17.11.19

Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri -Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödüller


Gerçek Sermaye Beşeri Sermayedir


Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri töreninde yaptığı konuşmasında Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin gerçek sermayesinin beşeri sermaye olduğunu söyledi.





Bakan Pekcan, Bakanlık olarak yetişmiş insan gücüne çok önem verdiklerini ve bu doğrultuda tasarım yarışmalarında dereceye giren tasarımcılara dünyanın önemli tasarım okullarında eğitim imkânı tanıdıklarını dile getirdi


Türkiye’de kullanıcının ihtiyaçlarını gözeten, ihracatta ve ulusal pazarda ürüne katma değer ve rekabetçi üstünlük kazandıran iyi tasarımı ödüllendirerek, iyi tasarlanmış ürünlerin topluma ve endüstriye sağladığı faydaları görünür kılmak amacıyla T.C. Ticaret Bakanlığı (TB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) işbirliğiyle TURQUALITY Programı dâhilinde düzenlenen, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın katıldığı, Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri sahiplerini buldu




Yerli ve yabancı tasarımcılardan oluşan seçici kurul, başvuru yapan 286 tasarımı değerlendirdi. 13 kategoride, 8'i üstün, 36'sı iyi ve 18'i kavramsal ödül olmak üzere toplam 62 ödül dağıtıldı.


Törende, ödüller “Kavramsal Tasarım” kategorisinde Bakan Ruhsar, “İyi Tasarım” kategorisinde Vali Yerlikaya ve “Üstün Tasarım” kategorisinde TİM Başkanı Gülle tarafından takdim edildi.





TİM Başkanı İsmail Gülle, "Tasarım yarışmamızla, sektörlerin yaratıcı gücünü artırırken öğrenci, sanayici, akademisyen ve girişimcileri bir araya getirerek, yetenekli gençlerin özgün tasarımlarını destekliyoruz. Gelecek yıl tasarım haftasını; tasarım ekosisteminin tüm paydaşları ile bir araya getirerek, İstanbul'un kıymetli bir küresel tasarım markası haline getirmeyi amaçlıyoruz" dedi.


Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye hedefine ulaşmak için sürdürülebilir ihracatı ve katma değeri nasıl yaratacağımızı doğru şekilde tespit etmeliyiz sözleriyle, Katma değerli ürün yaratmak için marka ve tasarıma dikkat çeken Gülle, “Bu topraklardan daha fazla tasarımcı çıkartmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Tasarım denildiğinde dünyada göğsümüz kabarıyor. World Design Rankings'in yapmış olduğu dünya sıralamasında, otomotiv, mimari, tarım, medikal ve tekstil tasarımı gibi 100'e yakın farklı sektörde tasarımı kapsayan çalışmada, dünyanın en iyi tasarımcılarına sahip ülkeler arasında yedinci sıradayız. Onlarca ülkeden, yüzlerce tasarımcının katıldığı yarışmalarda tasarımcılarımız, başarıları ve aldıkları ödüllerle, ülkemizi Almanya, Hollanda, Kore gibi tasarım devlerinin önüne taşıyorlar. İnanıyorum ki, ilk seramiğin M.Ö 6 bin yılında üretildiği, halı, kumaş, mücevher gibi en iyi tasarım ürünlerinin yüzlerce yıldır yapılageldiği bu topraklardan daha nice küresel tasarımcılar, nice büyük ustalar çıkacak. Bizler, siz tasarımcıların ufkunu açabilecek imkanları seferber etmek ve sizi sonuna kadar desteklemek için hazırız” şeklinde tasarıma verdikleri önemi vurguladı.


Türk tasarımını ve tasarımın yarattığı katma değeri önemsediklerini vurgulayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan “Tasarıma gönül veren herkesin bugün bizimle birlikte olması sevindirici. Bakanlık olarak tasarım, markalaşma, teknoloji ve dijitalleşmeye büyük önem veriyoruz.” Dedi.





Türkiye’nin tasarımı üreten ülkeler arasında yer almasını ümit ettiklerini vurguladı.Tasarıma yapılan yatırımın arttırılması gerekliliğine vurgu yapan bakan Pekcan, Tasarım Haftası’nın Türkiye’de önemli bir yer tuttuğunu belirtti.


Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri 2019'da Üstün Tasarım Ödüllerini, Arçelik'in Yeni Telve tasarımıyla Aslı Ökmen, Beko'nun Powerclean tasarımıyla Tamer Yüksek, Studio Kali'nin Sama Mobilya Serisi tasarımıyla Fulden Topaloğlu, İkizler Aydınlatma'nın Rest tasarımıyla Ece Yalım-Oğuz Yalım, Kütahya Porselen'in Çok Renkli Yemek Seti tasarımıyla Fatih Özger-Şenol Duman, Kütahya Porselen'in Ayla Porselen Yemek Takımı tasarımıyla Kunter Şekercioğlu-Özüm Özkan-Sude Edebali, Bürotime'ın Era Home Çalışma masası tasarımıyla Utkan Kızıltuğ, Orfis'in Ofis Bekleme Koltuğu tasarımıyla Seda Palanduz kazandı. Ödül kazanan marka ve tasarımcılar ödüllerini Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TİM Başkanı İsmail Gülle’nin elinden aldılar.


Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması’nın (DOTT) ödül töreni.


Türk doğal taşlarının tasarımcı ve mimarlara tanıtılarak günlük yaşamda kullanılabilmesi, özgün ve endüstriyel olarak üretilebilir ürünlerin tasarlanmasına katkı sağlanmak amacında yarışmaya 404 proje katıldı. İMİB tarafından ‘Fazlalıklarından Kurtul’  sloganıyla düzenlenen yarışmada 2 farklı kategoride ödüller sahiplerini buldu. Yarışmada sunulan projeler; alanında uzman sektör liderleri, akademisyenler ve profesyonel tasarımcılar tarafından değerlendirildi. Jüri değerlendirmesi sonucu yarışmaya katılan Öğrenci ve profesyonel kategorisinde dereceye giren 14 proje toplam 74.500 TL’lik para ödülünün sahibi oldu. Öğrenci kategorisinde dereceye giren proje sahipleri ayrıca yurt dışında eğitim bursu almaya hak kazandılar.





Dereceye giren tasarımcılar ödüllerini İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer’in elinden aldı. Profesyonel Kategoride Mansiyon Ödülleri; Gözde Karakoyunlu, Cemre Ayça Aymelek, Gamze Sevimli, Mehmet Başak, Zehra Alan, Ayşe Aydemir ve Selen Çakır’a verildi.  Profesyonel Kategorisi üçüncülük ödülü; Gamze Çaparoğlu ve Muhammed Kaysı, ikincilik ödülü Mustafa Yılmaz ve birincilik ödülü ise Faruk Yılmaz’a takdim edildi. Öğrenci Kategorisi’nde Mansiyon Ödülleri; Büşra Yiğit, Merih Binbaş, Aynur Berin Akşit, Fethullah Bayraktar Mesut Eser’e verildi. Öğrenci Kategorisi’nde üçüncülük ödülü Kerem Aydın, ikincilik ödülü Begüm Bali, birincilik ödülü ise Hira Nur Nazlı ve Yağız Soysal’a verildi.


Ödül töreninde konuşan İMİB Başkanı Aydın Dinçer, günümüzde ülkelerin önem sıralamasında yenilikçilik, yaratıcılık ve buluş yapma kapasitelerinin belirleyici rol oynadığını söyledi. Tasarımın, şirketlerin rekabette üstün olmak için kullandıkları en önemli öğe olduğunu, özünde, insan hayatını kolaylaştırma amacını güden tasarımın birikim işi olduğunu vurguladı.


Hayata geçirilen tüm tasarımların, tüketiciye ve üreticiye fayda sağlaması gerektiğini dile getirdi. İMİB Başkanı Dinçer,  “Doğal taş ihracatında tasarım açısından güçlü, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir ürünler geliştirilmesi için çalışıyor,  bu ürünlerde Türk tasarımcılarının imzası olmasını istiyoruz” dedi.


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder