4.5.18

Türkmenistan'da Uluslararası Türkmenbaşı Deniz Limanı açıldı-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Türkmenistan'da Uluslararası Türkmenbaşı Deniz Limanı açıldı




Türkmenbaşı Deniz Limanı


Türkmenistan'da Uluslararası Türkmenbaşı 

Deniz Limanı açıldı


2 Mayıs tarihinde Türkmenistan'ın Türkmenbaşı şehrinde Uluslararası Deniz Limanı açıldı. Hazar Denizi'ndeki yeni kıyı altyapısı, uluslararası kargo taşımacılığındaki büyümeyi sağlayacak, ülkenin ihracat potansiyelini arttırmaya yönelik koşullar yaratacak ve büyük kapsamlı transit taşımacılığını hızlandıracak.



Türkmenbaşı liman ulaşım potansiyeli yüksek  olan önemli bir kıyı altyapısıdır. Yeni limanın yıllık kapasitesi 17-18 milyon ton olacak. 1 milyon 400 bin metrekarelik alanda feribot, yolcu ve konteyner terminalleri bulunmaktadır.


Proje, Çalık Holding’e bağlı Gap İnşaat Türk firması tarafından inşa edildi. Türkmenistan’da inşa edilen Türkmenbaşı Liman Projesi kapsamında feribot ve yolcu terminali, konteyner terminali, genel kargo limanı, dökme yük limanı, gemi yapım ve onarım tesisi kurulup mevcut Ro-Ro ve polipropilen terminali genişletildi. 1.5 milyar dolar büyüklüğündeki proje, Hazar Denizi’nin en büyük limanı olarak inşa edildi.


Uluslararası Türkmenbaşı Limanı 2 alanda Guinness rekorlarına girdi. Türkmenistan’a 2 Guinness rekoru birden geldi. Bugün açılışı gerçekleşecek Uluslararası Türkmenbaşı Limanı 2 alanda Guinness rekorlara girdi. Guinness Rekorlar Türkiye Yöneticisi Şeyda Subaşı Gemicinin yaptigi özel açıklamaya  göre Uluslararası Türkmenbaşı Limanı “Deniz seviyesinin altında yer alan en büyük liman” ve “Deniz seviyesinin altında yer alan en büyük yapay ada (göçmen kuşlar için) alanlarında Guinnes rekorlara girdi. Uluslararası Türkmenbaşı Limanı 1,3 milyon m2 alan ile “Deniz seviyesinin altında yer alan en büyük liman” rekorunu alırken, yapay ada, 3,1 milyon m2 alan ile  “Deniz seviyesinin altında yer alan en büyük yapay ada (göçmen kuşlar için)” rekorunu aldı.


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder