9.2.19

Afganistan-Türkmenistan ile ilgili sahte haberler -Yılmaz parlar


PARLAR MEDYA  
Afganistan-Türkmenistan ile ilgili sahte haberler

Afganistan-Türkmenistan ile ilgili sahte haberler 


Afganistan'dan Türkmenistan'a yönelik tehdit olduğuna dair sahte haberler nerede büyütülüyor?



Konuyla ilgili geçmiş. Afganistan'dan Türkmenistan sınırlarına yönelik belirsiz tehditle ilgili haberlere inanmak akıl dışıdır. Bu sahte haberlerin 2014 yılından beri yayınlanıyor olduğu dikkat çekiyor. O zamandan beri sözde ‘Afganistan tehdidi’ konusu, medya, öncelikle sahte internet siteleri ve sahte hesaplar üzerinden periyodik olarak yayımlanıldı. Bazen bu “hastalığın” ciddi yayınlar tarafından ele alındığı ortaya çıktı.

 “Afgan militanların Türkmenistan'a yaklaşması” ile ilgili sahte ve gerçek dışı haberlerde: Afganistan'daki çetelerin, Türkmen sınırını kırmak ve tüm ülkeyi fethetmek üzere olduğu; İddiaya göre düşük dövüş kabiliyeti nedeniyle, Türkmen ordusu dış saldırganlığı engelleyemiyor olduğu hakkında yayınlandı.


Sahte numaraların başka bir ortak özelliği de kanıtlarının olmamasıdır. Bu tür haberlerin kaynağı başlangıçta yurtdışında bulunan ve kendilerini Türkmenistan ile ilişkilendiren sitelerdir. Ardından, genellikle, ikinci kademede sürümlerde doldurma işleminin “aklanması” gerçekleşiyor. Üçüncü aşamada ise, orijinallik kazandırmak için, belirli bir uzmanın tarafından söylenmişçesine yerleştirilmiş. 


“Afgan tehdidi” hakkındaki malzemelerin neden sahte olduğunu haklı çıkarmaya çalışalım. Bunu yapmak için, “Afganistan topraklarından teröristler tarafından Türkmenistan'ın kaçınılmaz olarak ele geçirilmesi” ile ilgili ilk eldeki materyalin 2014-2015'te yazılmış olması yeterli bir sahteliktir. Sonuçta, o zamandan beri çok su aktı. Ve Afganistan’da önemli adımlarla barışçıl bir yaşam gelişti ve gelişmeye devam ediyor.


Bu makaleler, uzmanların da adını lekelemektedir; ağzı köpüren Afganistan tehdidinin Türkmenistan’a asılı olduğunu kanıtlanmaya çalışılmıştır. Bazıları, Türkmen sınırlarında toplanan militan sayısını - beş binden fazla olduğunu iddia etti. Taliban Hareketi, Özbekistan'ın İslami Hareketi, İslam Devleti Terörist Grubu (DEAŞ) ve diğerleri hakkında söz ettiler. Türkmenistan'ın teröristler tarafından işgali için tarihleri ​​belirlediler, daha sonra bu tarihler birkaç kez ertelendi. Toprakların, ülkeye saldırmak için potansiyel saldırganları tercih ettiği, haritada rotalara dikkat çektiği ve mümkün olan en kısa sürede kilit yerleşim alanlarına ulaşılacağını ayrıntılı olarak tanımlayan uzmanlar da vardı. Ve zamanın geçmesiyle görüldüğü üzere, iddiaların hepsinin ‘boş’, yalan bir haber olduğu ortaya çıkmış oldu.


Kısacası, birkaç yıllık geçmişi olan, kendini ‘uzman sanan’ yazbozcuların, “Afgan militanlarının saldırısına maruz kalan Türkmenistan'ın düşüşü” ile ilgili onlara hayal kırıklığı yaratan provakatif haberleri, onların ne düzeyde uzman olduğunu ortaya koydu.



yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder