14.12.12

3.Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi, 42 ülkenin katılımıyla başladı-Yılmaz Parlar






3.Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi,  42 ülkenin katılımıyla başladı…
Avrasya’nın kalbi İstanbul, UİP 3. Boğaziçi Ortaklık Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor…
 Gül: Başlangıcından itibaren bu zirveyi destekliyorum

Kıtalararası bir köprü niteliği taşıyan İstanbul’da 3. kez düzenlenen Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi, 42 ülkeden İstanbul’a gelen dünya liderlerini ağırlıyor. Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (UİP) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayelerinde gerçekleştirdiği zirvenin açılışı, bugün Çırağan Sarayı’nda yapıldı. Zirveye canlı telekonferans bağlantısıyla katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “3 yıldır bu girişime destek veriyorum.  Her geçen gün bu zirvenin daha da önem kazandığını ve kurumsallaştığını görmekten de büyük bir memnuniyet duyuyorum” dedi.
ULUSLARARASI İşbirliği Platformu’nun (UİP) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayelerinde düzenlediği 3.Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi (13-14-15 Aralık, 2012) İstanbul Çırağan Sarayı’nda Avrupa, ABD, Rusya, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Körfez Ülkeleri, Türki Cumhuriyetleri ve Balkanlardan 42 ülkenin katılımıyla başladı. Dünyanın gözünü İstanbul’a çeviren zirve, siyaset, dış politika, enerji ve ekonominin liderlerini bir araya getiriyor.

3.İstanbul Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nin açılışına telekonferans ile katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Küresel güç dengesinin sıklet merkezi haline gelen Avrasya bölgesinde hayata geçireceğimiz başarılı iş birliği mekanizmalarının, daha iyi işleyen yeni bir küresel düzen için müşahhas bir örnek teşkil edeceğine inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, içinde bulunduğumuz dönemde Uluslararası İşbirliği Platformu’nun, dünya siyasetinde ve ekonomisindeki temel dengelerin değişmekte olduğu bilinciyle, bölgesel iş birliğine ve etkin çok taraflılığa duyulan ihtiyacın bir yansıması olarak 2010 yılında kurulduğunu hatırlatarak, kendisinin de başlangıcından itibaren girişime destek verdiğini söyledi. Gül, “Aradan geçen dönemde Uluslararası İşbirliği Platformu’nun giderek kurumsallaştığını, Avrasya bölgesinden devlet adamlarını, önde gelen iş adamlarını, sivil toplum kuruluşu temsilcilerini ve yerel yöneticileri aynı çatı altında başarıyla bir araya getirdiğini memnuniyetle görüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, platformun, küresel ekonominin sunduğu fırsatlardan en etkin şekilde yararlanılabilmesi için her düzeyde stratejik iş birlikleri geliştirilmesine önemli katkı sağladığına olan inancını dile getirdi.

Dünyamızın Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana geçirmekte olduğu dönüşümün, Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerindeki gelişmeler ve Avrupa’yı derinden etkileyen küresel ekonomik kriz ile yeni bir safhaya girdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu: “Göründüğü kadarıyla, tüm Avrasya coğrafyasını yakından ilgilendiren bu sürecin küresel düzen üzerinde de önemli yansımaları olacak ve etkileri uzun yıllar hissedilecektir. Bu bağlamda, bu seneki etkinliğin temasının ‘Küresel Düzenin Yeniden Yapılandırılması: Avrasya’nın Potansiyeli’ olarak belirlenmesini çok isabetli buldum.”

Zirveye katılan T.C. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise yaptığı konuşmada, 3.Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nin yeni dünya düzenin daha iyi anlaşılması ve ülkeler arasında işbirliğinin artırılması konusunda büyük etkisi olacağını belirtti. Babacan,  “UİP’in düzenlediği 3.Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi vesilesiyle sizlerle bir arada bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Bu zirvenin her yıl daha etkin ve yön veren bir özellik kazandığını görmekteyim. Bu zirvenin yeni dünya düzeninin daha iyi anlaşılmasında etkin bir rol üstlendiğini söyleyebilirim. 3 gün boyunca Avrasya Bölgesi için yeni iş imkanları ve yeni fırsatlar yaratacağına inanıyorum” dedi.

Zirvenin açılışında UİP İcra Kurulu Başkanı Prof.Dr. Kerem Alkin, UİP Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ali Coşkun, TOBB Başkanı ve UİP Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı ve UİP Yüksek İstişare Kurulu Eş Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kral Faysal Araştırma ve İslami Çalışmalar Merkezi Başkanı Prens Turki Al Faysal Al Saud da birer konuşma yaptılar.

Ortadoğu, Afrika ve Orta Asya ülkeleri ile Türkiye arasındaki stratejik işbirliği sürecine sürat ve etkinlik kazandırmayı amaçlayan “Küresel Düzenin Yeniden Yapılandırılmasında Avrasya’nın Potansiyeli” ana temalı 3. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nde, “Uluslararası siyasi düzende kördüğüm aşılabilecek mi?” “Bu areneda yeni küresel aktörler kim olacak?” ‘Paranın kaynağında oyunun kuralı yeniden mi yazılıyor?” gibi sorulara uluslararası alanda yanıt aranacak.

Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi: 2010 yılında ilk defa düzenlenen, 17 ülkeden 963 delegenin katımıyla gerçekleşen zirvenin teması “Uluslararası İlişkilerin Geleceği ve Bölgesel Ortaklık Fırsatları”ydı. 23-25 Kasım 2011’de yine İstanbul’da yapılan ikinci organizasyon, ülkelerin politik ve ekonomik alanlarda önemli katılımcılarıyla gerçekleşti. “Yeni Ortaklıklar ve Komşularla İlişkilere Dayanan Güven”  temalı ikinci zirveye 36 ülke katıldı.        

yilmazparlar@yahoo.com 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder