23.7.18

Uluslararası medya Kastamonu'da -Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Uluslararası medya Kastamonu'da


Uluslararası medya Kastamonu'da


"2018 Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti" etkinlikleri kapsamında uluslararası yabancı basın mensupları, 16-19 Temmuz günleri Kastamonu'nun tarihi ve kültürel mekanlarını ziyaret etmek için Kastamonu'ya geldi.


Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Moldova, Tunus, Suudi Arabistan, Kuveyt, Cezayir, Bosna Hersek,  Filistin,  Kırgızistan,  Makedonya,  Hırvatistan,  Katar,  Arnavutluk  ve Lübnan'dan yabancı medya temsilcileri katıldı.


Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı tarafından 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Kastamonu'nun tanıtımına katkı sağlamak amacıyla Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünce düzenlenen geziye farklı ülkelerden pek çok  basın mensubu katıldı.


Kültür gezisine, T.C. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Habib Kaya, Strateji Geliştirme ve Enformasyon Dairesi Başkanı Mahmut Şevket Bayram, katılarak Kastamonu’nun dolayısıyla Türkiye’nin tanıtımı için yabancı basına öz verili performanslarıyla çok fayda sağladılar.


Kastamonu Gezi Rehberinde; Anıtlar, Camii ve Külliyeler, Hanlar  ve Hamamlar, Konaklar, Kültürel ve İdari Yapılar, Milli Parklar, Türbeler bulunmaktadır

Milli parklar; Ilgaz Dağı Milli Parkı Ve Kayak Merkezi, Küre Milli Parkı,
Anıtlar; Saat Kulesi, Kastamonu Kalesi, Ev Kaya Mezarı, Atatürk Ve Şehit Şerife Bacı Anıtı.
Camii Ve Külliyeler; başda çivisiz cami olarak bilinen 7 asıra yakın ayakda kalan Mahmut Bey Camisi, Yakupağa Külliyesi, Şeyh Şaban-I Veli Hz. (Hazreti Pir) Külliyesi, Nasrullah Külliyesi (Camii-Şadırvan-Köprü-Medrese), İsmail Bey Külliyesi, Kasaba Köyü Ferhat Paşa CamiiAtabeygazi Camisi ve Türbesi, Honsalar Camii, Kubbeli Mescit, Eligüzel (İbni Neccar) Camii, Musa Fakih Camii, Rüstem Paşa Camii, Sinan Bey Camii, Topçuoğlu Camii.
Hanlar Ve Hamamlar; Kurşunlu Han (İsmailbey Hanı), Pembe Han (Balkapanı Hanı)Aşirefendi Hanı, Cem Sultan Bedesteni, Yanık Han, Frenkşah Hamamı, Vakıf Hamamı
Türbeler; Benli Sultan Türbesi, Şeyh Şaban-I Veli Hz. (Hazreti Pir) Külliyesi, Hatun Sultan Türbesi, Müfessir Alaeddin Türbesi, Yılanlı Dergahı Ve Abdül Fettah-I Veli Türbesi, İsa Dede Türbesi, Aşıklı Sultan Türbesi, Atabeygazi Camisi ve Türbesi, Karanlık Evliya Türbesi, Hepkebirler Sahabe Türbesi, Şeyh Ahmet Siyahi Hz. Türbesi, Terzi Köyü Adil Bey Türbesi, Gölköy – Şeyh Ahmed Camisi ve Türbesi şeklinde daha pek çok tarihi ve kültürel mirasa, doğa mirasına sahip Kastamonu ihmal edilen gözden kaçan en önemli turizm destinasyon şehirlerimizden biridir.



Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Kastamonu’nun tanıtımına katkı sağlamak amacıyla Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünce (BYEGM) düzenlenen geziye farklı ülkelerden çok sayıda yabancı basın mensubu katıldı.


Basın mensuplarını Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Valilik Toplantı Salonu'nda kabul ederek, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Kastamonu'nun tarih ve kültür zenginliği hakkında bilgi verdi.


Vali karadeniz Kastamonu'yu ziyarete gelen medya temsilcilerinin geldikleri ülkelerin gönül coğrafyasında bulunan ülkeler olduğunu söyledi.

Vali karadeniz "900 yıldır Türk yurdu Kastamonu, Osmanlı İmparatorluğuna geçtikten sonra İstanbul Boğazı'na kadar olan bölgenin yönetim merkezi olmuştur. İçinde bulunduğumuz bina da 1902 yılında yapılmıştır ve bu geniş coğrafyanın yönetildiği valilik binasıdır" dedi.
Kastamonu'nun Kurtuluş Savaşı'nda da önemli bir görev üstlendiğini belirten Vali Karadeniz, "Bu şehir Kurtuluş Savaşı'nda işgal görmeyen birkaç vilayetten biri. Özellikle Karadeniz üzerinden getirilen cephanenin cepheye ulaştırılması için lojistik merkezi haline dönüşmüştür. Bu mühimmatların cepheye götürülüşü kağnılarla sağlanmıştır" şeklinde Kurtuluş savaşının ne zorluklarla yapıldığının tarihini kısa özetle hatırlatdı.

BYEGM Basın Yayın Dairesi Başkanı Habib Kaya, Kastamonu'yu ve Kastamonu aracılığıyla Türkiye'yi tanıtmak için bu organizasyonu yaptıklarını ifade ederek, "Gezimiz verimli geçiyor. Farklı ülkelerden gelen gazeteciler, konuklarımız oldu. Kültürümüzü tanıtmak için önemli bir fırsat oldu" dedi.


Kurşunlu Han'da yabancı basın mensuplarına Kastamonu'nun yöresel ürünlerinden oluşan yemek sunuldu


Yemeğe katılan Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Türk Dünyası Kültür Başkenti ilen edilen Kastamonu'nun özelliklerini ve güzelliklerini Türk Dünyası ülkelerine tanıtma imkanı buldukları için mutlu olduğunu dile getirdi. Başkan Babaş, "Bu yüzden yabancı medya kuruluşlarımızın temsilcilerinin Kastamonu'ya gelmesinden dolayı çok mutlu olduğumu söyleyebilirim. Kastamonu'yu gezip gördüğünüz zaman Kastamonu'yu daha iyi tanıma, Kastamonu'nun özelliklerini daha iyi görme ve anlama imkanı bulacaksınız. Kastamonu'nun tarihiyle, kültürüyle, doğasıyla harika bir il. Kastamonu, Dünyadaki güzelliklerden birisidir" ifadelerini kullandı.


Aynı gün içinde, Basın mensupları İstiklal Madalyası kazanan tek ilçe İnebolu’yu ziyaret etdi. İnebolu Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy İnebolu hakkında bilgi verdikden sonra ilçe Türk ocağı kültür merkezi müzesi gezildi. İstiklal madalyası alan ilçenin denk kayıklarla Rusya’dan gelen yardım silah ve cephanenin kıyıya getirilişi ve kağnılarla muhabere alanlarına taşınışı özetledi.

İnebolu Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy verdiği bilgiler “İnebolu’nun hangi tarihte kurulduğu kesin olarak bilinmemekle beraber 2400 yıl önce Milet’liler döneminde bir kıyı İonya kolonisi olarak Boyranaltı mevkiinde kurulduğu ve  Sinop’a bağlı bir şehir olduğu tahmin edilmektedir. O zaman ki adı Abunoteichos idi. Bu isim “her yere hakim bir kale” manasına gelmekteydi. Bu isim M.S 2. Yüzyılda Roma İmparatoru Marcus Aurelius döneminde"Ionopolis” (İyonya Kenti) olarak değiştirmiştir. Daha sonra şehrimiz  Selçuklular döneminde “İNEBOLU” ismini almıştır. İlçemiz 1753 yılında İlçe olmuştur.”kısa bir geçmişi özetledikden sonra 

 Kaymakam Atasoy “İlçemiz İstiklal Harbi sırasında silah, cephane ve mühimmatın Anadolu'ya geçirilmesi ve aktarılmasında merkez rol oynamıştır.  İnebolu'nun bu destansı mücadelesi Gazi Meclisimizin 11 Şubat 1924 tarihinde çıkardığı 66 numaralı Kanunla ilçemize Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası vermesiyle tescillenmiştir. İlçemizin şeref ve kahramanlık günü olan 9 Haziran her yıl büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır.


Yine Ulu Önder M. Kemal Atatürk'ün İnebolu'yu onurlandırdığı, Şapka ve Kıyafet Devrimi'nin İlk Nutkunu Söylediği Ve "Bu Serpuşun İsmine Şapka Denir." dediği 25-28 Ağustos tarihleri arasındaki ilçe ziyareti; her yıl törenlerle kutlanmaktadır.”dedi.

Basın mensuplarına istiklal madalyasının heykelinin hatıra maketi hediye edildi.


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder