16.11.18

KALDER-27. Kalite Kongresi-Yılmaz parlar


PARLAR MEDYA  
27. Kalite Kongresi

27. Kalite Kongresi Ardından

27. Kalite Kongresi Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından 13-14 Kasım 2018 tarihlerinde Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

 “Sürdürülebilir Ortak Gelecek” teması ile başlayan zirvede, KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, EFQM CEO’su Leon Tossaint’in açılış konuşmaları yaptılar.



21. Yüzyılın Ekonomisi, İklimle Kim Oynuyor?, Bilim İnsanı Gibi Düşünmek, Hedefimiz 16 Artı 1, Enerjide Neredeyiz?, Şehrinizi Nasıl Alırsınız?, Geleceğe Taşıyan Teknoloji, Gençler Yapmış, Eğitimin Değişen Yüzü, Yönetim Kadının Hakkıdır, KOBİ’lerde Yönetim Kalitesi ve Kurumsallaşma, Doğanın Geleceği gibi konular işlendi.




Ulusal Kalite Hareketi’ni (UKH) başlatan, Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı’nın (EFQM) Ulusal İşbirliği Ortağı, Amerika Kalite Derneği (ASQ) ile işbirliği yapan ve aynı zamanda Orta Doğu Kalite Organizasyonu’nun (MEQA) Kurucu Üyesi olan KalDer’in 27. kalite zirvesinde takip edebildiğimiz oturumlardan Dünya Gazetesi Genel yayın yönetmeni Hakan Gündal’ın moderatörlüğünde; Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı  iklim değişiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Bülent Eczacıbaşı  "Sorumluluk hepimiz, devletlerin, liderlerin, kamu kurumlarını, özel kuruluşların, bireylerin... Bu sorunlar artık iş birliğiyle çözülebilir. Bizler neler yapabiliriz konusuna bakmamız gerekiyor artık. Siyasi otoriteleri hayata geçirmek için onları nasıl cesaretlendirebiliriz.100 yıl sonraki insanlar daha gelişmiş teknolojiyle bu sorunu  halleder gibi düşüncelerle ileride yaşanabilecek muhtemel oumsuzluklar göz ardı ediliyor.”dedi




SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Değer Saygın’ın  “Enerjide Neredeyiz?" oturumunun moderatörlüğünü üstlendiği panelist konuşmacı Enerjisa Enerji AŞ Yöneticisi Ziya Erdem, "Enerji sektöründeki birtakım sıkışıklıkları aşmak için en önemli yol pazarın serbestleşmesinden geçiyor. Serbestleşme oluşmadığında rekabet de oluşamıyor ve bu sebeple sektörde dönmesi gereken çark dönmüyor." dedi.


Ayrıca Ziya Erdem, “Özel sektör enerjide yaklaşık yüzbeş milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Elli üç milyar dolarlık bir borç yükü var” açıklamalarında bulundu.

Limak Enerji Grubu Yöneticisi Birol Ergüven “Türkiye güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerjide önemli mesafe aldı.”ifadesinde bulundu.

Birol Ergüven “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması'ndaki (YEKDEM) rakamlara ihtiyaç yok çünkü YEKDEM'deki fiyatlardan çok düşük seviyede bu yatırımlar yapılıyor. O yüzden YEKDEM gerekli değil. Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEKA) yenilenebilir enerjide standart haline geliyor. Buradaki yarışma mantığı doğru çünkü kim daha az para istiyorsa yatırımı o yapıyor. Hassas konu ise ekipman üretimindeki yerlilik oranı. Dünyanın bu kadar globalleştiği bir ortamda 'biz yapalım' diyebiliriz” yaptıklarımızın ne kadar yaşayacağını iyice ölçmek lazım, çok teknik bir konu olduğunu vurguladı.




Zorlu Enerji Yatırımlar, İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdür Ali Kındap  "Türkiye'de yüz adet biyokütle ve çöp gazı santrali bulunuyor. Bu santrallerin kapasitesi altıyüzyirmi megavat seviyesinde. Atık konusunda, atıkların kaynağından bertarafına kadar tek bir otorite tarafından yönetilmesi gerekiyor. Büyükşehirler ciddi atık üretiyor. Daha küçük şehirler için de bölgesel atık merkezleri kurulabilir. Atıklar özellikle doğuda ısıtma ve elektrik amaçlı, batıda ise soğutma amaçlı değerlendirilebilir ama bunun öncelikle mevzuatsal olarak düzenlenmesi ve tek bir otorite üzerinden yönlendirilmesinin çok önemli” olduğunu söyledi.


KAGİDER kurucu üyesi Nur Ger’in yönettiği  “Yönetim Kadının Hakkıdır” panelde KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, 15 yaş ve üzeri toplam nüfus 60 milyon 223 bin. Bu nüfusun 30 milyon 399 bini kadınlar ve 29 milyon 824 bini de erkeklerden oluştuğunu, İşgücü olarak nitelendirilen nüfusun 31 milyon 790 bin sayının 10 milyon 287 binini kadınlar ve 21 milyon 503 binini erkekler oluşturduğunu, İstihdam edilen nüfus içerisinde toplam 8 milyon 904 bin kadın ve 19 milyon 612 bin erkek var olduğunu, sayıları oransal olarak değerlendirilginde, büyük bir eşitsizlik göze çarptığını, 15 yaşın üzerindeki toplam nüfus içerisinde istihdam oranı erkeklerde % 65,8 olmasına rağmen kadınlarda oran %29,3 seviyesinde kaldığını dile getirdi.




Oranları OECD ülkelerdeki miktarlara ve Kadın işçilerinin hak temelli toplumdaki yeri siyasetten ekonomiye bir çok alanda cinsiyet eşitsizliği hüküm sürdüğüne dikkat çekdi.

Kadının istihdamın doğum ve evlilikle kırılgan noktası olduğunu ve devlet politakasının buna çare bulmasını vurguladı.
Borusan Holding Kurumsal İletişim Direktörü Şule Yücebıyık kendi firmasında kadın istihdamında ve çalışma şartlarında  örnek uygulamaları anlatdı.
21. Yüzyılın Ekonomisi Panelde konuşan QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, 1997'de Japonya'da ve 10 yıl sonra ABD'de yaşanan mortgage krizlerine değindi. Bundan sonraki kriz  Çin'den mi gelecek? diye düşünülmeye başlandığını, bankacılıkta 1980'den bu yana yaşanan büyük değişimi, bankaların üç ana görevi fonların, mevduat toplamanın, bu fonları dağıtmanın kredi vermenin, parayı bir noktadan başka noktaya transfer etmenin yapılış şekillerinin teknolojiyle değiştiğini söyledi.

Bilim İnsanı Gibi Düşünmek panelde zeytin çekirdeğinden ve çeşitli biyoatıklardan biyoplastik madde üreten biolive firma sahibi mucit girişimci iş kadını Duygu Yılmaz’ın buluşu ilgiyle izlendi.

Aktör Halit Ergenç, finalde  Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Küresel Hedefler, yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak gibi evrensel eylem çağrısısını anlatarak tişortları üzerinde bir hedefin yazıldığını 17 küçük minik kalpli çocukları sahneye aldı. Kendilerinden hedefin anlamını anlatmasını istedi. KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı çocukları teker teker öperek tebrik etdi.

yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder