21.7.14

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 40. yıldönümü-İTÜ Maçka tesisleri-Yılmaz Parlar

PARLAR MEDYA  
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 40. yıldönümü
KKTC 40. YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 40. yıldönümü nedeniyle İstanbul’da yapılan törenler sonrası, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları Kapsamında KKTC İstanbul Başkonsolosu Servet Dorak  ve Yönetim Kurulu Başkanlığını Zehra Bilge Eray’ın Yaptığı  Kıbrıs Türk Kültür Derneği İstanbul Şubesi tarafından İ.T.Ü Maçka Sosyal Tesisleri Havuzbaşında resepsiyon verildi.



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başkonsolosu Servet Dorak ve Kıbrıs Türk Kültür Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Bilge Eray’ın evsahipliğindeki resepsiyona, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Sirkeci Şubesi Başkanı Gazi Ahmet Kendiger, çok sayıda gazi, gazi yakınları ve Başkonsolosluk personeli, STK, Siyasi Parti Başkanları ve Temsilcileri, Kıbrıs Gazileri yönetimi İstanbul Garnizonunda ki Amiraller, Paşalar, Üniversite Dekanlar ve elit konuklar katıldı.

Saygı duruşu ve konuklar tarafından yüksek sesle okunan İstiklal Marşı ardından
Kıbrıs Türk Kültür Derneği İstanbul şubesi yönetim kurulu Başkanı Zehra Bilge Eray kısa açılış konuşması yaptı. Kıbrıs gazileri ağırlıklı STK başkanları ve Zehra Bilge Eray’ın yaptıkları konuşmalar özeti



“1960 Antlaşmalarından doğan garantörlük haklarını kullanarak, Kıbrıslı Rumların, adadaki Türklerin topyekün yok edilmesi, amaçları büyük idealleri ENOSİS için uyguladıkları Akridas planı ile adada oluşan kriz üzerine adaya yapılan çıkartma harekatı.” vurgulandı.



“Kahraman Kıbrıs Türk Mücahidi ve Türk Silahlı Kuvvetlerin el ve gönül birliğiyle omuz omuza savaşarak, canları ve kanları pahasına gerçekleştirdikleri 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış çıkartma harekatı ile gerçek bir soykırımdan kurtarıldığı, özgürlüğüne kavuşturulduğu” dile getirildi

“Büyük bir coşku ve gururla kutlanan 40. yıldönüme kadar süreç içinde Kıbrıs’ın siyasi çizgisindeki ana maddeler” altı çizildi.

“Esaret ve zulme asla boyun eğmeyen Kıbrıs Türk Halkı en zor günlerinde bile hiçbir zaman umudunu kaybetmetdiğini muhtaç ve çaresiz olmadığını, Anavatan Türkiye’ye olan inancı ve bağlılığıyla özgürlük mücadelesini sürdürdüğünü, 1974 Mutlu Barış Harekatı ile özgürlüğüne kavuştuğu” gün üzerineydi..



Yine konuşma içeriğinde  “15 Kasım 1983 yılında kurulan Milli benliği olan Bağımsız Egemen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yaşatılması” konulu anlamlı konuşmalar vardı.

4 yıl görev süresiyle İstanbul’dan ayrılacak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başkonsolosu Servet Dorak burukluk içinde yaptığı konuşmasında “Bu güne kadar devam eden müzakereler, Kıbrıs Rum kesiminin uzlaşamaz tutumu yüzünden olumlu bir sonuca ulaşılamamıştır. Tüm taraflılarca bilinmelidir ki;  İyi niyetli çabalarımız. sınırsız değildir. Suistimale açık olamaz. Kıbrıs Türkü her  ne pahasına olursa olsun bir anlaşma anlayışına sahip değildir. Çok ağır ödenen egemenlik günlerden sonra, Kıbrıs Türkünü eski günlere götürecek, Kıbrıs halkının egemenliğini siyasi eşitliğini sulandırılmamış iki kesimli değil, Türkiye’ nin eski temsili garantisinin devamını sağlamayacak bir anlaşmaya imza atılamıyacağı tüm taraflarca iyi bilinmelidir.
Kıbrıs rum tarafının sözde Kıbrıs rum cumhuriyeti adı altında ve adanın tümünü temsil ettiği iddasıyla, 1 Temmuz-31 Aralık 2012 tarihleri arasında Avrupa Birliği Dönemi Başkanı yapılması, Kıbrıs Rum yönetiminin tek yanlı olarak Avrupa Birliğine alınması yapılan hatalar zincirine bir halkanın daha eklenmesi olmuştur. Kıbrıs sorunun çözüm bulunması amacıyla devam eden müzakereler sürecinide durma noktasına getirmiştir. Müzakerelerin önü açılabilmesi için, Rum kesimin AB üyeliğin verdiği avantajıyla Kıbrıs Türk tarafına baskı kuracağı ve tek taraflı ödün koparacağı nafile beklentisinden vazgeçmelidir.”

Konsolos Dorak, Türkiye’nin gerek Kofi Annan gerekse şimdiki durumda Kıbrıs halkına adil ve kalıcı çözüme ulaşması için verdiği aktif destekle güvence ve cesaret verdiğini dile getirerek “Uluslarası camiadan beklentimiz Rum tarafının uzlaşma tutumunun değiştirmeye yönelik adımların bir an önce atılmasını, Kıbrıs Türk halkına verilen sözlerin fazla geciktirilmeden tutulmasıdır.” Önemini belirterek
Kıbrıs Türk tarafın tüm çabalarına rağmen müzakere süreci çökerse Kıbrıs Türk halkının her koşulda tarihin tüm evrelerinde olduğu gibi, Anavatandan aldıkları  manevi destekle ve Atatürk ilkelerinin ışığı ilhamı altında, daha çağdaş daha demokratik daha refah bir toplum olma mücadelesinin sürdürecektir.” Şeklinde    kendi ayakları üzerinde gururla duracağını vurguladı. Bu bağlamda geleceğe umutla bakan Kıbrıs türk liderliğinin haksız uygulanan ambargolarının kaldırılmasına yönelik çalışmalarını sürdüreceğinin altını çizdi. Türkiye’ye, Gazilere, Silahlı kuvvetlere minnet ve teşekkür sözleriyle bitirdi.
Kültür Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Bilge Eray’a ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başkonsolosu Servet Dorak’a yaptığı çalışmalardan dolayı plaketler verildi.

İftar yemeği niteliğinde olan resepsiyonda, Dragos Musiki derneği müzisyenlerinden müteşekkil bir grup tarafından verilen mini klasik konserle, konuklar ağırlandılar.

yilmazparlar@yahoo.com












 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder