24.4.18

Türkmenistan-Özbekistan arasında İkili İşbirliği Anlaşmalarına İmza Atıldı-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Türkmenistan-Özbekistan arasında İkili İşbirliği Anlaşmalarına İmza Atıldı

Türkmenistan-Özbekistan İşbirliği Anlaşması
Türkmenistan-Özbekistan arasında İkili İşbirliği Anlaşmalarına İmza Atıldı
 23-24 Nisan tarihlerinde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov iki günlük resmi ziyaret için Özbekistan’a gitti.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre, Türkmen lideri sıcak ve samimi duygularla karşılayan Özbekistan Devlet Başkanı Şevkat Mirziyoyev; Gurbanguli Berdimuhamedov'un ülkesine yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Ziyareti, dostluk ve iyi komşuluk ilkelerine dayanan Türkmen-Özbek ilişkilerinin, mantıklı bir devamı olarak gördüklerini vurgulayan Mirziyoyev; bu ziyaretle tarafların, olumlu seyreden işbirliğini genişletme isteğinin doğrulandığını kaydetti.

Türkmen ve Özbek Liderlerin Özbekistan’daki Resmi görüşmelerin ardından Liderler ortak bildiriye imza atarken, iki ülke hükümet üyeleri tarafından bir dizi anlaşmalara imza atıldı. Bu anlaşmalar bugüne kadar iki ülke arasında imzalanan 180’nin üzerindeki anlaşmaların üzerine eklendi.
2018-2020 için ulaştırma alanında işbirliği programı ve 2019-2020 için bilimsel ve teknik işbirliği programı;

"Avaza" Ulusal Turizm Bölgesinde çocukların sağlık ve tedavi almaları konusundaki anlaşma;

Türkmenistan ve Özbekistan Hükümetleri arasında amonyum nitratın transit taşımacılığı Mutabakat Zaptına;
Türkmenistan ve Özbekistan Hükümetleri arasında Bölgelerarası İşbirliği Anlaşmasına imza atıldı.
Bunlar yanı sıra Dışişleri Bakanlığı tarafından 2019'un işbirliği programı, Türkmenistan’da ve Özbekistan’da ticaret evlerinin açılması ile ilgili anlaşma; Spor Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası; Bitki karantinası konusunda işbirliği anlaşması; İş Konseyi kurulmasına dair anlaşması, Standartlaşma alanında 2018 İşbirliği Eylem Planı'nın onaylanması Protokolü imzalandı.
Eğitim alanında da bir dizi anlaşmalara imza atıldı. İki ülkenin çeşitli üniversiteleri ve yüksek eğitim kurumları arasında işbirliği kuruldu. Türkmenistan Devlet Televizyon, Radyo Yayıncılığı ve Sinema Devlet Komitesi ile Özbekistan Ulusal Televizyon ve Radyo Yayıncılığı arasında işbirliğine dair Mutabakat zaptı imzalandı.
Ayrıca, iki ülke halklarının arasındaki eski yıllara dayanan dostane bağların pekiştirilmesi için büyük bir projeye imza atıldı. Özbekistan’ın başkenti Taşkent’in merkezinde Aşkabat Parkı inşa edildi. Bu park, iki ülke Lideri Gurbanguli Berdimuhamedov ve Şavkat Mirziyoyev’in katılımıyla açıldı.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder