9.12.19

Kadın İstanbul Gibi Olmalı-İsmet XBilen-Marmara Pastanesi-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Kadın İstanbul Gibi Olmalı-İsmet XBilen-Marmara Pastanesi

Kadın İstanbul Gibi Olmalı

“Kadın dediğin İstanbul gibi olmalı, fetihi zor sahibi Fatih gibi olmalı.” Cağaloglu Vali Konağı karşısında tarihi Marmara Pastanesine, İstanbul kadını ve İstanbul görüntüsünü duvara resmeden, Türkiye Picasso’su olarak bilinen Sanatcı İsmet XBilen, eserini şair Ülkühan Boz’un şirinden bir dize ile özetliyor.





Birbirinden farklı boyutta ve tarzdaki eserleriyle hem kolleksiyonerlerin yeni fenomeni, tablo almak isteyen sanatseverlerin tercihi olan, İsmet XBilen’in duvar resmi geç Osmanlı döneminde öne çıkan İstanbul kadının zengin, öncü, ancak az bilinen hayat hikayeleri varmışcasına düşünmeye ışık tutuyor.

Sanatı sosyal bir sürecin parçası olarak günlük algılara, tanıdık ve yerleşik duygulara dayanan bu nedenle, her çalışması kendi zamanının tarihini referans alan İsmet XBilen’in Sanat dünyasında da popüler bir figür İstanbul kadını ele farklı alışılmış dışı bir tarzıyla güzellik kavramınını oryantalleştirerek ve soyut görüntüler kullanarak harmanlamış.




Kültürel bakış açısıyla, Türk sanat dünyasında önemli, kritik ve öncü bir konuma sahip derin bir sanat aşkı ve yenilmez boya arzusunun doğası gereği resmin alt yapısını oluşturan bir unsur değil, estetik ve kültürel çalışmalar arasında hassas denge kuran tarihçe ve sanat teorisi, görsel, algısal ve sosyal arasındaki boşluğu dolduran, başlı başına bir sanatsal dil.


Mutlu renkleriyle, koşulsuz İstanbul sevgisinin akışına bırakarak aldığı pozitif enerjisini, sanata dönüştüren İsmet XBilen, Marmara Pastanesi duvarlarına bir öykü yazar gibi pancurlu pencereden bakan kadın figürleriyle davam etmiş. Yerli yabancı Pastane müşterileri portrenin iç yapısı ile eserin kompozisyonu arasındaki ilişkiyi hayranlıklarıyla kuruyor. Portrelerin estetik versiyonlarını teorik olarak kavrıyor.





Yaptığımız söyleşide İsmet XBilen, “Kadın dediğin İstanbul gibi olmalı, fetihi zor sahibi Fatih gibi olmalı. Bu şimdiye kadar hayatımda çizdiğim en güzel resim oldu. Ön tarafda İstanbul’dan güzel İstanbul kızı. Arka planda o kızdan daha güzel İstanbul. İkiside birbirinden güzel. Fakat İstanbul’un güzelliği daha ağır basıyor. 3x4.5 metre ölçülerinde akrilik boyalarla oluşan bir resim.


Güzel olması için santim santim titreyerek, klasik olarak bire bir tüm estetik sanatsal kaidelere uyarak çizdim. Resimle aramda olan aşkı güzelliğe ulaşan bir kanaldan bilinçlenerek ve tarihsel gelişmelerle bu resmi zihnimin hayal perdesinde hissetdim. Çağaloğlu’ndaki tarihi Marmara pastanesine istedim ki; Cağaloğlu ve Sultanahmet dokusuna estetiksel yoğrulmuş güclü emeğimi artan bilinç dinamiğimle fırçamın ucundan böyle muazzam İstanbul resmi hediye edeyim istedim.” şeklinde yaptığı eser hakkında bilgi veriyor.


yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder