9.2.19

KAÜ Kütüphane ve Arşivini Güçlendirmeye Devam Ediyor-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
KAÜ Kütüphane ve Arşivini Güçlendirmeye Devam Ediyor

KAÜ Kütüphane ve Arşivini Güçlendirmeye Devam Ediyor

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ), 2019 yılına çok büyük bir bilgi hazinesi sağlayacak, kitap ve belgeler kolleksiyonuna sahip olarak girdi.

KAÜ Rektörü Prof. Dr. Uğur Özgöker tarafından yapılan açıklamaya göre ; 1967 yılında aylık Dergi olarak yayınlanmaya başlayan ve 3 ayrı dönemde yayınlanan ve yakın tarihimizin gerçeklerini, arşiv belgelerine dayanarak yayınlanan "Belgelerle Türk Tarihi Dergisi"nin, yaklaşık 300 sayılık bir süreli yayın olarak, bütün sayılarının kolleksiyon olarak KAÜ Kütüphanesine kazandırıldığını ifade etti.

Özgöker açıklamasının devamında, “Ayrıca aylık Derginin bilgi hazinesini oluşturan, arşiv ve kütüphanesinin önemli tarihi kaynakları da, çalışmalarımızda, KAÜ’nün en önemli bilimsel arşiv kaynakları olarak öğrencilerimize araştırmacılara açılabilecektir. Özellikle yaşadığımız bölgede, Ege’de Akdeniz’de, bunlara bağlı deniz ötesi kara parçalarında yaşanan tarihi, siyasi, stratejik olayların sebep ve sonuçları o günlerde oluşturulan yazılarından incelenebilecektir.


Bu belgelerin önemli bir bölümü devlet arşiv belgelerinden çoğaltılarak kopyalanan kayıtlardır. Bu belgelerin en büyük özelliği hiç bilinmeyen bir konuyu, ilk defa tarihi yazar olarak, orijinal belgeden bilgiye dönüştürmek ve tarihe kazandırmaktır.

KAÜ’ye bağışlanan tarihi belgeler için Birkaç örnek verecek olursak;
-Başbakanlık Arşivi "Yunan Mesaili " 1840-1855(Osmanlı belgeleri) (Defterler)
-Fransız  Diplomatik Belgelerinde 1871-1914  Akdeniz meselesi, 2 cilt
-Milli Mücadelede İzmir Rumlarının faaliyetleri (1920)
-Başbakanlık Arşivi Mühimme Defterleri .... 
ve benzeri binlerce sayfalık tarihi doküman. Kıbrıs Adasının coğrafi yapısı, tarihi gelişimi, siyasi sosyal gelişmeler hepsine ait bilgiler " belgeler Üniversitemize armağan edilen bu belgelerde" kayıtlıdır, saklıdır.
Üniversitemize yapılan bu bağışlar, 1 Eylül 2015 tarihinde aramızdan ayrılan "Ertuğrul Zekai ÖKTE "  Hocamızın  anısına , kurduğu Vakıf ve Ailesi tarafından yapılmıştır. Üniversitemize bağışlanan belge kitap ve  benzeri bilgi hazinesini, bizler de gelecek nesillerimizi, tarihimizin gerçeklerini, oluştuğu günkü kaynaklardan öğrenmelerini sağlayacağız.
Ertuğrul Zekai Ökte, ülkesine hizmeti görev sayan ve bu sorumluluğunu yaptığı hizmetler ve bizlere bıraktığı bilgi hazineleri ile gerçekleştirebilen nadir insanlardan, hocalardan biridir. Avukat olarak başladığı çalışma hayatını, "Belgelerle Türk Tarihi Dergisini" 1967 yılında yayınlamağa başlayarak tarihimizin gerçeklerini arşiv belgelerini yayınlayarak öğrenmemizi sağlamıştır. 1982  yılında ülkemizin yeniden yapılanması sürecinde İstanbul temsilcisi olarak, Kurucu Meclis Anayasasını yapmak için görevlendirilmiştir. Bu arada aylık B.T.T.Dergisi de  yayınına devam ederken "Belge Yayınları" adı ile, gerçek tarihimizi bize öğreten tarihi  kitaplar da yayınladı. Bu yayınlar ve Dergiler, artık KAÜ kitaplığında da sizlerin okumasına, istifade etmenize  hazır olacaktır..



3 Şubat 1985  Günü Ökte Hoca "  kendi imkanları ile sahip olduğu bütün mal varlığını “Tarihi Araştırmalar ve Dokümantasyon Merkezleri Kurma ve Geliştirme Vakfı” na bağışlayarak bir Vakıf kurdu. Vakıf tüzüğünde kimliğini,amaçlarını ve ülke sevgisini;

“Ben Balkan,Çanakkale,Sarıkamış,Gazze ve Dumlupınar savaş ve muharebeleri gazilerinden merhum, Alb.Mehmet Sezai Ökte oğlu ve Ahıska'dan Kars'a,oradan 93 Harbi’nde Erzurum ve yurdumuzun içlerine göç eden Hacı Selimoğulları’ndan Cumhuriyetin ilk ağır ceza hakimlerinden Behçet Bey’in kızı Nebile Ökte'den doğma Ertuğrul Zekai Ökte, ebedi Türk milletinin birlik ve bütünlüğüne, kutsal Türk devletinin varlığına, Cumhuriyetimizin niteliklerine, Atatürkçü düşünceye, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı ve yeminli olarak Allah’ın ve yüce Türk milletinin huzurunda açıklıyorum ki bütün hayatım boyunca gelecek nesillere nasıl yararlı olabileceğimi düşündüm. O Türk çocukları ki vatan ve milletine bağlı, baba ve analarına sevgi dolu bir muhabbetle saygılı, kendilerinden sonra gelenlere inançla, güvenli yetişsinler, vatanın toprağını insanını sevsinler. Gerektiğinde bunlar için hayatlarını, namuslarını, şereflerini ortaya koyabilsinler "   sözleri ile ifade eder....

Vakıf yönetim kurulumuz da; Vakıf kütüphane ve arşivinin ,bilimsel çalışma ve araştırmalara destek olacak önemli kaynaklarını " Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’ne" bağışlama kararını verdi ve teslimatını da yaptı. Yetişen nesillerin bu arşiv ve kütüphane kaynakları ile tarihimizin ve kültürümüzün geleceğe gerçek bilgilerle taşınması için çalışmalar yapmalarına, yeni bilgilere ulaşmalarına destek olmayı amaçladı.


Ökte Hocamız, Vakfın kuruluşundan 2015 yılı 1 Eylül vefat  tarihine kadar, Vakfiyesinde yazdıklarını gerçekleştirme mücadelesini ve davaya olan inancını sürdürdü. Kültür Bakanlığının ABD’de ki "Kanuni Sultan Süleyman" sergi projesinin, yayın ile ilgili tüm çalışmalarını gerçekleştirdi. Tarihi kaynaklarımız ve kültür eserlerimiz yaklaşık 15 eserlik bir hazırlık ile, 3 ay teşhir edildi, ülke  kültürümüzün tanıtılmasına katkı sağladı. 2. Büyük proje de "Osmanlı Devletinin Kuruluşunun 700 .Yıldönümü  " kutlama  çalışmaları da 7 eserlik bir proje olarak Vakfa verildi, Çalışmalar çok büyük takdir gördü. Türkçe- İngilizce  basılı eserler olarak dünya kültürüne sunuldu.


Hocamızın, Vakıf öncesi ve sonrası yaptığı çalışmalar, ülkemizin tarih ve kültürüne hizmet etmeye olan arzu ve inancını  gerçekleştiğine  inanıyoruz. Bu düşünceyi de günümüzde "Kıbrıs Amerikan Üniversitesi" nin teslim aldıkları bilimsel kaynakları geleceğe taşıyacaklarına inanıyoruz” dedi.


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder