Basın toplantısına Japon Bilim adamı Prof.Yoshiyuki Kaneda ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Nurcan Meral Özel,katıldı.
Japonya Deniz ve Yer Bilimleri Teknoloji Kurumu (JAMSTEC) ve Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) yaptıkları işbirliği ile Marmara Bölgesinde Deprem ve Tsunami Zararlarının Azaltılması ve Türkiye'de Afet Eğitimi Projesi (MarDiM) birinci yılını tamamladı.
Marmara Bölgesi Türkiye’nin en gelişmiş ve sanayileşmiş bölgesi olarak ülke nüfusunun yüzde 33’ünü (22 milyon), gelişmiş sanayinin yüzde 60’ını, küçük işletmelerin ise yüzde 34’ünü bünyesinde barındırıyor. Tüm bu sosyoekonomik işaretler Marmara Bölgesi’nin sismik hareketler çerçevesindeki güvenliğinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. MarDiM Projesi ile hem deniz dibinde hem de karada yapılan gözlemler ve bilimsel araştırmaya dayanılarak elde edilecek sonuçların afet eğitiminde kullanılması, kısa, orta ve uzun dönemde depreme hazırlık seviyesinin arttırılarak deprem zararlarının, can ve mal, kaybının azaltılması amaçlanıyor.
MarDiM Projesi basın toplantısında Japon Bilim adamı Prof.Yoshiyuki Kaneda ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Nurcan Meral Özel, Marmara Bölgesi’nde kurulmakta olan deniz dibi ve kara sismometreleri, tsunami kestirim çalışmaları, geliştirilen eğitim materyalleri konularında gelinen son nokta hakkında bilgi verdi.
Proje kapsamında Marmara Denizi'nde ilk defa ve en son ölçüm teknolojisine sahip OBS, OBEM ve GPS ölçümleri yapılarak Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi içerisindeki bölümlerinin depremselliği ve deprem tekrarlama periyodunun belirlenmesi çalışmalarına başlandı.
Türk ve Japon bilim insanları tarafından Mart-Haziran 2014 zaman dilimi içinde Batı Marmara’da deniz dibine test amaçlı olarak 3 deniz dibi sismometresi indirildi. Bunun yanında Marmara Denizi-Tekirdağ açıklarına 5 adet açılma ölçer konumlandırılması çalışmaları başlandı ve ölçümler tamamlandı. Projenin içinde bulunduğumuz ikinci yılında ise;
10 adet deniz dibi izleme sistemi,
5 adet deniz dibi açılma ölçer,
Elektromanyetik parametreler ölçüm cihazları,
3 kara uydu konum belirleme sisteminin yerleştirilmesi planlanıyor.
Kara çalışmalarında ise, 11 adet kuvvetli yer hareketi kayıtçısı Zeytinburnu-Tekirdağ-Marmara Adası’nda Eylül ayı içerisinde konuşlandırılacak olup, Yeraltı Hız yapısını belirlemek amacı ile Sismik Dizin uygulaması çalışmalarına da devam edilecek. Ayrıca, afet zararlarının azaltılmasına yönelik Türkiye’de Tsunami tehlikesi hakkında bilgi vermek amacıyla “Tsunami Hakkında Ne Biliyorsunuz?” başlıklı kısa Afet Eğitim Filmi ve “ Tsunami- Dev dalgalar” isimli bilgi kitapçığı hazırlandı.
yilmazparlar@yahoo.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder