30.7.18

TURKMEN DESERT RACE 2018-YILMAZ PARLAR


PARLAR MEDYA  
Amul-Hazar 2018 Uluslararasi rallisi



TURKMEN DESERT RACE 2018
Amul-Hazar 2018 Uluslararasi rallisi
Orta Asya’nın parlayan yıldızı Türkmenistan coğrafik konumu itibariyle bölgenin önemli lojistik üssü ve ulaşım merkezine dönüşmektedir. Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un liderliğinde ülke her alanda istikrarlı kalkınma hamleleriyle büyük hedeflere ulaşmaktadır.
Türkmenistan son yıllarda ekonomide kazandığı büyük kalkınmalar sonucunda birçok alanda özellikle spor alanında dev yatırımlara imza atmıştır. 2017 yılında Asya kıtasının önemli ve devasa spor organizasyonluğu  - Kapalı Salon ve Savaş Sanatı 5.Asya Oyunları’na ev sahipliği yapan Türkmenistan, 5 milyar dolar üzerindeki yatırımları ile bölgenin dev Olimpiyat Kompleksi’ni inşa etti.
5.Asya Oyunları ve diğer dev spor organizasyonları sonucunda Türkmenistan’ın dünya spor arenasındaki saygınlığı ve itibarı katbe kat artmıştır. Bunun sonucunda Türkmenistan dev spor organizasyonlara ev sahipliği yapabileceğini tüm dünyaya göstermiştir.
Tarihi ve Büyük İpek Yolu’nun kalbi olan Türkmenistan, bu sene Eylül ayında motor sporu alanında uluslararası bir spor yarışına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Türkmenistan Devlet Başkanı’nın girişimiyle Büyük İpek Yolu’nun güzergahında yer alan Amul’dan başlayarak, ülkenin batısındaki Hazar Denizi kıyısındaki Avaza turizm bölgesine kadar uzanacak Amul-Hazar 2018 Uluslararası ralli yarışı gerçekleştirilecek.
BAŞKA BİR ADIYLA  - "TURKMEN DESERT RACE"
Toplam uzunluğu bin 500 kilometre olan rallinin üst düzeyde gerçekleştirilmesi için “Africa Eco Race” ralli müsabakasının genel direktörü ve organizatörü, çifte Dünya Şampiyonu ve Paris-Dakar’ın çifte galibi olarak bilinen ünlü ralli yarışmacısı Jean-Louis Schlesser ile anlaşma sağlandı. Jean Louis Schlesser’in ekibi, Amul-Hazar 2018 rallisini tanıtmak ve daha fazla ülkeden sporcunun katılımı sağlamak için bu yarışı yeni bir proje olarak "TURKMEN DESERT RACE" olarak ta tanıtmaktadır.
Türkmenistan – Büyük İpek Yolu’nun kalbi’ yılı olarak adlandırılan 2018’in 9-15 Eylül tarihleri arasında Fransız tarafının desteğiyle organize edilecek uluslararası etkinlik için 2 gün hazırlık yapılacak. Yarişa katılacak takımlar için 9-10 Eylül tarihleri arasında Lebap vilayetinin Türkmenabat kentinde kayıt işlemleri yapılacak. Yarış 11 Eylül tarihinde resmen başlayacak.
Yarış 5 etapta devam edecek. Orta Asya’nın en sıcak çöllerinin birinden geçecek. Amul-Mary, Mary-Derveze, Derveze-Türkmen Gölü, Türkmen Gölü-Yangala, Yangala-Avaza arasında yapılacak yarışlarda SSV, SUV'ler, kamyonlar yarışacak.

ÜLKE TANITIMI İÇİN ÖNEMLİ BİR YARIŞ
Ciddi spor organizasyonluklarını düzenleme kapasitesine sahip olan Türkmenistan için bu yarış ülke tanıtımı açısından da büyük önem taşımaktadır. Amul-Hazar 2018 rallisi "Türkmenistan - Büyük İpek Yolu'nun kalbi" sloganı çerçevesinde düzenlenen eşsiz bir spor etkinliğidir. Sporcular ve takımlar, Büyük İpek Yolu'nun antik yolları boyunca devam eden yarış etapları kapsamında doğanın ve kadim tarihini eşsiz güzelliklerine tanıklık edecekler. Şu anda, bu yarışa hazırlık tüm hızıyla devam ediyor, yarış rotasını geliştirmek için çalışmalara devam ediliyor, uzun yıllara dayanan deneyime sahip uzmanlar, konuklar için kültürel etkinlikler hazırlıyor.
Yarışın rotası, Karakum Çölü, ovalar, dağlık araziler ve Hazar Denizi'nin incisi olan Avaza'nın turizm bölgesi gibi Türkmenistan'ın unutulmaz doğal manzaralarını içerecek. Yarış esnasında dinlenme zamanlarında konukları Türkmen mutfağının eşsiz ve leziz yemekleri, sanatçıların konser programları beklemektedir.
Rota boyunca Darvaza (gaz krateri, 47 yıl boyunca sönmeyen ateş), Türkmen Gölü - çölün ortasında eşsiz bir gölet, Gyzylgaya kasabasındaki kırmızı kumlar ve kayaların yanı sıra birçok eşsiz doğal manzaralara sahip park yerleri konuklarda Türkmenistan hakkında muhteşem bir izlenim bırakacak.
Böylece, yarışa katılan ekipler, Türkmenistan'ın doğusundan batısına doğru yolculuk yapacaklar. Büyük İpek Yolu'nun tarihi rotasını tekrarlayacaklar ve antik ticaret kervanları gibi efsanevi Karakum çölünün engebeli kısımlarını aşacaklar.
Karakum çölü bir projenin önemli bir parçasıdır. Karakum çölü Sahara’dan sonra ikinci önemli çöllerdne birisidir. Bu nedenle, Sahara çölünde yapılan dünyaca ünlü Dakar ralli sınıfına katılmak kapasitesine sahip olan bu proje için Karakum çölü büyük bir önem taşımaktadır.
Büyük bir önem taşıyan yarış için Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Spor ve Gençlik Politikalar Bakanlığı ve diğer devlet kuruluşları büyük bir hazırlık içerisinde bulunmaktadır. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı kanalıyla yurtdışındaki tanıtım ve bilgilendirme toplantıları da devam ettirilmektedir.
TÜRKMENİSTAN – SPOR ÜLKESİ
Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov liderliğinde ülkede spor alanında büyük ilerlemeler kaydedildi. Ülkede spor altyapısının güçlendirilmesi için yapılan yatırımlar sonucunda spor okulları, stadyumlar, spor merkezleri, Olimpiyat Kompleksi, Avaza spor kompleksi gibi çok sayıda tesis inşa edildi.
Sportif lider kişiliğiyle ve sağlıklı yaşama büyük önem veren Türkmenistan Devlet Başkanı, bu sene Şubat ayında Amul’dan başlayıp, Hazar’a kadar devam eden “Büyük İpek Yolu” adı altında kitlesel spor müsabakalarını başlattı. Bu müsabakalar kapsamında koşu ve bisiklet yarışları başlatıldı ve halihazırda ülke genelinde devam etmektedir. Eylül ayında ise ralli yarışı gerçekleştirilecek.
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder