Türkiye- Kırgızistan Ticaret Geliştirme Ve İş Fırsatları
Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Lira Sydykova’nun katılımı ile Dünya Türk Ticaret Platformu ve Kırgızistan yetkilileri ile “Türkiye- Kırgızistan Ticaret Geliştirme Ve İş Fırsatları” konulu toplantı 15 Temmuz 2023 Cumartesi günü Merter İBB Şelale Tesislerinde gerçekleşti.
TABA –AmCham Türkiye Amerikan İş adamaları Derneği Başkanı Süleyman Sanlı başda olmak üzere Çok sayıda İş İnsanları Dernek başkanları ve temsilcileri Katıldı.
Türkiye’nin, en öncelikli devletlerden biri olan Kırgızistan ile ticari ve ekonomik ilişkilerinin daha da ileriye taşınmasında başrol iki ülke iş insanları biraya getirmek amacında olan toplantıda ticaret önündeki engelleri kaldırmak,
iş birlikleri kurmak, belirlenen 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak dahada pekişmiş oldu.
Müteahhitlik alanında Türk firmaların Kırgızistan'da sunduğu kaliteli hizmetlerle birlikte, yapı ve inşaat malzemeleri sektöründe de Türk firmaların etkinlikliği artacağı ve Turizm alanında gelişmelerle iyi bir seviye geleceği öngörüldü.
Hedeflerinin 500 milyar dolar ihracat olduğunu her yerde belirten Dünya Türk Ticaret Dünya Türk Ticaret Platformu (DUTTİP)’in Başkanı Ahmet Ortatepe açılış konuşmasında Türkçemizin dünya üzerinde çok farklı ülkelerde kullanılan geniş bir nüfusa sahip olma özelliği taşıması, Türkçe konuşan bu nüfus arasında ticaret bağlarını güçlendirebilmesi, için çalışmalarına devam ederek böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan memnun olduklarını ve fayda sağlıyacağı inancı içinde olduklarını belirtdi.
Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Lira Sydykova
faydalı bir iş birliği olanaklarını, iş yapma avantajlarını tanıtmak için eşsiz bir fırsat sunuyoruz dedi.
“Bu etkinliğe ayrıca turizmi desteklemk geliştirmek Başkan Yardımcısı ile birlikte Kırgız Cumhuriyeti'nin turizm sektöründe ve serbest ekonomik bölgesinde çalışma fırsatları ile tanıştırmak için gayret edeceğiz”
Kırgızistan turizmce zengindir bilhassa müzeleriyle doğasıyla ve eşsiz bir coğrafi konuma sahip bir ülkedir.
Orta Asya'nın merkezinde yer alıyoruz ve bu da bizim ticaret, altyapı ve turizm geliştirmesi için muazzam bir potansiyeli sağlıyor.
Konumu nedeniyle Kırgızistan uluslararası ulaşım yıllarını kavşak noktasında bir Orta Asya ülkeleri arasında önemli bir bağlantı oluşturuyor. Bu da Kırgızistan'ın uluslararası ticaret ve bölgesel pazarlarının entegrasyonu için önemli bir geçiş noktası noktası halinin getirmektedir. Ülkemiz son bir kaç yıldır elverişli bir yatırım ortamı yaratmak ve girişimcilik ortamını geliştirmek için farklı bir şekilde çalışmaktadır.
Turizm, tarım, endüstriyel üretim ve daha pek çok sektörde geniş bir yatırım fırsatlarını sunuyoruz
Sunduğumuz yaptırım avantajlarının fırsatlarından sadece birkaçına değinmek istiyorum. Kırgızistan yatırımcılar için çok çeşitli bilgi avantajları sağlamaktadır.
Yatırımcılar, mal, iş ve hizmet ihracatının yanı sıra uluslararası taşımacılıkta katma değer vergisinden muaftır. Tarımsal üreticiler tarafından yapılan mal, iş
ve hizmet satışlarındaki satış vergisinden muaftır. Yeni kurulan bir şirket için beş yıla kadar emlak vergisi muafiyeti mevcuttur
Bazı tercih bölgelerinde yatırımcılar sanayiye ihracat odaklı bir yenilik, yenilikçi işletmeleri, protein, satış vergisi, gelir vergisi, arazi vergisi ve emlak vergisi de beş yıl süreye muafdır. Ve bu süre on yıla kadar uzatılabilmektedir.
Bu bilgi politikası yatırımcıların kazançlarının çoğunu elde etmelerinde bir finansal maliyetlerin azaltmalarına olanak sağlamaktadır. Serbest ticaret bölgemizde yatırımcılar için özel günlük gümrük avantajlar sağlıyoruz.
Yatırım projesi uygulamasının bir parçası olarak ithal edilen teknolojik ekipman bileşensiyle yedek parçalar, ham maddeler ve başka tüm gümrük vergilerden muaftır. Yatırımcılar haklarının korunması konuya gelirsek Kırgızistan hukuk sistemi ve Yatırımcıların korunması, iyileştirmek için aktif ve sözleşmede doğan uygulamasını garanti ederiz.
Böylece Kırgız Cumhuriyeti'ni Cumhurbaşkanın talimatıyla Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'ndan
garantilerimiz sağlayan ve elverişlidir.
Tarım ortamını yaratmaya amaçlayan Kırgız Cumhuriyeti yaptırımlar hakkında kanunda değişiklikler yapıldı. Kırgız Cumhuriyeti kamu özelliği ortaklığı hakkında kanununun yeni bir vizyonunu kabul edildi. Buna göre kamu özel projelerinin uygulanmasına yönelik prosedürler önemli bir ölçüde basitleştirildiği ve ortaklar için garantileri getirildi.
Hükümetimiz ilgili şirketlere Avrasya Ekonomik birliğinin gümrük ve tarifeyi yönetmeliği çerçevesinde yatırım projeleri için bireysel tarifleri uygulama fırsatı sunmaktadır. Yatırımcılar ve girişimciler işletmenin amaç ve hedeflerine uygun olarak vergi kanunu tarafından bir bilgi seçebilirler.
Bakanlar Kurulu ile imzalanan anlaşmaları çerçevesinde yatırım anlaşmasının doğmaları geçerlidir. Yatırımcılar için şeffaf, açık bir ortam yaratmaya çalışıyoruz.
Yatırım kuralları ve prosedürleri hakkında gerekli tüm bilgiler, elektronik ortamda mevcuttur. Ayrıca Kırgızistan'da bir iş kurma ve yürütme süresini önemli ölçüde basitleştiren iş, kaydını kolaylaştıran bir sistem oluşturuldu diyebiliriz. Yetkinliğin değeri katılımcıların.
Kırgız sürdürülebilir, kalkınmaya ve iyi yönetişimi teşvik eden için Avrupa Birliği özel programıdır. Kapsamında Avrupa Birliği'nin geliştirmekte olan ülkeleri, bir parçasıdır.
Kırgız Cumhuriyeti'nin potansiyelini, derinden bu başarılı yatırımlar için size tüm fırsatları sunmaya hazırız demek istiyorum.
yilmazparlar@yahoo.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder