14.11.15

6.ncı Malatya Uluslararası Film Festivali Ödül Töreni-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
6.ncı Malatya Uluslararası Film Festivali Ödül Tören

KRİSTAL KAYISI ÖDÜLÜ KAYBEDENLER

 6-12 Kasım 2015 tarihleri arasında 6.ncısı düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali sona erdi. Festival boyunca yarışmaya katılan yönetmen-yapımcı-oyuncular heyecanla sonucu beklediler. Ödül Töreninde sevinenler ve üzülenler oldu.

DoubleTree by Hilton’da düzenlenen Ödül Töreni’ne Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Süleyman Kamçı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ve Festival Yönetmeni Hüseyin Namık Yıldırım’ın ödül verdiği törenin sunuculuğunu Yekta Kopan yabancı konuklara tercüme sunuculuğu Boğaziçi sinema oyunculuk dersi veren akademisyen ve sinema oyuncusu Behre Övgü Özalp yaptı.

Festival heyetince tüm Malatya sinema seyircisine seçkin filmleri gösterme fırsatına biletlerin herkes tarafından alınabileceği 2-3 lira fiyatların etkenliğide eklenince oldukca yoğun ilgiyle geçen bir haftalık festival geride kaldı.
Film Festivallerin bir sinema platformu oluşturduğu son derece faydalı olduğu inkar edilemez. Pek çok yerli yabancı sinema yapımcısı, yönetmen, senaristler, film alıcılar, basın mensupları vs.için iyi bir marketing oluşturmaktadır.  
Festival organizasyonunda gerek sinema gerekse düzenlelen etkinlikler pek çok yeni filme ilham kaynağı olabildiği gibi aynı gemide olan insanların birbirini daha iyi anlıyabilmelerine vesile olabilmektedir.

Filmleri izledikden sonra oyuncularla yönetmen senaristlerle yapılan sohbetlerle daha iyi anlama fırsatını yakalabiliyorsunuz. 
6.ncı Malatya Film Festivalinde, saygı duyulmaya layık seçkin jüri üyelerin kararıdır. Elbetde kazananlar ve kaybedenler olacakdır.
Kaybedenlerden göze çarpan kısa filmlerden, yönetmenliğini Damla Güçer ve Dilara Balcı'nın yaptığı Körler Müessesesi.  

Damla Güçer’le yaptığımız söyleşide; Toplumsal ve bireysel iletişimsizliği evlilik üzerinden ele almak istediğini, toplumumuzun diger toplumlarin temel sorunlarından birinin de iletisimsizlik olduğu düşündüğünü, evrensel bir tema işleyişini, toplumsal körlesmeyi evlilik kurumu uzerinden eleştirdiklerini ifade etti.

İnsanlarin birbirlerini anlayamaz hale gelmesi, yalnızlaşması bireylerin kaçınılmaz sonu olduğunu vurguladı. 

Bana kalırsa kısa filmini geliştirerek uzun metraj filmiyle evrene daha etkili mesajlar verebilir. Ödüllere layık olur. Bir televizyon kanalımızın dizi film senaryosunuda yazan Damla Güçer konusunda oldukca bir yetenek. Günlük yaşam içinde bulunduğumuz ortamlarda bizleri şaşırtan senaryo yaratması ve yönetmenliğide soyunması yıldızı parlayacak sinemacı olacağı kesin gözle bakılabilirlerden.


Kısa film ile başlamışken Metehan Şereflioğlu’nun verdiği güzel mesaj Mucize Aynaları ekliyelim.. Radyoda yayınlanan bir haberi dinleyen akşam yemeğinde buluşan birkaç aile fertlerinin sırlarını açığa çıkmasını konu ederken, vermek isteği mesaj insanları yaptıklarını ayna gibi vicdanlarında sorgulamaları.. Yetenekli bir yönetmen geleceğe inançla bakıyor.

Uzun metrajlı filmdende on parmak on marifetlerden yönetmen senarist oyuncu Fatih Hacıosmanoğlu yaptığı film On Adım ile kara mizah ile vermek istediği mesajları sıraladı.
Ayrıca, Film Festival yarışmalarına katılan filmlerin diğer bir festivale katılmaması gerektiği ortak görüşümüzdü.  Özellikle ödül alan filmlerin. Ayrı ülke olabilir ancak aynı Ülke içinde değişik kentlerin festivallerine katılmak uygun olmadığıdır.  
  
Kazananlar 
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması
En İyi Film: Kar Korsanları
En İyi Yönetmen: Emin Alper (Abluka)
En İyi Kadın Oyuncu: Esme Madra (Nefesim Kesilene Kadar) ve Ece Dizdar (Çekmeceler)
En İyi Erkek Oyuncu: İnanç Konukçu (Kasap Havası) ve Özgür Emre Yıldırım (Eksik-Sarmaşık)
En İyi Senaryo: Mehmet Kala (Eksik) ve Şeref Nokta (Eksik)
En İyi Müzik: Hasan Özsüt (Çekmeceler)

Jüri Özel Ödülü: Çağıl Nurhak Aydoğdu (Yarım) ve Soner Erzincan (Yeni Dünya)

SİYAD En İyi Film Ödülü: Abluka

Ulusal Kısa Film Yarışması: 

En İyi Kısa Film: Salı ve Gunah

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması:

Free In Deed

Netpac Ödülü:

Nefesim Kesilene Kadar

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder