2.12.16

Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi- 7. Boğaziçi Zirvesi-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi- 7. Boğaziçi Zirvesi

 Zirvenin Ekonomi incileri
Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından Four Seasons Bosphorus Otelde düzenlenen "Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 150 konuşmacının ağırlandığı 7. Boğaziçi Zirvesinde önemli paneller önemli konuşmalar mesajlar vardı.
Zirvenin incileri;
Uluslararası İş Birliği Platformu(UİP) Kurucusu Cengiz Özgencil “Bugüne kadar yaklaşık 10 bin kişiyi ağırladığımız Zirve’ye ilginin her geçen yıl artması bizleri gururlandırıyor. Bu yıl da İngiltere, Çin, Suudi Arabistan, Fas, Kıbrıs, Katar, Pakistan, İspanya gibi 70 ülkeden çok önemli isimleri ağırlıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Küresel ve bölgesel düzeyde ekonomik ve sosyal sorunlara daha efektif ve kalıcı çözümler üretmek için ortaklıkları ve işbirliklerini güçlendirmek en büyük hedefimiz.”
Küresel Gelecek ve Küresel Hedefler' ana temasıyla Avrasya'nın kaderini değiştirmek adına, Türkiye'nin üstlendiği 'uluslararası işbirliği'ne dayalı pivot rol, Şanghay İşbirliği Örgütü ve Pasifik kavramlarının Türkiye için artan anlam ve önemi, dünyanın hızla değişen ekonomi politik dengelerinde Türkiye'nin artan rolü adına küresel toplantıdaki  yoğun katılım ve mesajlara detaylı bakıldığında görülebildi.

Dünyanın hızla değişen ekonomi-politik üzerine Boğaziçi zirvelerinin, 7 yıldır Türkiye ile bu coğrafyalardaki ülkeler arasında ticari, siyasi ve kültürel işbirliğini güçlendirmeye yoğunlaşmasının temelini oluşturmaktadır. Orta Doğu, Afrika, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkelerinden başlamak üzere, 70'e yakın ülke arasında ekonomik, siyasi, bilimsel ve kültürel alanlarda, devlet adamlarını, özellikle genç liderleri, iş kadınları ve iş adamları ile öncü girişimcileri bir araya getirmek amacında olan zirvede, TAG Organization Kurusu Dr. Talal Abu Ghazaleh,Konuşmasında vurguladı. “Savaştan kar eden dünya düzenini değiştirmemiz gerekiyor. Yüzyılın başında mevcut BM üyelerinin uzun süredir ıstırap çektiği barış, güvenlik, refah ve bağımsızlık alanlarında yeni bir döneme geçileceğini umuyordu. Küresel bir çatışmanın riski gittikçe artmaktadır. Yaşanan gelişmeler nedeniyle bir grup dünya liderleri dünya liderini ‘Dünyada istediğimiz gelecek Konseyini İstanbul önderliğinde oluşturmayı. İstanbul’da kurmak üzere onaylamaya davet ediyorum.” Demesiyle önemizi hatırlatdı.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi Orta Doğu'da süren iç karışıklık, savaş ve çatışmaların bölgeyi istikrarsızlaştırdığından, bölge hem sosyal hem de ekonomik açıdan olumsuz etkileniyor. Bölgemizde ekonomi, refah, kalkınma tekrar ana gündemimiz olsun.

Petrol ve emtia fiyatlarının 2014 sonundan itibaren düşmeye başlaması bölge ülkelerinin ekonomilerine zarar vermektedir."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Mal ve hizmetlerin, standart kodlar aracılığıyla sisteme girileceği bu ticaret platformunda bir araya gelen ülkelerin, en az maliyetle ve en hızlı şekilde birbirleri içindeki her türlü mala ve hizmete ulaşabilmeleri gerektiğini zirve hedeflerinden birinin, Dünya Konseyi olarak ifade edilen Barış Odaklı Küresel Mutabakat Metni'nin ilk adımını atmak olduğunu görmekten memnuniyet duyuyorum.”
“Bilim kurgu dediğimiz durumlar somut olarak karşımıza çıkıyor. Japonya'da robotlar tarafından işletilen çiftlikler ortaya çıktı. İnsansız hava araçları, siparişlerin yerine ulaştırılması dahil her alanda kullanılmaya başladı. Tüm bu gelişmeler istihdamdan gelir dağılımına kadar çarpıcı etkiler bununla geliyor.”
“Teknoloji kullanımının yaygınlaştığını görüyoruz. Ticaret savaşlarının da yaklaştığının bir işaretidir. Üretimde vasıfsız işgücü yerine robotların kullanımı etkilidir. Daha az yoksulluk, daha fazla refah temasının işlendiği Boğaziçi Zirvesi'nin Küresel Gelecek başlığında toplanması mantıklı.”
UİP İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerem Aklin, “Hem küresel hem de bölgesel boyutta dünya ekonomisi ve siyasetini yakından ilgilendiren pek çok konu bu zirvede geniş bir şekilde ele alınacak.”
UİP Global Danışmanlar Kurulu Başkanı Egemen Bağış, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu   konuşmalarında zirvenin önemini vurguladılar.
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, “Dünyada yolcu sayısında yüzde 2,7 büyüme yaşanıyor. Bu rakam Türkiye'de yüzde 6,3   2034'te bu rakamın 3 kat büyümesini beklemekteyiz. Türk havacılık sektörünün uçak sayısı 540  İstanbul'da günlük 20 binden fazla yolcu İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan dış hatlara aktarılmaktadır. Afrika'ya, Ortadoğu'ya en fazla çapraz bağlantı veren network sahibi havayolu şirketi THY dır.”
Esta Global gibi şirketlerin olimpiyatlar ve spor kompleksleri gibi alanlarda elde ettikleri tecrübeler, kadar yurt dışına tasarım mühendislik ihrac yapılmaları zirvede gün işığına çıkdı.
Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7’nci Boğaziçi Zirvesi’ Sanatın Ekonomiye Katkıları’  panelde sanata yapılan yatırımların çeşitlendirilmesi ve ekonomiye yapılan faydalar yönünde, sanat yatırımlarının artırılması masaya yatırıldı.
Deniz Adanalı moderatörlüğünde Pera Müzesi Direktörü Özalp Birol, SPOT Projects Kurucu ve Yönetici Ortağı Tansa Mermerci Ekşioğlu, Senaryo Yazarı ve Prodüktör Birol Güven Caz Festivali Direktörü Pelin Opçin, AUTOBAN Kurucu Ortağı ve Mimarı Seyhan Özdemir özetle kültürel endeksli kentsel gelişiminin önemini dile getirdiler.
Pera Müzesi Direktörü Özalp Birol, Birol, " Kültür kurumlarının bulundukları alana ekonomik alanda katma değer sağladıkları muhakkaktır.”
 Senaryo yazarı ve prodüktör Birol Güven
 "Dizilerin yıllık getirisi 300 milyon dolar, Dizilerimizi 140 ülkeye satıyoruz, 500 milyon insan izliyor. Sanat kültür endüstrisinin bir ülkeye ekonomiye katkısı paha biçilemez. Başımızda RTÜK var, Türk markası oluşturamıyoruz"
Enerjiden Gıdaya her sektörün uzmanlarıyla masaya yatırılan konular ufukları açtı sorunlar çözüm yollarında cevap buldu.
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder