28.5.18

Azerbaycan Cumhuriyeti 100. yıl dönümü-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Azerbaycan Cumhuriyeti 100. yıl dönümü

Azerbaycan Cumhuriyeti 100. yıl dönümü

Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul  Başkonsolosu Mesim Abdullaoğlu Hacıyev, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü münasebetiyle 25 Mayıs 2018 Cuma akşamı İstanbul Raffles Hotelde resepsiyon verdi. 


Gerçekleşen resepsiyona, Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Fuad Muradov, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever,  Harp Akademisi komutanları, Belediye başkanları, yabancı ülkelerin konsolos temsilcileri, Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Kültür konsolosu Esmira Hüseyinala başda olmak üzere Konsolos mensupları, İstanbul'da yaşayan Azerbaycanlılar katıldılar. 


Azerbaycan ve Türkiye milli marşlarının çalındığı resepsiyonda konuşan, Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul  Başkonsolosu Mesim Abdullaoğlu Hacıyev, Azerbaycan'ın kuruluşunda Kafkas İslam ordularının yardımının olduğunu söyleyerek, Azerbaycan Türkleri ve Azerbaycanlıların Bakü'yü Ermeni işgalinden azat etdiklerini vurguladı. Azerbaycan Türkleri tarafından unutulmadığını, her zaman hatırlandığının altın çizdi. Ermenistan tarafından işgal altına alındıklarında, Türklerin yanlarında olduğunu dile getirdi. 


Gerçekden bugüne bakıldığında; Tüm uluslararası hukuk kurallarına aykırı davranan, en büyük adaletsizlik olan, Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ sorunu, o günün anlamını vurguluyor. İnancımız, Azerbaycan’ın işgal sonucunda ülke içinde yerlerinden olan vatandaşlarını ve Ülkenin toprak bütünlüğünü geri getireceğidir. 


İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Azerbaycan'ın ulusal bayramını, Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayan mesajlar verdi. 




Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Fuad Muradov, günün anlamını bildiren konuşmasının ardından Kafkas İslam Ordusu'nun kahramanlarından Nuri Paşa Enver Paşa ve aydınların çocuk ve torunlarına vefalarını bildirdi. 

Enver Paşa’nın erkek tarafından tek torunu olan ve Sultan Abdülmecid’in soyundan gelen Arzu Enver Erogan, Azerbaycan aydınlarından 

Prof. Dr. Ahmet Câferoğlu'nun kızı Nazan Ölçer başda olmak üzere paşa ve aydınların torunlarına hediyeler verdiler. 

Bolşeviklerin 1917’de yayınladıkları bildiride, milletlerin kendi kaderlerini kendilerinin çizeceklerini ve bağımsız devletlerini kurabileceklerini belirtmeleri üzerine  Azerbaycan Mehmet Emin Resulzade önderliğinde 28 Mayıs 1918'de Tiflis'de bağımsızlığını ilan etmiştir. Fakat bir süre sonra SSCB’nin bu bağımsızlık ilanını tanımayarak kuvvet kullanması sonucu  21 Nisan 1921'de, Sovyet ordusu Azerbaycan'ı işgal etti. Azerbaycan tekrar SSCB yönetimine girmiştir. 
Azerbaycan özellikle Stalin döneminde baskıcı bir politika ile yönetildi
ve bu durum SSCB’nin dağılmasına kadar devam etti. Gorbaçov’un
iktidara gelmesiyle SSCB’de başlayan değişim sonucu Azerbaycan’da
da bağımsızlık hareketleri tekrar başladı. 

Ebulfeyz Elçibey’in önderliğinde “Halk Cephesi” adıyla bir teşkilat kuruldu. SSCB’nin dağılmasından sonra 1991’de yeniden bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan’ı ilk tanıyan ülke Türkiye oldu. 1992’de devlet başkanı olan Ebulfez Elçibey döneminde Türkiye-Azerbaycan ilişkileri büyük gelişme gösterdi.


1993’te cumhurbaşkanı olan Haydar Aliyev’in “Biz bir millet, iki

devletiz.” sözleri Türk-Azeri ilişkilerine egemen olmuştur. 2003 yılında
Haydar Aliyev’in yerine cumhurbaşkanı seçilen İlham Aliyev döneminde
de iyi ilişkiler devam etmektedir.

Bağımsız Azerbaycan’ın Hazar petrolleri üzerinde hak sahibi

olması Rusya ekonomisini olumsuz etkilemektedir. Azerbaycan’ın petrol gelirleriyle güçlenmesi, topraklarında 30 milyona yakın Azeri Türk ünün yaşadığı Iran’ı tedirgin etmektedir.

Ayrıca Karabağ sorunu nedeniyle Ermenistan, Azerbaycan’ın gelişmesini istememektedir. 






yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder