17.2.14

11 İTO MECLİS TOPLANTISI BAKAN GÜLLÜCE-YILMAZ PARLAR

PARLAR MEDYA  
İTO 11 MECLİS TOPLANTISI
11 İTO MECLİS TOPLANTISI BAKAN GÜLLÜCE
stanbul Ticaret Odası'nın 19. Dönem 11. Meclis Toplantısında  Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’yi misafir etti. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 19'uncu dönem Meclis Başkanı Şekib Avdagiç önce İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar’ı açılış konuşması için kürsüye davet etti.


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar yaptığı konuşmadan bölümler, S&P 'hakkında;  ''Aslında buna değinmek istemiyordum. Çok da önem vermiyorum ama konu açılmışken söyleyeyim. S&P Türkiye'nin görünümünü negatife çevirdi. Çelişkinin tuhaflığına bakın ki, S&P'ye rağmen yabancı yatırımcı ülkemize gelmeye, ülkemizde kalmaya devam ediyor. Kimsenin şüphesi olmasın, gelecek 20-25 yılda da bu böyle devam edecek'' 
''Son dönemde olup bitenleri hep beraber izledik. Türkiye ekonomisinin uzun soluklu yükselişinden, bölgesel güç olmasından rahatsız olanlar, var gücüyle ülkede bir panik havası oluşturmaya çalıştılar. Döviz kurlarındaki iniş çıkışlardan beslenenler son dönemde yaşananlardan nemalanmaya çalıştılar. Ülkede olan biteni kriz söylemine çevirmeye uğraştılar. Tüm gelişmekte olan ülkelerin yaşadığı çalkantıyı, sadece Türkiye'ye mal etmeye çabaladılar. Bakın, son 1 ayda Türkiye'de lira nasıl değer kaybettiyse Brezilya'nın reali, Hindistan'ın rupisi ve Güney Afrika'nın randı da değer kaybediyor. Hatta son 1 ayda devalüasyona giden ülkeler var.''
''Ocak ayında 7 bin 35 firma açıldı''
 Açılan ve kapanan firma istatistikleri olarak   “Geçen yılın ocak ayında açılan firma sayısının 4 bin 619, kapanan firma sayısı1998 2014'ün Ocak ayında ise 7 bin 35 firma açıldı, 1319 firma  da kapandı geçen yıla göre yüzde 52 artış oldu.”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile İtalya'ya düzenlenen resmi ziyaret için; 
''İtalya, Türkiye'nin 4. büyük ticaret ortağı ve ticaret hacmimiz 20 milyar dolar. İtalyan işadamlarıyla bu hacmi artırmak için neler yapabileceğimizi, nasıl ortaklıklar geliştirebileceğimizi görüştük. Türk İş Forumu'na katıldık. Gerçekten büyük bir ilgi vardı. Bunun yanı sıra odamızda geçtiğimiz ay Moğolistan heyetiyle ikili görüşmeler yaptık, Sudan, Lübnan, İsveç, Belarus ve Tayland büyükelçilerini ağırladık. Hepsi de odamızdan bir heyeti ülkelerine davet ediyor. Türk firmaları ile ortaklık kurmak ve üçüncü ülkelere ticarette işbirliği yapmak istediklerini dile getiriyorlar. Büyükelçilerimizin yanı sıra da Bosna Hersek Başbakanını ağırladık. Kendisi 'Türk yatırımcısı Bosna'da gelsin, beni bulsun' dedi. Sadece bu söz bile Türk yatırımcısına, Türk girişimcisine duyulan güveni gösteriyor.''

 ''Obama'nın konuşmasının bazılarını tatmin etmediğini tahmin etmek zor değil''
''Obama'nın konuşup hükümetimizi uyarmasını bekliyorlar. Düşünebiliyor musunuz? Geçenlerde New York Times'ın Obama'yı, Türkiye'yi uyarmaya çağırdığı yazısı ülkemizin gazetelerinde yer aldı. İki gün önce Freedom House Başkanının 'Obama konuşmalı' sözleri gazetelerde başlık oldu. Şöyle bir baktım, bekledim. En sağcısından en solcusuna kadar hiç ama hiç kimse 'Bu işler ülkemizin iç meselesi, Obama'yı konuşmaya nasıl davet edersiniz?' demedi. Hiç kimse tavır koymadı. İşimize gelince ülkemizin bağımsızlığı diyeceğiz, işimize gelince ABD Başkanı'nı uyarı yapmaya davet edenlere hiç ses etmeyeceğiz! Obama konuştu. Ne dedi? KKTC ile ilgili görüşmeler için Sayın Başbakanımızı kutladığını söyledi. Bu konuşmanın da bazılarını tatmin etmediğini tahmin etmek zor değil.''
  "Asya''nın Kalbinde Sürdürülebilir Barış zirvesinin gerçekleştirildi.  Ankara  Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'yi ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'i ağırladı.  Eşzamanlı olarak, üç ülke ticaret ve sanayi odaları temsilcileri de toplanarak üçlü işbirliği konularını ele alacaklar”
 “İstanbul Ticaret Üniversite ile birlikte yeni bir projeye imza atıyoruz. Her ay komitelere 3 başlık altında anket vereceğiz. Buradan elde edeceğimiz bilgileri ''Tasarım ve Reform Ofisi''nde değerlendirileceğiz. Böylece ticari faaliyet endeksini çıkaracakğız. Buradan beklediğimiz sonuç, hem şirketlerimize yönelik geliştirme faaliyetlerinde bulunmak hem de iş dünyasından alacağımız doğrudan bilgilerle, ekonomi yönetiminin alacağı kararlarda yol gösterici olmak'' 
Enerji verimliliğinde Türkiye 6. büyük enerji kaynağı, Bu bağlamda, Güçlü Sanayi, Verimli Enerji  sloganıyla yola çıktık ve burada çok önemli bir adım daha attık. Enerji verimliliğine yatırım yapan sanayiciler, yatırımın yapıldığı bölgeye ve sektöre bakılmaksızın 5. bölgeye verilen yatırım teşviklerinden faydalanacak. Böylece sanayide kullanılan enerji faturasından en az yüzde 30 oranında tasarruf etmek istiyoruz''  şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Toplantıda bir konuşma yapması için davet edildi.  Bakan Güllüce Deprem konusuyla konuşmasına başladı 17 Ağustos Depremi'nde İzmit'te enkazlardan ceset çıkartıp, çalıştık. Allah'ım bu memleketi böyle bir depremi bir daha vermesin. Türkiye'nin çok ciddi sıkıntısı var. Hızla bizim depreme dayanabilecek binalara yönelmemiz gerekiyor. İstanbul'un olası depremi bizi savaşa sokmuştan daha büyük zarara sokar. Bazı düşünürler, 'Milli güvenliğimiz riske olur' diyecek kadar korkan arkadaşlarımız olmuştur. Bende katılıyorum. O zaman ne yapacağız.Türkiye'yi bir saat daha önce bir binayı daha kurtaran hızla binaları yenileyen bir ülke haline getireceğiz" 

“Çevreyi kirletme konusunda gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler arasında dünyada en az eleştirilecek ülke Türkiye’dir.  Kimsenin ülkesine gidip atıklar attığımız, kimsenin ülkesini kirlettiğimiz yok. Okyanusları kirlettiğimiz yok. Kalkınırken ÇED raporu alarak sanayileşiyoruz. Oysa bizi eleştiren ülkelere baktığınızda bunlar dünyayı kirleterek kalkındı.”

 3. Havaalanıyla ilgili   " Çıkarılan gürültüye baktığınızda her çocuk bilir ki 12 büyüktür 10'dan. 5 yaşındaki çocukta bilir ki 15 büyüktür 10'dan. Askı süresi 15 gün. Nasıl  '15 gün askıda kalmamıştır' diye bir karar veriyor mahkeme. Ben bunu anlamakta zorlanıyorum."diye konuştu. Müsteşarından ÇED raporunun askıya çıkmasıyla ilgili raporu alan Bakan Güllüce konuşmasını şu şekilde sürdürdü:  30 Nisan 2013 - 15 Mayıs 2013 tarihleri arasında nihai ÇED raporu, 12 iş günü ilan edilmiş, yönetmeliğe göre 12 gün olması gerekirken, 15 normal gün, 12 iş günü askıda kalmıştır. Yargı kararı 'ÇED raporunuz geçersizdir' diyor. Ben bilemiyorum ne söylemem lazım. Ama sizin ne anlaması gerektiğini tahmin edebiliyorum. Tamam havalimanını yapmayalım. Bizim şöyle dememiz gerekiyor. 'Turistler siz Türkiye'ye gelmeyin'. İç turistlere de diyeceğiz. 'Havalimanları doldu. Bundan böyle otobüse dönün' diyeceğiz. Ya bunu diyeceğiz. Ya Havalimanı yapacağız. Üçüncü bir şık yok”.

Bütün engellemelere rağmen," Biz bu ülkeyi kalkındıracağız ve bu engelleri aşacağız. Birileri rahatsız olsa da biz de inadına rahatsız ol inadına kalkınacağız diyoruz" dedi.
Sonra Meclis üyelerin sorularını cevaplandırdı. Gerekli tatmin üyeler Bakanın Sektörün Dertlerini Anlıyamadığınından Yakındı Meclis Başkanı Şekib Avdagiç görevi bir süreliğine alan Meclis Üyesi Ve Meclis Başkan Vekili Ahmet Özer  9 No’lu Toptan Gıda Ve Temizlik Ürünleri Meslek Komitesi adına  “Bakanımız yanlış anlamayın dedi ama ben şunu anladım. Alışveriş merkezi yaptırmaya devam edeceklerse biz bu koltuklarda kalamayacağız demektir. AVM’ler o kadar müşterimizi yok ediyor ki; bir dahaki dönem bu koltuklarda oturamayacağız.”dedi
Teknik Hırdavat Meslek Komitesi Grup 61   Meclis Üyesi Mehmet Güney  Alışveriş merkezleri konusunda Ahmet Özer ile aynı görüşteyim. İstanbul’a bir şey yapamadık hiç olmazsa Anadolu’yu AVM’den kurtarabiliriz
Grup 17  Restoran Ve Yiyecek Içecek Hizmetleri Zakir Yilmaz
Gıda ve Tarım Bakanlığı’na sorduğumuz, domuz çiftlikleri ile ilgili sorularımıza cevap alamadık. Domuzlar sadece besleniyor ancak kesilmiyor şeklinde ironi yaptı.
Yemek çeklerini birçok firma kullanıyor. Firmaların yemek çekleri, birçok markette yemek harici alışverişlerde kullanılıyor
Büyükşehir ve bazı ilçe belediyelerimiz her yerde Beltur adında cafe, büfe yapıyorlar ve bununla övünüyorlar. Beltur büyük yatırımlar yapıyor. Bir ilçe belediyesi bir tesis yapmış, o fiyatlara, o ürünler satılamaz. Tarım İl Müdürlüğü’nde kayıtlıyız ama ilçe müdürlüğü bu kayıtları kopyalamak yerine bizden aynı evrakları istiyor ve bunlar için hem zamanımızı hem de paramızı alıyor.
.
Baklava, Pasta Ve Şekerli Mamuller Mehmet Yildirim  Antep fıstığı Baklava üretimi üretimimizde çok önemli bir yer tutuyor.  birinci sınıf fıstık 86 TL . Artış tamamen birkaç tüccarın stokçuluk yapması ile oluştu. çözüm ithalat.   
Mehmet Tevfik Dinçer Hububat, Bakliyat, Kuruyemiş Ve Kuru Meyve Meslek Komitesi Adına; “Fasulye, nohut ve tarım ürünlerindeki fiyat artışlarının sebeblerini sıraladı  Topraklar zehirlenmesin. Üretim tüketim envanteri oluşturmalı, tarımsal üretimi artırmalıyız.
 Üretici ve tüketici her açıdan bilinçlendirilmeli. Hal esnafının gücü kalmadı
Tarımsal üretimi önemsemeliyiz. Çevreye çok önem vermeliyiz.
Tarımsal üretimde büyük açıklarımız var. 35 yıldır bu kadar sıkıntılı bir yıl yaşamadım
3–4 yıl öncesinden başlayan kuraklık. Hem ekim azaldı hem de rekolte düştü. Fasulyede en büyük üretici Arjantin’de yüzde 50 rekolte kaybı vardı. Fiyatların yükseleceğini öngörmüştük.. “dedi ayrıca Cengiz Balçık, Osman Alyüz, Abdulmuti Baran, Murat Dursun, Bayram Doğan komiteleri adına konuşma yaptılar isteklerini dile getirdiler.

yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder