11.4.17

Açık Yönetim, Şeffaf Ve Hesap Verir Yargı Konferansı-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Açık Yönetim, Şeffaf Ve Hesap Verir Yargı Konferansı

Açık Yönetim, Şeffaf Ve Hesap Verir Yargı Konferansı
Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Azapağası:- ''Bugün en fazla zarar FETÖ tarafından yargıya verildi. Burada en önemli bir şey, güven olgusunun zedelenmesi oldu''- ''Basın sözcülüğünün, yargının halka hesap vermesi açısından önemli olduğunu düş
Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Alpaslan Azapağası, ''Bugün en fazla zarar FETÖ tarafından yargıya verildi. Burada en önemli bir şey, güven olgusunun zedelenmesi oldu.'' dedi.
Daha İyi Yargı Derneği ile Uluslararası Şeffaflık Derneği tarafından Taksim Point Otelde'de "Açık Yönetim, Şeffaf ve Hesap Verir Yargı Konferansı" düzenlendi.
Konferansta konuşan Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Azapağası, Türkiye'de son 10 yıldır hukuk alanında birçok reform yapıldığını söyledi.
Azapağası, Türkiye'de bir çok mevzuatın yenilendiğini, avukat ve savcı sayısında artış olduğunu ve teknik alanda da yeniliklerin yapıldığını dile getirdi.
Türkiye'de hukuk reformlarının yapımında AB sürecinin katkısı olduğunu belirten Azapağası, ''5018 Sayılı kanunla Türkiye'de ilk kez şeffaflık, hesap verilebilirlik, denetlenebilirlik kavramları kanunda, mevzuatta yer aldı. Bilgi edinme yasası çıktı. Bunlar hakikaten şeffaflığı Türkiye'de demokrasiyle beraber geliştiren unsurlar.'' diye konuştu.
- ''Bugün en fazla zarar FETÖ tarafından yargıya verildi''
Azapağası, 2010 yılından sonra illegal bir örgütün devlet içerisinde gizli olarak örgütlendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
''Devletin tüm yapısında olduğu gibi yargıda da örgütlendi. Bugün en fazla zarar FETÖ tarafından yargıya verildi. Burada en önemli bir şey, güven olgusunun zedelenmesi oldu. Bizim bir önceki stratejik planımızda güven veren bir adalet sistemi vizyonumuzdu. Bütün yaptığımız amaçlar onun altındaki hedefler, faaliyetler hep yargıya olan güvenin arttırılmasına yönelikti.''
- ''Basın sözcülüğü, yargının halka hesap vermesi acısından önemli''
Adalet Bakanlığı tarafından yargı ve medya ilişkilerinin düzenlenmesi için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Azapağası, Türkiye'de yargıda basın sözcülüğünün kurumsal hale getirilmesi için projelerinin olduğunu ve tamamladıklarını anlattı.
Azapağası, projenin AB projesi olduğunu, sürdürülebilirlik açısından devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
''Türkiye'de 159 Ağır Ceza Merkezi, 15 de İdare mahkemesinin olduğu yerde basın sözcüleri oluşturduk. Bu basın sözcülüğünün, yargının halka hesap vermesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Bir de şeffaflık ve hesap verilebilirlik açısından basın sözcülüğü kurumu önemli bir şey. Şimdiye kadar bütün ağır ceza merkezlerinde medya iletişim büroları kurduk, personel görevlendirildi. Bütün oradaki çalışanları eğittik. Yargı muhabirleriyle sürekli iletişim sürecine girdik. Bu konuda şeffaflık açısından önemli bir adım attığımızı düşünüyorum.''
 ''Yargıda Zaman Yönetimi şeffaflık ve hesap verilebilirlik açısından güzel bir örnek''
Yargıda Zaman Yönetimi Projesini hayata geçirdiklerini bunun da şeffaflık ve hesap verilebilirlik açısından güzel bir örnek olduğunu dile getiren Azapağası, şunları kaydetti:
''Kanun çıktı, yönetmeliği de tamamladık. Böylece hedef süreler belirleniyor. Her bir soruşturma ne kadar süre içerisinde bitirilecek, süreç içerisinde ne yapılacak, aynı zamanda kovuşturma aşamasından da mahkemelerin tüm iş ve işlem süreçlerle ilgili tarafların katkısıyla birlikte hedef süreler belirlenecek. Bu sadece belirli bir davayı belirli bir sürede bitirmek değil, zaman yönetimi planlama açısından da önemli. Aynı zamanda taraflara hem kovuşturma açılmasında hem de dava açıldığı takdirde davanızın ya da soruşturmanızın ne kadar süreç içerisinde biteceği size bildirilmiş olacak. Bu zaman yönetimi de şeffaflık ve hesap verilebilirlik açısından önemli.''
Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Mehmet Gün ise dernek hakkında bilgiler vererek, ''Derneğimiz siyasetten tarafsız bir düşünce kuruluşudur. Birçok avukat ve değişik sektörlerden insanların katılımıyla kuruldu. Üyemiz de sürekli artmaktadır. Çalışmalarımızı temel, evrensel yargı, değer ve ilkeleri üzerinde sürdürmek istiyoruz. Belirli konular üzerinde de çalışmalar yapıyoruz.'' değerlendirmesinde bulundu.
Konferansa İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da katıldı.
 yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder