, mitolojide ateş tanrı özelliği ile Hephaistos aşk tanrıçası Aphrodite’in evlilikleri, Aşk ve Sanatın kol kola olma Gerekliliği, başka açıdan Prometheus, çağlar boyunca bilimi, sanatı ve uygarlığı topluma yayan, insanın gelişmesi ve düşünmesi için gerekli olan gücü ruhuna veren varlık niteliğinde oluşunu iki ikon İlham kaynaklarını oluşturmuş. 


Gedik Üniversitesi Gedik Sanat olarak flarmoni orkestrasıyla müzik sanatını topluma yaymayı hedeflemektedirler


yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder