11.3.17

İTO Mart 2017 -19 Dönem-51.Meclis Toplantısı-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
İTO Mart 2017 -19 Dönem-51.Meclis Toplantısı

İTO Mart ayı -51.Meclis Toplantısı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Mart ayı 19. Dönem 51. meclis toplantısını 9 Mart 2017 Perşembe günü,  İTO Meclis Salonunda gerçekleştirdi. Toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’de katıldı.


İTO İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekip Avdagiç 19. Dönem 51. meclis toplantısını açarak, Gündem ve alınan kararların okunması ardından   Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar’ı kürsüye davet etti.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar bazı önemli şu başlıklar altında  konuşmasını yaptı; Dünya yeni büyüme rotasını arıyor, Yeni sistem…Yeni Türkiye İstihdam, tüm dünyanın ortak meselesi, İstihdam seferberliğinin öncülüğünü yapıyoruz.Üyelerimiz için istihdam destek kredisi, Hayal ediyoruz…Gerçekleştiriyoruz. Üyemizin büyümesi ,Türkiye’nin gelişmesidir. E-İTO ile hızlı ve etkin hizmet. KOSGEB ve KGF Odamız çatısı altında. Mobil İTO ile üyemiz neredeyse biz oradayız. Nefes kredisiyle 400 milyon TL’lik kaynak. 97 uluslararası fuarla küresel vitrinlerdeyiz. MIPIM 2017 “İki Kıta Tek Şehir”.  Küresel köprüler kuruyoruz. “Türkiye Tedarikçi Haftası” ile yerli üretimde yeni bir soluk. “Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi” Girişimciliğin Yeni Adresi, Kitapkent…Küresel ölçekte dev bir adım. Türkiye’nin Ar-Ge üssü. Teknopark İstanbul, İstanbul, uluslararası fuarcılığın yeni başkenti. İş dünyası ve hükümet arasında sağlam köprüler. Vergi borçlarında yeniden yapılandırma. Vergisini Asgari ücrette işverene teşvik düzenli ödeyen mükellefe indirim. İhracatçıya yeşil pasaport. Finansman maliyetlerinin Faizlerin düşürülmesi, Yurtdışından gelen gayrimenkul ve yatırım sahiplerine vatandaşlık verilmesi. Gümrüklerde tek pencere sistemi, Yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği sisteminin yeniden devreye alınması, E-haciz uygulamasında sorunların giderilmesi. İş güvenliği ve işyeri hekimi  çalıştırma yükümlüğünün ertelenmesi, Özel istihdam büroları ile geçici istihdam sağlanması,Yeni bir kalkınma bankası kurulması, Bankalarca taşınırların teminat olarak kabul edilmesi, Kredi kartlarında taksit sayısının artması, Çek Kanununda değişiklik, KOBİ'lere uygun maliyetli, kefilsiz kredi, KOBİ tanımının değişmesi, Arabuluculuk müessesinin iş davalarında zorunlu hale gelmesi, Üretim alanında; Mart 48,9 Mayıs 50,8- Ticaret alanında; Mart 43,4 Mayıs 51,3 -Hizmet alanında; Mart 50,1 Mayıs 51,03Genel Ticari Faaliyet Endeksi; Mart 46,5  Mayıs 51,2, 3 trilyon dolar milli gelire adım adım…Güvenliği  büyümeden ayrı görmüyoruz, Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun. Albayrağa rengini veren şehitlerimizi şükranla yâd ediyorum.
İto Meclis Toplantısı İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ABD Başkanı Donald Trump'ın icraatları, Fed’in faiz hamlesi, batı dünyasındaki siyasi seçimler ve Avrupa Birliği’ndeki ayrılıkçı rüzgarlar gibi dünya ekonomisinde belirsizliği oluşturan bir çok sorunun cevabının henüz bulunamadığı ifade etti.
Dünya piyasasında atılacak adımların, dünyanın dış ticaret dengesinden dolar kurunun seviyesine kadar uluslararası boyutta birçok etkiyi beraberinde getireceğini vurgulayan Çağlar, “Küresel dünya gerçeğiyle ‘ekonomik milliyetçilik’ arasındaki ilişkiler epeyce tartışılacak görünüyor. Baktığımızda karmaşa ve belirsizlik yeni yüzyılın karakteri haline geldi. Böyle dönemlerde güçlü liderlerin önemi çok artıyor. Neyse ki biz bu konuda çok şanslıyız. Cumhurbaşkanımızın nezdinde hem ekonomide, hem de politikalarda hedefe kilitlenmiş durumdayız. 16 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin halkın takdirine sunulacağını hatırlatarak, "Yıllarca koalisyon patinajına bırakan, yetki karmaşasıyla bürokrasiyi güçlendiren, açıklama getiremediği fiili durumla tıkanıp kalan mevcut sistemi inşallah halkımızın da ferasetiyle geride bırakacağız" dedi
Almanya’da Türk Bakanların konuşmalarının iptal edilmesine de değinen Çağlar, iş dünyası adına, PKK gibi terör örgütlerine mitingler için meydanlarını sonuna kadar açan batı dünyasının takındığı ikiyüzlü tavrı şiddetle kınadığını söyledi.
Çağlar, istidam sağlamak tüm dünyanın cevap bulması gereken ortak bir sorun olduğunu vurgulayarak, bu anlamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı “İstihdam Seferberliği” çağrısının son derece önemli olduğunu kaydetti.
 İstanbul iş dünyası adına 500 bin ilave istihdam sözü verdiklerini hatırlatan Çağlar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Nitekim bu sözü yerine getirebilmek için yoğun bir çalışma başlattık. Öncelikle bu işin tanıtımının çok önemli olduğunu biliyoruz. İTO olarak bu seferberliği ve verilen teşvikleri iş dünyasına anlatmak için her mecrayı kullanıyoruz. Öncelikle üyelerimize bu seferberliğe sahip çıkmaları noktasında bir mektup gönderdik. Oda gazetemizde ve sosyal medyada konunun detaylarını, yapılması gerekenleri ve başvuru şartlarını sık sık paylaşıyoruz. İstihdam şampiyonlarının ödüllendirilmesi noktasında da hazırlıklara şimdiden başladık. İşverenimizin yükünü daha da azaltmak için bir kredi kampanyası üzerinde çalışıyoruz. Bu krediden istihdam seferberliği kapsamında işçi sayısını arttıran üyelerimizin teminatsız ve piyasa koşullarından çok daha uygun maliyetlerle yararlanabilmesini amaçlıyoruz. ” şeklinde konuştu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Nefes Kredisi kapsamında, teminatsız ve düşük faiz oranıyla 400 milyon liralık kredi tutarını üyelerinin kullanımına sunduklarını hatırlatan Çağlar, ihraç pazarlarını arttırmak için 2013'ten 2017'nin başına kadar 72 fuarın milli katılımını organize ettikleri bilgisini paylaştı.
ihracatçıya yeşil pasaport, çek yasası gibi çalışmalarında sıkıntılarının çözülmesi noktasında da hükümet ile karşılıklı olarak yoğun mesai harcadıklarını belirterek, bütün temaslarında olumlu sonuçlar aldıklarını, bundan dolayı bütün hükümet yetkilerine teşekkür etti.
 "2017 beklentilerimiz olumlu. Yılın ikinci çeyreğiyle birlikte ekonomimizdeki rölanti halinden sıyrılacağımıza inanıyorum. Keza hedeflerimize yürümek için vakit kaybetmeye tahammülümüz de yok. Bakın gerek OECD’ye göre gerekse de birçok araştırma kuruluşuna göre Türkiye gelecek yılların yüksek gelirli ülkeler liginde gösteriliyor. OECD Küresel Kalkınma raporunda 2030’da milli gelirimizin 3 trilyon dolara ulaşacağı tahmininde bulundu."
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ,İTO Meclis toplantısında yaptığı konuşmanın ardından meclis üyelerinin sorularını yanıtladı.
Yeni antrepo açılış izinlerine ilişkin, Tüfenkci, İstanbul’da 188 tane genel, 80 tane özel antrepo olduğunu, bunların doluluk oranı yüzde 50 olduğunu anımsattı.
Bülent Tüfenkci, yeni bir antrepo açma izni verilemeyeceğini çünkü yeni depo açıldığında doluluk oranın yüzde 50’den yüzde 25’e düşebileceği, ancak antrepolarda doluluk oranının yüzde 70-80’lere çıkması halinde yeni antrepo açılmasına izin verebileceklerini söyledi.
Bakan Tüfenkci, gümrüklerde kullanılan Bilge Sistemi’ndeki sorunlara ilişkin, "Yeni Bilge Sistemi yazılımını ihaleye verdik. Bu sisteme 2018’de yeni sisteme geçeceğiz." cevabını verdi.
Kaçakçılıkla mücadelede cezaların gümrüklerde beyan edilen tutara göre verilmesine ilişkin ise Tüfenkci, bu konuyla ilgili yeni metni hazırladıklarını, 16 Nisan’dan sonra kararın çıkacağını söyledi.
Tüfenkci, aynı sokakta yan yana açılan zincir marketlere ilişkin de "Yeni bir program yapıyoruz. Sokak sokak kaç tane market olduğunu göreceğiz. Etki analiz yapalım, birlikte karar verelim, bu konuyu tartışalım.” değerlendirmesinde bulundu.
Şehir içi mal taşımalarından KDV indirimi talebine ilişkin Tüfenkci, konuyu Bakanlar Kurulu’nda Maliye Bakanı’na ileceğini ifade etti.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, trafik sigortalarında fiyatlarının halen yüksek olmasına ilişkin ise, “Hazine bu yönde çalışma yapıyorlar. Onların öngörülerine göre önümüzdeki dönemde çalışmaların etkilerini görecekleri yönünde. Bir etki görülmezse yeni müdahaleler yapmak gerekir.” dedi.
İthal edilen ürünlerin ücreti karşılığında özel laboratuvarlarda tahlil edilmesi sorusuna Tüfenkci, diğer bakanlıkların da laboratuvarların bir sistem içerisine alınmasına yönelik bir çalışma yaptıkların aktardı.
Tüfenkci, İstanbul’da gıda depolama alanı eksikliğiyle ilgili olarak, “Bakanlığımız ve Ulaştırma Bakanlığın lojistik ticaret merkezleri oluşturma projesi var. Bu projeyi İstanbul’da uygulayabiliriz. Bu merkezler sadece ticari aktarma merkezi değil, toptan ticaretin yapıldığı bir merkez konumunda. Tuzla ve Çorlu’da bir yer temin ediyoruz. Böyle bir projeyi gerçekleştirmek istiyoruz.” açıklamasında bulundu.
 Yeşil pasaport fiilen ne zaman verileceğini ilişkin Tüfenkci, yeşil pasaport talep eden işadamlarının gerekli müracaatı İçişleri Bakanlığı’na yapabileceklerini söyledi.
Tüfenkci, yaş sebze ticaretinin yeniden düzenlenmesi yasasıyla yeni hallere soğuk hava depolarını zorunlu hale getireceklerini kaydetti.
Hurda metal ihracatının yasaklanmasına yönelik talebe Tüfenkci, metal sektörünün hurda ihtiyacı olduğunu ve Maliye Bakanlığı ile konuyu görüşeceğini belirtti.
Tüfenkci, ihracat işlemlerinde gümrük mührünün okunaklı olmamasından kaynaklanan sorunlara ilişkin ise "Konuyla ilgili genelge yayınladık. Ama artık gümrüklerde mühür kullanmadan başka bir sisteme geçelim. Bunun talimatını da verdim, çalışılıyor. Başka bir sisteme geçelim, mühür işini bırakalım." değerlendirmesinde bulundu.
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder