11.7.14

İTO 16.MECLİS TOPLANTISI-10 TEMMUZ 2014-YILMAZ PARLAR

PARLAR MEDYA  
İTO'nun İstanbul Ticaret Odasının 16. Meclis toplantısı 10 temmuz 2014
İTO 16.MECLİS TOPLANTISI


 İTO'nun İstanbul Ticaret Odasının 16. Meclis toplantısı 10 temmuz 2014 Perşembe günü İTO binasında yapıldı. Komşu Ülkelerin Meslek edinme kurslarını bitiren öğrencilerinde katıldığı 16. Meclis toplantısında üyelerinde yoğunlukta ilgi göstererek tamamı katıldığı izlendi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı Şekib Avdağiç İsrail'in Gazze’deki Ramazan ayı olmasına rağmen  Müslümanlar üzerindeki yapılan katliamları şiddetle kınadığını dile getiren sözlerinden ve bildirilerin okunmasından sonra Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağları konuşması için kürsüye davet etti, İTO Başkanı İbrahim Çağlar konuşması önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimi ile başladı. “Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinin ikinci tura kalmadan sonuçlanmasını arzulamaktayız. Çünkü biz ekonomiyi konuşmak istiyoruz" diyerek  Haziran ayında alınan karar üzerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 8,75’e düşürmesiyle ilgili "Bu kısıtlı indirim, büyüme ve üretim odaklı düşünen yani elini taşın altına koymuş olan bizleri tatmin etmedi. Mevcut oranlar yatırım ortamının iyileşmesinin önündeki engellerden biridir.  Bu noktada asıl yapılması gereken faiz oranlarına çok net bir darbe vurulmasıdır. Küçük küçük indirimlerle değil etkin bir hamleyle bu işin nihayete erdirilmesi şart. Türkiye ayaklarındaki faiz prangasıyla yürümeye zorlanmamalı. Merkez Bankası’nın sadece enflasyon odaklı bir para politikası uygulamaması gerekiyor. Tıpkı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi enflasyon hedeflemesinin yanında büyüme ve işsizlik de dikkate alınmalıdır" dedi


Çağlar, “2014 yılı ilk çeyreğine ait yüzde 4,3’lük büyüme rakamını  Dünya Bankası'nın da  gördüğünü ve Türkiye için öngördüğü büyüme tahminlerini yüzde 2,4’ten yüzde 3,5’e yükselttiğini söylemek isterim. Dış ticaretteki olumlu gelişmeler de devam etmektedir. İhracatın mayıs ayında % 3,6 arttı. Buna karşılık ithalat % 10,3 azaldı.  Geçen yıl  aynı dönem dış ticaret açığı 10 milyar dolara yakınken, bu yıl 7 milyar dolar düzeyine geriledi.  Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçi, bazı şartları sağlayan ihracatçılara 5. Bölge teşviklerinin verilmesine yönelik bir çalışma yapıldığını ifade ettimitir.. Teşvikten yararlanmak için bir ihracat taahhüdü olacak. Henüz rakam belli değil ama Bakan’ın açıklamasına göre, firma 'ben şu kadar ihracat yapacağım' dedikten sonra teşvikten yararlanabilecek. Ben bunu çok doğru ve çok yerinde bir çalışma olarak görüyorum"şeklinde yorumunu yaptı.  


 İTO Başkanı İbrahim Çağlar  Dış ticaret açısından Irak'ın Almanya’dan hemen sonra ikinci sırada bulunduğunu söyelediten sonra “ Irak’daki olayların hemen sonra Irak’a olan ihracat haziran ayı itibariyle yüzde 21 geriledi. Irak'ta kaybedilen Pazar, ihracat rakamlarında görüldüğü üzere Avrupa'da karşılandı. Ancak  Irak'ta yaşanan olayların insani boyutu ticaretden daha önemli” diyerek insani boyutları ön plana çıkardı.

Çağlar,   "Bazı kurumlar Türkiye’yi nasıl köşeye sıkıştırabiliriz. Şeklinde düşünüyorlar. Onlar düşünsün dursun, biz işimize bakarız. Uluslararası bir derecelendirme kuruluşu Moody’s de kalkmış, Irak’taki olayların kredi notumuzu olumsuz biçimde etkileyebileceğini ifade etmiş. Bölgede daha güçlü bir Türkiye’yi görenler de çeşitli kirli oyunları devreye sokma uğraşında. Şimdi Irak’ta yapılmak istenen de bu. Millet olarak bunların farkındayız. Ortada dikensiz gül bahçesi yok. Bazı riskler elbette var ancak bölge genelinde ve bilhassa da Irak’taki olayların ülke ekonomisinin tümünü etkileyecek büyük bir tehdit olduğunu düşünmemek lazım. Pazar çeşitliliğimiz var. Alternatif piyasalara yönelme konusunda esnek bir yapıya sahibiz. Bir yerde ihracat daralırsa başka yerde ihracatımızı artırabiliyoruz. Yani elimiz kolumuz bağlı değil. Bir yerde sorun çıktığı zaman, başka tarafta çözümü bulabiliyoruz. Ticari Faaliyet Endeksi, üretim alanında mayıs ayında 51,6, haziranda 51,3, temmuzdaki ise 50,3 düzeyinde. Hizmet sektöründeyse mayısta 51,2, haziranda da 48,6, temmuzda 52,2 seviyesinde. Ancak ticaret alanına baktığımızda Endeks'in düşük olduğunu görüyoruz. Buna göre mayısta 46,8, haziranda 41,7, temmuzda da 43,2 sonucu çıkıyor. Eylül ayındaysa beklentiler olumlu yöne dönüyor ve endeks bu noktada artışa geçiyor. Buna göre eylül ayındaki Ticari Faaliyet Endeksi üretimde 60,2, hizmet alanında 55,3, ticaret alanında da 52,6 olarak gerçekleşmiş durumda. Haziran ayı içerisinde İstanbul'da geçen yıl 3 bin 552 firma açıldı, bu yıl bu rakamın 4 bin 86’ya yükseldi.  Geçen yıl haziran ayında 1.705 olan kapanan firma sayısı bu yıl bir miktar artarak 1.839'a çıktı. İTO'nun üye sayısı da 360 bin 465’e ulaştı.” Rakamlarını verdi.  

Çağlar, “İstanbul Shopping Fest etkinliğinde, Oda olarak alnımızın akıyla çıktık. Festival sonrasına ait ilk turizm rakamları da geldi. Buna göre haziran ayında gelen yabancı turist sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 artış göstermiş. Geçen yılın haziran ayında 957 bin olan turist sayısı, bu yıl 1 milyon 100 bin sınırına dayanmış. Bu artış miktarı, Shopping Fest’e gösterilen ilginin açık yansımasıdır"  dedi.


Bayram Doğan (25 No’lu Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Meclis Üyesi)
“ Ben nükleer enerjiye karşıyım.173 rüzgâr tribünü yerleştirerek nükleer santrale eş üretim yapardık.”

Mehmet Metin Korkmaz (25 No’lu Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi)
Sait Kııç  (75  No’lu Kargo Posta Depolama Meslek Komitesi Meclis Üyesi)
Hüseyin Akarçeşme (81 No’lu Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Meclis Üyesi )
 Veysi Cengiz Balçık  (8 No’lu İlaç ve Tıbbi cihaz Meslek Komitesi Meclis Üyesi)
Veysi Cengiz Balçık  (64  No’lu Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi Meclis Üyesi)
 sektör hakkındaki konuşmalarını yaptılar. Afriklalı meslek eğitimi alanlara sertifikaları düzenlenen iftar yemeği esnasında dağtıldı.
yilmazparlar@yahoo.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder