23.9.18

150 yıllık Fransa-Türkiye kültür ortaklığı sergisi-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
150 yıllık Fransa-Türkiye kültür ortaklığı sergisi

150 yıllık Lisemiz Galatasaray

150 yıllık Fransa-Türkiye kültür ortaklığı sergisi.


Galatasaray Lisesinin 150 yıl kutlamaları kapsamında Fransız Kültür Merkezi'nde sergi düzenlendi. Öğretim görevlilerin, müdürlerin, Dernek yönetim kurul üyelerin, mezun olan iş, sanat dünyasının önemli isimlerin, elit bir sanatsever konukların katıldığı sergi ilgiyle izlendi.


Kökleri 1481 yılına dayanan, ismi gibi saray ve müze niteliğinde okul Galatasaray lisesi, 1 Eylül 1868 tarihinde 3. Napoléon’un teşvikiyle, Sultan Abdülaziz tarafından Mekteb-i Sultani adıyla lise olarak hizmete sunulmuştu. 1871’den beri verdiği mezunlarla bir eğitim sürecinin belgeleride böylelikle bu sergide su yüzüne çıkıyor.


İki ülkenin işbirliğinin simgesi olan sergide; Bir buçuk asırlık zaman diliminde eğitmen ve öğrenci nesilleri öyküleri perspektifiyle, itibarlı eğitim kurumlarından biri olarak laik ve Avrupa’ya entegre devlet okulu olarak hafızaları tazeliyor.   


Serbest yazar olarak çalışan İzzettin Çalışlar’ın küratörlüğünü yürütdüğü, Fransız Kültür Merkezi'nce düzenlenen serginin açılışını, Fransa İstanbul Başkonsolosu Buchwalter Bertrand gerçekleştirdi.


Sergi, Türkiye ve Fransa arasındaki eğitim ve kültür ilişkisinin ortak kültürünü oluşturan Galatasaray Lisesi'nin, kuruluşundan günümüze dek geçirdiği tarihi sürecin ilgili eserleri ve dökümanlarını kapsıyor. 


Serginin açılış konuşmasında; Fransa İstanbul Başkonsolosu Buchwalter Bertrand, Galatasaray Lisesini, Türkiye ile Fransa arasındaki ortaklığın temel taşı saydıklarını Galatasaray Lisesi'nin öğretmen ve öğrencileriyle Türkiye'deki modernleşmenin güçlü savunucularından olduğunu söyleyerek, iki ülke arasındaki dostluğunda  sembolü olduğunu vurguladı.


Güçler birleştiğinde ortaya yeni dinamik bir güçün çıkacağınığını dile getiren Buchwalter, Galatasaray'ın yıllar içerisinde büyüdüğünü, 1992'de kurulan Galatasaray Üniversitesi'nin 25. kuruluş yıl dönümüne de atıf yaparak "Bu çifte yıl dönümü hem nostalji dolu kutlamalar hem de projelerin daha da güçlendirilmesi ve Cumhurbaşkanı Mitterrand'ın dediği gibi, 'Yeni nesillerin ve yeni umutların yetiştirilmesi için büyük bir fırsattır."  dedi

Sergi, 3 Ekim 2018 'e kadar ziyarete açık olacak 

yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder