10.12.18

Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu Kültür merkezi-Aç Gözlerini-István orosz-yılmaz parlar


Aç Gözlerini
Anamorfoz tekniğiyle Atatürk

Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu Kültür merkezinde, gerçeküstü yetenek Macar sanatcı István orosz'un inanılmaz görüntüleri arasında Atatürk’ün Anamorfik tasarımı da yer aldı.


Macaristan’ın İstanbul Başkonsolusu Balazs Hendrich’in katılımıyla gerçekleşen, küratörlüğünü sanat tarihçi Kemal Orta’nın üstlendiği, Dünyaca ünlü Macar sanatçı Istvan Orosz’un, “Aç Gözlerini” isimli sergisi Macar Kültür Merkezinde, sanatseverlerle buluştu.

Macaristan’ın İstanbul Başkonsolusu Balazs Hendrich, Macar Kültür Merkezi müdürü Gábor Fodor, Küratör sanat tarihçi Kemal Orta ve Macar sanatçı Istvan Orosz birer konuşma yaptılar.

Görme duyusuyla algılanamayan, belirli bir biçime sahip değilmiş gibi görünen çizim, fotoğraf veya nesnelerin, simgesel düzende bir yere oturtulabilir,  özel bir bakış açısından algılanabilir olması anlamına gelen anamorfik tasarımıyla tanınan, fantastik anamorfik sanatıyla bilinen, evre omurgası özerk sanatsal çalışması olan István Orosz'in gravür çizim stili eserleri göz için, zeka için potansiyel bir dünyanın sanatını temsil ediyor.

Hangi görüntünün gerçekliğe daha yakın olduğuna, Pencerelerin dışarıya mı yoksa içeriye mi açıldığını hangi yanılsama olduğuna karar vermeyi zorlaştıran István Orosz'in eserleri muhteşem.



Matematiksel olarak eserleri imkansız nesneler, optik yanılsamalar, çift anlamlı görüntüler ve anamorflar ile bilinen Macar ressam István Orosz, sanatın düşünce ve felsefesinin algısal yolunu göstermek, farklı bileşenleri olduğunu, birbirlerini zenginleştirtiğini, fotoğrafik ayrıntılı çizimler, doğa bilimi kitaplarının, ansiklopedilerin yüzyılın dönüm çizimlerini tasvir ediyor.

İnce havaya karışan güçlü taş sütunlar, tuğlaların duvarlarına sorunsuz bir şekilde yapışan kitap rafları ve aynı anda birden çok yönden mekanı yansıtan tablolar - tüm bu akla gelmeyen manzaralar, dünyaca ünlü Macar sanatçısı István Orosz'un hayranlık uyandırıcı eserlerindendir.



Macaristan'ın imkansız yapıları en iyi şekilde gösteren illüstratör olarak, geometrik ilkelerle deneylerin sonucu paradokslar yaratan sanatcı István Orosz, izleyicilerin bakış açısıyla sürekli olarak oynayan akıllara durgunluk veren düşünceye ilham yaratıyor. Gerçekten eşsiz bir stil, çift anlamlar, optik yanılsamalar ve dağınıklık gibi geleneksel baskı yöntemleri ile gizli varlıklar sunan gerçeküstü görüntüler yaratıyor.





Görsel algının mutlaklığını ve biçimin yol açtığı yanılgıyı sorgulayan Aç Gözlerini sergisinde sanatçının imkansız mimariler ve yapılar, labirent, anamorfoz ve optik ilüzyonlar serilerinden işleri bulunuyor. Orosz’un son dönem konularından olan Gergedan ve Fil temalı eserlerinden de örnekler yer alıyor. Perspektif kavramını özgün üslubuyla eserlerinde ele alan sanatçı, görsel açıdan oldukça ilgi çekici kompozisyonlar ortaya koyuyor.




Bunların yanı sıra, István Orosz sergide yer alan anamorfik çalışmalarında, Yunancada yeniden dönüşüm anlamına gelen “Anamorfoz” kavramını yorumluyor. Perspektif ile oynayarak yarattığı imajları, kavisli bir ayna yardımı ile sadece bir açıdan bakıldığında görünür kılan Orosz, izleyiciyi saklı gerçek olgusu ile karşı karşıya bırakıyor. Sanatçı bu teknikte yarattığı iki anlamlı kompozisyonlarla uluslararası birçok sanat otoritesi tarafından bu alanda öncü kabul edilmektedir.




Ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi olan István Orosz, István Orosz 1951 yılında Kecskemét'te doğdu. Genç yaşta edebiyattan hoşlanıyordu ve güzel sanatlar da uzun bir süre geçmişti. Sanat tarihi, gençleri ile ilgilenmeye başladı: iki yaz gününü, altmışlı yıllarda Zebegény Yaz Güzel Sanatlar Koleji Yaz Üniversitesinde geçirdi.  2016 yılında Batı Macaristan Üniversitesinden emekli oldu. Üniversite konseyi tarafından kendisine Profesör Emeritus ünvanı verilen sanatçı çalışmalarına Budapeşte’deki atölyesinde devam etmektedir.

Aç Gözlerini Sergisi, 10 Şubat 2019 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder