3. kez düzenlenen
Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi, 49 ülkeden dünya liderlerini ağırlıyor Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (UİP) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün
himayelerinde gerçekleştirdiği zirvede, dünya siyasetine ve ekonomisine yön
verecek gelişmeler, ülkenin iş hacmi bakımından potansiyel ortaklıklar ve
farkındalık yaratmaktadır..
Cumhurbaşkanı Gül, mevcut küresel sistemin temel yapılarının dünyanın hâlihazırdaki ihtiyaçlarını karşılamaktan ve bu kuruluşların yeni güç dengelerini yansıtmaktan uzak olduğunu bildirdi.
“KÜRESEL SİYASETE VE EKONOMİYE YÖN VEREN ÖRGÜTLER, REFORME EDİLEREK DAHA KAPSAYICI VE ADİL OLMALI”
Konuşmasında, “Türkiye olarak, BM Güvenlik Konseyi ve ‘BrettonWoods’ kurumları başta olmak üzere küresel siyasete ve ekonomiye yön veren örgütlerin kapsamlı bir reforma tabi tutularak, daha kapsayıcı ve adil bir hale getirilmelerini arzu ediyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Gül, bu noktada, söylemler kadar eylemlerin de yol gösterici olacağını düşündüğünü aktardı.
“AVRASYA BÖLGESİNDEKİ İŞ BİRLİĞİ MEKANİZMALARI, YENİ BİR KÜRESEL DÜZEN İÇİN ÖRNEK OLABİLİR”
Cumhurbaşkanı Gül, “Küresel güç dengesinin sıklet merkezi haline gelen Avrasya bölgesinde hayata geçireceğimiz başarılı iş birliği mekanizmalarının daha iyi işleyen yeni bir küresel düzen için müşahhas bir örnek teşkil edeceğine inanıyorum. Bu meyanda, Uluslararası İşbirliği Platformu, çok
boyutlu konuların bu zirvede tartışılmasına imkân vermesi hasebiyle önemli bir rol oynamaktadır” dedi.
“STK’LAR VE İŞ DÜNYASI DA BÖLGESEL BARIŞ, HUZUR VE REFAHA KATKIDA BULUNMALI”
Zirve boyunca ekonomiden ticaret ve yatırımlara, kültürel konulardan kentsel dönüşüm, kadın hakları ve gıda güvenliğine kadar pek çok meselenin ele alınmasını önemsediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, toplantılar sırasında ortaya konulacak öneri ve projelerin geniş Avrasya coğrafyasında önemli bir sinerji oluşturması temennisini dile getirdi. Bu çerçevede, Türkiye ile Arap ligi arasında ihdas edilen Türk-Arap İşbirliği Platformu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ), Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA), Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) ve başkanlığını yürüttüğü İSEDAK gibi iş birliği mekanizmalarından yararlanılmasının da faydalı olacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, her türlü çabayı resmî makamlardan ve hükümetlerden beklemenin doğru olmadığını vurgulayarak, “Sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası da bölgesel barış, huzur ve refaha katkıda bulunmalıdır” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir süre önce Türk ve Arap kanaat önderlerinin bireysel girişimleriyle başlatılan Arap-Türk Diyalogu Platformu’nun dostluk ve muhabbet çağrısına herkesin kulak vermesini temenni ediyorum. Sözlerime son verirken, Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nin düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik ediyor, hepinizi tekrar muhabbetle selamlıyorum.
yilmazparlar@yahoo.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder