Ekonomide milli seferberlik
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ocak 2017 ayı 19. Dönem 49. meclis toplantısını 12 Ocak 2017 Perşembe günü İTO Meclis Salonunda gerçekleştirdi.
İTO İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekip Avdagiç 19. Dönem 49. meclis toplantısını açarak, Güçlü Yarınlar İçin Üretim Şart Olduğunu, Söyledi. 14 Ocak tarihinin İTO’nun 135. kuruluş yıldönümü olduğunu hatırlatarak “İTO bugün de 400 bini aşkın üyesi, siz değerli meclis üyeleri, meslek komiteleri, yönetimi ve personeliyle bayrağı daha da ileriye taşıyacak. Türkiye’nin güçlü yarınları için üretimden, iş kapısı açmaktan ve büyümekten gayrı yol yoktur. Büyüme, üretim ve ihracat merkezli güçlü bir gayret, geçici dalgalanmaların önüne set çekecektir. Bundan hiçbir şüphemiz yok. Siyasi istikrara ve Türkiye’deki siyasal sisteme ilişkin meselelere de bu zaviyeden bakmak gerekir..”dedi
Gündem ve alınan kararların okunması ardından Şekip Avdagiç, Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar’ı kürsüye davet etti.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar bazı önemli şu başlıklar altında konuşmasını yaptı; Ekonomide milli seferberlik, Beraberliğimize fitne sokmak isteyenlere inat hedeflerimize yürümeye devam ediyoruz, Dünyada sert bir değişim rüzgârı esiyor, Küresel ölçekte cevabını bekleyen sorular…Dövizdeki dalgalanma, İş adamının, moralini kaybetmeye hakkı yoktur, Her sahada milli seferberlik vakti…"Ülkem için üretiyorum, Ülkem için kullanıyorum" Türkiye'de Türk Lirası Geçer, KOBİ'lere Nefes Kredisi, Yerli ve milli üretim seferberliği, Türkiye Tedarikçi Haftası,, Dünya Devi Ana Sanayicileri ile buluşuyoruz, Dış pazarlarda yeni hamleler, 2017’de yeni büyüme atağı, Girişimcilik için yeni kaynak, Asgari ücrette yeni düzenleme Sicil Harcı Ödemeleri artık İTO veznelerinden yapılabilecek, Ticari Faaliyet Endeksi. Üretimde Ocak 41,4 Mart 44,9 Ticarette Ocak 36 Mart 42,9, Hizmette Ocak 41,2 Mart 46,2 Genel Ticari Faaliyette Ocak 37,6 Mart 42,7, İstanbul Ticaret Odası 135 yaşında
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, “Biz savaşı sadece El-Bab’ta vermiyoruz, ekonomi cephesinde de bir mücadele halindeyiz. Bugün Euro ve dolar birer ekonomik para birimi olmaktan ziyade siyasi tehdit araçları olarak değerlendiriliyor. Dünyada sert bir değişim rüzgarı yaşanıyor. Bu nedenle ekonomilerin adeta ârafta kalıyor. Bu boşluğun, denenmemiş politikalarla doldurulmaya çalışılıyor. Eski düzen yıkılıyor ancak yenisi hâlâ ortaya çıkmış değil. Dile getirilen hedeflerle defakto durum birbirine tamamen tezat. Amerika bir yanda Rusya’ya gözdağı vermek için Doğu Avrupa’ya asker sevkiyatı yapıyor. Diğer yanda Amerika’nın yeni başkanı Trump, Rusya ile işbirliği halinde sorunsuz bir politika yürüteceğini belirtiyor.”diyerek Ülkelerin korumacılığı teşvik edecek yeni önlemlerle şirketlere gözdağı verdiğini, bu korumacılığı doğru okumak zorunda olduğumuzu, Üretim ve istihdam alanları sağlarken korumacı, küresel şirket zincirleriyle yayılmacı bir politika benimsendiğini dile getirdi.
Çağlar “2017’nin ikinci yarısından itibaren ülkemizin yeni bir büyüme atağı başlatacağına inanıyorum. Özellikle Cumhurbaşkanlığı sisteminin hayata geçmesiyle ülkemizi kaosa sürüklemek isteyenlerin oyunu bozulacak. Bugün bu sisteme karşı olan dış çevreler, Türkiye gerçeğini kabullenerek bizimle siyasi, ticari ve diplomatik ilişkilerini daha kuvvetlendirerek sürdürecek. Ayrıca Rusya ve Irak’la normalleşen ilişkiler, AB ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, Suriye ve Irak’ta barış süreci ve yeniden imar çalışmaları gibi gelişmeler de büyümemize önemli katkı sağlayacak. Hükümetimizin reform adımları da iş dünyası için en önemli destek noktalarındandır.”dedi.
İbrahim Çağlar, hükümete çağrıda bulunarak, Eximbank kredilerinin TL olarak verilmesi ve geri ödemelerinin de TL olarak toplanmasının kur dengesi adına önemli olduğunu vurguladı. Çağlar, buna bağlı olarak döviz kurundaki değişimleri “Şu sıralar dövizde aşırı bir değerlenme söz konusu. Özellikle ithalatımızın yüzde 68’si hammadde ve ara malından oluşuyorken, reel sektörün 213 milyar dolar açık pozisyonu varken, kurdaki artış enflasyondan yatırımlarımıza kadar birçok negatif etki bırakıyor. Bu kısa vadede çözülebilecek bir sorun değil. Ne zaman ki ihracatımız, ithalata bağımlı olmaktan çıkarsa biz o zaman kur meselesini ana gündemimizden atarız.”şeklinde yorumladı.
Sicil harçlarının tahsili hakkında; “Maliye vezneleri, toplanan paraları merkeze gönderebilmek için 15.30 gibi erken bir saatte mesailerini sonlandırıyorlardı. Dolayısıyla ödemeler ve işler aksıyordu. Bunu aşmak için hem Başbakanımızla hem de Bakanımızla bu konuyu görüştük. Torba kanunla bu düzenleme çıktı. 9 Ocak’tan beri sicil harçlarını artık İTO tahsil ediyor. Veznelerimiz saat 17.30’a kadar açık.”olduğunu ifade etdi.
İbrahim Çağlar Türkiye Tedarikçi Haftaları kapsamında savunma ve havacılıkta Havelsan, Aselsan, Roketsan, THY Teknik ve TAI, ulaşımda ise İstanbul Ulaşım A.Ş., TCDD, BMC, İDO, Otokar gibi büyük alım yapan firmaların 3 bin 500 yan sanayici ile yerlileştirme masasına oturacağını “ İstanbul Ticaret Odası, yerlileştirme seferberliğine savunma, havacılık, ulaştırma ve perakende sektörlerinde başlayacak. İTO’nun Tedarikçi Haftaları’nda yerli alıcılar, 3 bin 500 yan sanayiciye, istedikleri malzemelerin bilgisini aktaracak. Küresel ana sanayiciler de alım talepleri ile İstanbul’da yan sanayiciyle masaya oturacak. “Bosch, Continental, Hitachi, Schneider Electric gibi küresel markalar çantalarında teknik alım talepleri ile yine İstanbul’a gelecekler. Onları Türkiye’de bu işi yapan firmalarla alım görüşmesi için bir araya getireceğiz. Yani burada adrese teslim bir iş olacak””açıklamalarında bulundu.
Ayrıca Kağıt ve Kırtasiye komitesinden Ahmet İyioldu, Basım-Yayın komitesinden Erhan Erken, Toptan ve Dış Ticaretden Mithat Yümlü, Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetlerinden Fatih Güner, Kağıt ve Kırtasiyeden Mehmet Develioğlu, Deri, Kürk ve Saraciyeden Mehmet Musa Evin, Peyzaj ve Çiçekçilikden Mehmet Salih Şadoğlu Perakende Ticaretden Zeki Paşalı, İşletme Destek Hizmetlerinden Kemal Yamankaradeniz, Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayiden Ender Yazıcıoğlu ,Mermercilik ve Madencilikden Nedim Yusuf Baş, Telekomüni-kasyondan Murat Dursun ,Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanlarınden Kazım Ekinci, Ekmek, Un ve Unlu Mamüllerden Ahmet Zeki Sarıhan komiteleri hakkında istekleri ve sorunları dile getirdiler.
yilmazparlar@yahoo.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder