23.1.13

“İSTANBUL’UN HANLARINDA VAROLAN KIRIK PARÇALAR”-YILMAZ PARLAR

 “İSTANBUL’UN HANLARINDA VAROLAN KIRIK PARÇALAR”
Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Selanik Fotoğraf Müzesi (S.F.M.)  işbirliğyle, Athina Kazolea’nın “İstanbul’un hanlarında varolan kırık parçalar” αdlı fotoğraf sergisi Sismanoglio Megaro’da, 22 Ocak 2013 de gerçekleşti.
Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Nikos Matthioudakis’in hazır oldu sergide davetli pek çok yerli yabancı sanatsever vardı. Konuşmalarla açılışı yapılan sergi 17 şubata kadar sürecek.
Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Nikos Matthioudakis yaptığı açılış konuşmasında “Büyük sevinçle Sismanoglio Megaro’da  düzenlenen yeni yılın ilk sergisine hepiniz hoş geldiniz. Bugünkü ana fikir -İstanbul'a Yunan Βakış Αçısı- olan sergi, yeni başlayan bölümün bir parçasını oluşturmaktadır. Sanatçılar, uzmanlar ve amatörler  kendi bakış açılarıyla hepimize bu muhteşem, katmanlı ve tümleşik şehri tanıtacak. Athina Kazolea  gözlemledi, durdu, dolaştı, inceledi ve İstanbul’un Hanları’nın içine girdi. Tarih ve geçmişten çıkan kokuyu, aynı zamanda bugünün geleneksel esnaflarının krallığını objektifinden göstermeyi başardığını düşünüyorum. İstanbul’un birçok katman üzerine inşa edilmiş ve tarihi ortaya çıkaran hanları pek çok unsurundan biridir. Athina Kazolea’yı tarihi hayal edip günümüze zanan bir yolculuk yapma fırsatını sunduğu için, Selanik Fotoğraf Müzesi’nde de gösterdikleri işbirliği için çok teşekkür ediyorum.” Dedi.
Müze’nin Müdürü, Vangelis Ioakimidis “Bugün, Sismanoglio Megaro’da, Selanik Fotoğraf Müzesi ve Yunanistan İstanbul Başkonsoloşluğun ortak organizasyonuyla, Athina Kazolea’nin ‘İstanbul’un Hanlarında Varolan Kırık Parçaları’ adlı sergisinin açılışı yapılımaktadır. Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu’na, özellikle Bay Matthioudakis ve Bay Maligkoudis’e çok teşekkür etmek istiyoruz. PhotoBiennale programının bir parçası ve Selanik Fotoğraf Müzesi’nin bir yapımı olan sergi hakkında konuşmadan önce, bu serginin Kültür Kavşağı programı çercevesinde sürmekte olduğunu ve OPAP’ın bu serginin  sponsorluğunu desteklediği için çok teşekkür etmek istiyorum. Athina Kazolea, İstanbul’un eski Osmanlı hanlarında bulunan ve bir sebepten kullanılmayan  kavramsal ve tarihsel anlatıları sunuyor.  Alegorik bir açıklama oluşturmak için hanlar, tarih ve unutulmuşluk çerçevesinde fotoğrafçıya  hizmet vermektedir. Kazolea’nın fotoğraflarında görüldüğü gibi insanların çoğu, hanlarda şu anda saklanan, gelişen ve adı olmayan kısa öykülerdeki insanlar gibi başsızdırlar. Kazolea’nın hanları geçmişten kalan seslere ve zaferlere hayat veriyor. Günlük hayatın temposu yeni görüntüler ile devam ediyor; esnaflar yıkanıyor, yemek yiyor ve çalışıyorlar. Konuşmamın sonuna gelmeden önce ve sanatçının kendi konuşmasından önce şunu soylemek istiyorum, Selanik Fotoğraf Müzesinin İstanbul’da bu ilk sunumu değildir. Selanik Fotoğraf Müzesine ait fotoğraflarlar, 2009 yılında, İstanbul Depo’da, Kamilo Nolla’nın ‘Tütün Dükkanları’ adlı  sergisinde tanıtıldı. Ayrıca, 2011 yılında yine Depo’da Stratis Vogiatzis’in ‘İç dünyası-Chios’ adlı sergisini sundu. 2010 yılında, Türkiye, Rusya ve Yunanistan'dan 15 sanatçının katılımıyla ve İstanbul Modern ve Moskova Fotoğraf Evi Müzesi işbirliğiyle İstanbul Modern’de ‘Zaman içimizde’ adlı sergisini sundu. Son olarak, 2012 yılında Müze, Türkiye’nin Zaman yayin grubu ile Selanik’te ‘Zaman, Türkiye’den o anlar’ adlı sergiyi Selanik Fotoğraf Müzesi’nde sundu. Sergi daha sonra Atina'ya seyahat etti.”dedi
Sanatcı Athina Kazoleaİlk olarak, beni onurlandırdığı için ve Sismanoglio Megaro’da sergiyi barındırdığı için   Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğun’a ve özellikle Konsolos Bay Victor Malıgkoudis’e desteği ve mükemmel işbirliğimiz için teşekkür etmek istiyorum.  Hepimiz için zor olan bu zamanlarda Selanik Fotoğraf Müzesi  sergisini yaptığı için kendisine teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Ayrıca, Müze’nin Müdürü, Vangelis Ioakimidis’e ve onun iş arkadaşları Alexandra Athanasiadou ve Varvara Vasdeki’ye mükemmel işbirliği ve yardımı için teşekkür ediyorum. Ama asıl teşekkürlerimi arkadaşım ve yoldaşım Alexandros Massavetas’a sunmak istiyorum çünkü 2009 yılında onunla hanlara ilk ziyaretimi yapmıştım. O ilk büyülü gezi hanlara başka bir bakış açısıyla yaklaşmamı sağladı. Görmüş olduğunuz  2010-2011 yıllarında çekilen fotoğraflar çalışmalarımın temelini oluşturmaktadır. Hanlardaki hayatı gözlemlemek için hatrı sayılır bir vakit geçirdim. Yerler, insanlar ve insanların nesneleri hayatımın bir parçası olarak beni başka zamanlara seyahat ettirdi.”dedi.







 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder