4.8.17

TUROYD- Türkiye ve İran turizm ilişkileri -Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
TUROYD- Türkiye ve İran turizm ilişkileri

TUROYD ROTAYI İRAN’A ÇEVİRDİ

Turizm tanıtımında atağa geçen yeni kuruluş olmasına rağmen jet hızıyla ülke turizmine ivme kazandıran, TUROYD - ÇİN BTL Hospitality projesine imza atan Turizm Otel Yöneticileri Derneği TUROYD, henüz, kurumayan projelerine bir yenisini ekleyerek İran turizm potansiyeline gözlerini çevirdi.


Ülke turizmini geliştirmek adına yola çıkan, Yönetim Kurul Başkanlığını Ali Can Aksu’nun yaptığı TUROYD, Türkiye -İran  turizmde işbirliği için İranlı turizm yetkilileri ile toplantı gerçekleştirdi.


Gerek iki ülke siyasi otoritelerince gerekse Turizm Sivil toplum örgütlerince Türkiye ile İran arasında turizm ilişkilerini geliştirmek üzere yapılan Turizm işbirliği  protokollerin yanı sıra ortak turizm ürünü oluşturma konusunda TUROYD başarılı çalışmalarına bir yanisini ekleyerek iki ülke arasında en önemli konulardan birinin turizmde işbirliği olduğuna dikkat çekdi.


Türkiye turizm alanına 25-30 yıl öncesinden yatırım yapan, uzun yıllara dayanan olumlu bir tecrübesi olduğu cihetiyle karşılıklı bağımlılığı derinleştiren ve ulusal önceliklere empati yapan bir turizm politikası için daha fazla inisiyatif alınması gerekli olduğu şartları doğmuştur. Türkiye ve İran var olan sinerjiyi bölge’ye çok taraflı olarak taşımalıdır.


İki ülke siyasi otoritelerince Türkiye ve İran arasındaki ticaret hacminin 50 milyar dolara ulaşması hedeflenmektedir. Böylelikle siyasi krizlerin minimuma ineceğini ve karşılıklı oluşturulan bu bağımlılığın Bölge için çok büyük bir sinerji kaynağı olacağını görünmesini gerekli kılmakta olduğu öngörülmektedir.  


Kendi iç alanları arkaplan hinterlandları ve yumuşak güç kapasiteleri ile bölge’deki en büyük iki ülke olan Türkiye ve İran küresel ve bölgesel trendler temelinde geliştirilerek karşılıklı bağımlılığa taşıyan bir model ihtiyacını karşılamada örnek teşkil edeceği muhakkakdır.


Suadiye Oteli Genel Müdürü Murat Yumak’ın ev sahipliği’nde, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç Destekleri ile gerçekleşen toplantıya Horasan-ı Razavi Eyaleti Heyet Üyeleri yanı sıra TUROYD yönetim kurulu ve üyeleri katıldılar.


Toplantıda; Turizm ve  benzeri çalışmalara ve farklı aktörlerin güçlü inisiyatiflerine ihtiyac duyulduğu, Turizm İran ile Türkiye arasındaki kültürel ilişkilerin genişletilmesi için önemli bir fırsat olduğu, İran’ın Turizm Alt Yapısını Güçlendirerek karşılıklı denge sağlanması, Her yıl yaklaşık 2 milyon civarında İranlı Türkiye'yi ziyaret ederken, Türkiye'den İran'a giden turist sayısı arzu edilen düzeyde olmaması olarak Türklerin  İran turizm potansiyeli hakkında yeterince bilgi sahibi olmaması ve benzeri konular ele alındı.


TUROYD Yönetim Kurul Başkanı Ali Can Aksu Karşılıklı işbirlikleri ile iki ülkenin birbirini desteklemesi gerektiğinin altını çizdi. İran Dışişleri Bakan Danışmanı ve Kuzey ve Doğu Temsilcisi Gholamabbas Arbabkhales ‘da aynı temel hedefde olduklarını turizm ilişkilerini geliştirmek olduğunu belirtdi.

Horasan-ı Razavi Havalimanları Genel Müdürü Mohammadbagher Ghasemzadeh, Horasan-ı Razavi Genel Valiliği Ekonomi Koordinasyon Genel Müdürü Ali Rasulian, Horasan-ı Razavi Bütçe Planlama Kurumu Başkanı Reza Jamshidi, Horasan-ı Razavi  Genel Valiliği Kültür Genel Müdürü   Sayyed Hamid, Horasan-ı Razavi Dışişleri Bakanlığı  Kuzey ve Doğu Temsilciliği Siyasi İşler Uzmanı   Mohammead Ghobadirah, İran Havayolu Seyahat Hizmetleri ve Turizm acenteleri Birliğim Yönetim Kurul Başkanı  Mohammad Sharif Rouhani, İran Otelciler Topluluğu Üyesi Fariddodin Attar, İran Otelciler Topluluğu Üyesi Hamid Baghernejad gelen heyet arasındaydı.

Dünyadaki temel trendlere bakıldığında mikro-milliyetçilik entegrasyon, öngörülemezlik üzerinden gelişen küresel rekabette kaynak ve paylaşım krizi, üretim-tüketim-büyüme  formülünün sürdürülemezliği, enerji, su ve gıda güvensizliği, hayatın her alanında dördüncü boyuta geçiş,   temel referanslar olarak şekillenirken bu tür ikili ilişkilerin birbirini anlamanın ortak projelerin önemi dahada ortaya çıkıyor.


Toplantı sonrası iki heyet birbirine plaket takdimlerinde bulundu. Toplu hatıra fotografı çektirilmesiyle toplantı son buldu.


yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder