17.4.18

3.İstanbul Hava Limanı- Basın Toplantısı-13 nisan 2018-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
3.İstanbul Hava Limanı

İGA ZAMANINDA BİTECEK

İstanbul’un Avrupa yakasının kuzey kesiminde yer alan Karadeniz sahili Arnavutköy’de, Yeniköy ve Akpınar, konumunda 7.659 hektarlık bir alan üzerine  inşa edilen Dünyanın en büyük İstanbul’un 3. hava limanı 13 Nisan 2018 Cuma günü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından Basın toplantısı düzenlendi.


İstanbul Yeni Havalimanı Projesi’nde yüzde 85’lik fiziki gerçekleşmeye ulaşıldığını belirten Bakan Ahmet Arslan: İstanbul Yeni Havalimanı öngörülen zamanda tamamlanacak ve 29 Ekim 2018 hizmete girecek.


Havalimanı Projesi’nin kamu-özel iş birliği kapsamında yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirildiğini, bu tür projelerde en büyük riskin ise inşaat dönemlerinde olduğunu belirtti.


İstanbul Yeni Havalimanı ile ilgili düzenlenen basın toplantısında Bakan Arslan, Havalimanının yapıldığı alanın yaklaşık 76.5 milyon metrekarelik bir alan olduğunu belirtdi.  Bakan Aslan "Günde 3 bin uçağa hizmet edecek. 35 bin kişi burada çalışıyor. Başlangıçta 100 bin kişiye daha sonra 225 bin kişiye istihdam demek. Sadece havalimanında değil, havalimanının hizmet aldığı sektörleri de düşünürseniz 1,5 milyon kişiye iş imkanı sağlayacak olan bir alandan bahsediyoruz. 2025 yılında İstanbul yeni havalimanının ülkemizin oluşturduğu gayri safi yurtiçi hasılaya etkisi yüzde 4.89 olacak"  dedi.


Aslan"143 körüğümüz olacak, 114 uçağımız aynı anda köprülere yanaşabilir hale gelecek. Bu kadar büyü bir havalimanında 1 milyon 400 bin metrekare kapalı alanı olan ve başlangıçta 90 milyon daha sonra yılda 200 milyona hizmet edecek bir havalimanında bagaj sistemi çok önemli. Bagaj sistemiyle çalışmalar bitmiş durumda" ifadelerini kullandı.


Yine alanla ilgili olarak Bakan “Toplam altı pist, 165 adet yolcu terminali, tüm terminallerde 4 adet terminal, demiryolu sistemi, üç bakım binası, sekiz hava trafik kontrol kulesi, 16 taksi yolu, yaklaşık 70.000 araç kapasiteli bir otopark

Avrupa'nın en büyük havalimanı otoparkı, bir klinik, itfaiye, otel, kongre merkezi ve geri dönüşüm ve atık bertaraf tesisleri. Havalimanı, İstanbul metrosuna ve çok şeritliye bağlanacak. Havaalanına erişimi kolaylaştırmak için otoyollar inşa edilecek. İstanbul 3. Havalimanı açıldığında bu yıl 2.5 milyon ton kargo ile başlayıp daha sonraki fazlarda 5.5 milyon ton kargo taşımayı hedefliyoruz. 3. Havalimanı’nda birinci pistimizin 15 Mayıs itibariyle ‘flight check’ini (uçuş kontrolü) yapacağız, ikinci pist 15 Haziran itibariyle hizmete girecek. 30 Ağustos itibariyle 3. Havalimanı’ndaki tüm çalışmalar tamamlanacak ve DHMİ’ye geçici kabul aşamasına gelecek. 3. Havalimanı’nda üç ay içinde 90 milyon yolcuya hizmet veren birinci fazını tamamlamış olacağız. Üçüncü Havalimanı’nda 90 milyon yolcuyu kısa sürede yakalayacağımızı, 5 - 7 yıl içinde 150 milyon yolcuyu yakalayarak 200 milyona yaklaşacağını düşünüyoruz.”Bilgileri paylaştı.

Bakan Aslan soru üzerine; İstanbul 3. Havalimanı’nın toplam yatırım bedeli 10 milyar 247 milyon euro olarak açıkladı. Bakan Arslan, "Bulunduğumuz mahalde kömür ocaklarından kaynaklı bataklıkları dolduruyoruz. Buraya böyle modern bir havalimanı kazandırıyoruz. Bu havalimanının. 25 yıllık işletme döneminde 22 milyar 152 milyon euro da yine kira geliri elde edecek. Bu rakamlara artı KDV ilave edilecek"


Ayrıca yurt içi trafiğinide bağlı olduğunu bununla entegre olarak “Antalya’nın yeni havalimanı şehrin batısında yapılacak, İzmir’deki 2. havalimanı genel yolculuktan ziyade genel havacılığa hizmet edecek.”dedi.


Bakan Arslan, yeni havalimanında enerji tasarrufu ile ilgili olarak "Işığı kesintisiz ve tamamen içeriye yansıtıyor ancak ısıyı değil. Burada çok önemli bir özellik var. Işığın tamamının içeriye alınması, yazın ısının tamamının içeriye alınmaması önemli bir özellik. Bütün camlar buna göre üretilmiş durumda. Kışın da ışığın maksimum seviye içeriye alınması, soğuğun da alınmaması. Bu aynı zamanda önemli bir elektrik tasarrufu anlamına geliyor. Bundan kaynaklı elektrik tasarrufunun yıllık karşılığı 19 bin konutun elektriği. İnşaat dönemi dahil olmak üzere drenajlar ve yağmur suyu dahil olmak üzere bütün su tekrar geri dönüşüm sağlanıp, kullanılabilir hale getiriliyor. Su kapsamında da çok ciddi bir tasarrufumuz var. Onun da karşılığı yıllık 5 bin 500 konutun su ihtiyacının karşılayacak kadar burada bir su tasarrufu yapılıyor. Elektrik ve su tasarrufunun yıllık parasal değeri bugünkü parayla 33 milyon TL" diye konuştu.

 Transit yolcular için havalimanı içinde bir otelin yapılacağını söyleyen Arslan, "Terminalin içinde 6 bin 700 tane oda var. 350 destinasyona uçuş yapılacak.   Bunun çoğunluğunu Türk Hava Yolları gerçekleştirecek. Transit yolcuyu da ağırlayacağız. Yolcu ne kadar kaliteli, konforlu ağırlarsanız o kadar çok katma değer oluşturursunuz. Bunun için havalimanı içindeki 460 odalı otel hizmet verecek" dedi.

Bakan "D-20 karayolunun 3 gidiş, 3 geliş hale getirilmesi yönündeki çalışmaları hakkında bilgiler veren Bakan Toplu taşıma anlamında raylı sistem için de Gayrettepe-3'üncü havalimanı metro inşaatı da son sürat devam ediyor, seyahat 25 dakika sürecek. 24 saat hizmet verecek. 3'üncü havalimanı-Halkalı bağlantısı metro ihale süreci devam ediyor. Halkalı üzerinden de Marmaray'a bağlayacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden gelecek hızlı trenin de buraya hizmet etmesi öngörülerek inşaat çalışması ona göre yapılıyor."şeklinde bilgileri paylaştı.


yilmazparlar@yahoo.com

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder