11.6.16

Beyoglu Belediyesi geleneksel Taksim iftarı-2016-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Beyoglu Belediyesi geleneksel Taksim iftarı-

BEYOĞLU İFTARINDA “KARDEŞLİĞE EVET ŞİDDETE HAYIR”

Farklı din ve etnik köken yurttaşları bir araya getiren ramazan iftar kardeş sofrasında protokol konuşmalarının temel mesajı terörü lanetlerken, barışa sevgiye çağrıda bulunarak, kardeşlik sembolü paylaşım, dostlukla bir araya gelme ifadeleri oldu.


Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ev sahipliğinde, Beyoğlu Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen, farklı din ve etnik köken yurttaşlarıda bir araya getiren Beyoğlu protokol iftarı 10 Haziran 2016 Cuma günü Taksim Meydanı'nda gerçekleştirildi.



Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Prof.Dr. Numan Kurtulmuş, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş başta olmak üzere milletvekilleri, eski bakanlar, bürokrat, akademisyenler, Türkiye'deki dini liderler, konsoloslar, iş, kültür, sanat, spor ve medya dünyası özel konukların buluştuğu iftar sofrasına ilgililerin verdiği bilgilerine göre dörtbin civarında bir katılım oldu.


İftar öncesi sofra sohbetini renklendiren tasavvuf müzik konseri konukları büyüledi.


Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan yaptığı konuşmasında “Suriye, Irak, Libya, Somali, Burma ve pek çok ülkede dünya düzeni çöktü. İstanbul'da; İstiklal'de, Vezneciler'de, Mardin’de, Brüksel'de, Paris’te patlayan bombaların her biri Ortadoğu’da yaşananların iz düşümüdür. Her biri dünyaya yayılan çöküşün ta kendisidir. 21.Yüzyıl'ın Nuh tufanını yaşıyoruz. Bu tufanda, Nuh’un gemisi, insanlığın vicdanıdır. Taksim Meydanı'nda kurduğumuz bu sofrada; Müslümanlar, Hristiyanlar, Yahudiler, Türkler, Kürtler, Ermeniler... İnsanlık için iyi şeyler isteyen vicdanlı insanlar var. İnsanlık kurtulacaksa, bu sofralara can veren vicdanla, vicdanlarla kurtulacak. Bu sofraların sayısını artıralım. Her bir sofra, kurtuluş için bir umut tohumudur.” Şeklinde yeryüzünün zor zamanlar yaşadığını belirti.


Demircan “İnsanlık için iyi şeyler isteyen vicdanlı insanlar var. İnsanlık kurtulacaksa, bu sofralara can veren vicdanlarla kurtulacak. Bu sofraların sayısını artıralım. Her bir sofra, kurtuluş için bir umut tohumudur” diyerek kardeşlik mesajlarını verdi.

Başkan Demircan bize yapılan haksızlıkların kısa bir tarihin profilini çizen konuşmasının ardından, “Bir zamanlar onların gözünde hasta adamdık. Hasta adamın iyileşmesini hiç istemediler, şimdi de istemiyorlar. Ermeni Meselesi, Kürt, Alevi, Roman meselelerinde çözümün önüne hendekler kazmaları bu yüzden.” dedi.
Kardeşlik sofralarımızı anlatarak “Bu gün; hep birlikte bu iftar sofrasına oturmakla bütün bir insanlık için barış duası yaptık, birlikte var olma irademizi ilan ettik. Bu iradenin sonsuza dek sürmesini diliyorum.” şeklinde konuşmasını sonuçlandı.
Başbakan yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Prof. Dr. Numan Kurtulmuş bir araya gelmeye vesile olanlara teşekkürlerini ileterek farklı etnik kökenlerden yurttaşları bir araya getiren bu etkinliklerin kültürel birliktelik beslenmesi bakımından önemli olduğunu söyledi. “Bu Anadolu topraklarında yaşayan gelenek, bu anlamda bütün gayrimüslim vatandaşlarımızı da kendisinin eşi olarak görmüş, onu kendinden ayırmamıştır. Bugün bu sofrada Müftümüz, Süryani Kilisesi, Ermeni Kilisesi ve Musevi Cematinin liderleri burada. Bütün farklı dinden insanlar sadece bugün bir araya gelmiyor. Bu Anadolu ve Rumeli topraklarında asırlardır farklı dinlerden insanlar, yan yana, omuz omuza aynı mahalleyi, kaderi, sofrayı paylaştı. Onun için örnek olsun diye söylüyorum, bizim dilimizde gayrimüslim kardeşlerimize “gavur” demezler. Buradaki  gayrimüslim kardeşlerimize, bu toprakların gayrimüslim ahalisine “gavur” denmez ama Türkçe'de 'gavur', zalime, zulmedene verilen bir isimdir.”dedi
Konuşmasında Ortadoğu'da yaşanan olaylarla ilgili olarak birilerinin, bir asır evvel yarım kalan hesabı tamamlamak istediğini, birilerin bu coğrafyayı biraz daha bölmek istediğini bu coğrafyanın Müslümanlarını, Ermenilerini, Kürtlerini, Araplarını, Acemlerini birbirinden ayırmak istediklerini dile getirerek “Onlara da dur demek hepimizin boynunun borcudur.” Çağrısını yaptı.
1915 olayları hakkında "Kimse siyasi hesabı uğruna o günkü defterleri bir kez daha açma hakkına sahip değildir. O gün ne yaşandı, 1915'in hakikati nedir ? Kim bunu öğrenmek istiyorsa hodri meydan. Bütün arşivlerimiz açıktır. Bütün dünyanın arşivleri de açılsın. Tarihçiler, bilim adamları 1915'in hakikatini ortaya çıkarmaya çalışsın" dedi.
İstanbul İl Müftüsü Rahmi Yaran “Dünyanın İstanbul’dan, şu manzaradan alacak çok dersi var. Bu manzara bu akşama has değildir. Birçok kardeşimde bilir ki, sık sık İstanbul’da tekrarlanan bir manzaradır. Barışın, huzurun ve karşılıklı anlayışın hakim olduğu bu sofralar dünyaya bir mesaj olarak ulaşmalıdır ve dünya bu mesajı almalıdır.”dedi

İftara katılan bazı protokol  isimler; Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Brezilya Konsolosu Paulo Roberto França,, Ermeni Patrikhanesi Dinler Arası İlişkiler Sorumlusu Episkopos Sahak Maşalyan, Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Başvekili Metropolit Yusuf Çetin, İstanbul Rahip Levon Boğos Zekiyan Tayin, Azınlık Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas, İlahiyatçı Ali Rıza Demircan, İlahiyatçı AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci,  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Müzzinoğlu, İstanbul AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bazkır, AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, AK Parti İstanbul Milletvekili Marker Eşayan, Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş, Beyoğlu Kaymakamı Osman Ekşi,  İstanbul İl Müftüsü Rahmi Yaran,– yazar Abdülaziz Bayındır, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, Densa Holding Kurucusu Demet Sabancı,Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem, Bisse Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kefeli, Galatasaray Spor Klubü Başkanı Dursun Özbek, Oyuncu Kerem Alışık, Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Nilüfer Marlı, Sanatçı Yavuz Bingöl, İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner, Özak Global Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Es Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, A Haber Genel Müdürü Abdulhalik Çimen, Bloomberg TV Genel Yayın Yönetmeni Ali Çağatay, Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kenan Kıran, Ressam Ahmet Güneştekin,  Fotoğrafçı Ara Güler, Ressam İsmail Acar, Yazar İskender Pala,


yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder