4.4.18

Türk Kanser Dernegi-1-7 nisan kanser haftası-2018-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Türk Kanser Dernegi-1-7 nisan kanser haftası-2018


PARLAR MEDYA  
Türk Kanser Dernegi-1-7 nisan kanser haftası

10 NUMARA DERNEK

Türk Kanser Derneği yaptığı, fedakar başarılı çalışmalarla, Her 3 dakikada bir kişiye kanser teşhisi konulduğu günümüzde, “Kansere Dur” diyerek, hastalar korku yerine adeta kanserle dans ediyorlar.


Hiç bütçesi olmayan, sıfır bütçe bağışlarla hizmet verebilen Türk Kanser Derneği farkındalık yaratarak, erken teşhis ve tanı sayesinde meme kanseri olma riskinden uzak tutmak, ve projeleriyle “Türkiye'de meme kanserinden hiçbir kadının hayatını kaybetmemesi" şeklinde misyona sahipler.

Dünya Sağlık Örgütün “Kanserde Erken Teşhis Rehberi” raporunda bildirilen “Kanserden ölümlerin ana nedeni teşhiste yaşanan gecikme” göz önünde tutulduğunda; “Her sekiz kadından birinin meme kanseri” olduğu günümüzde, erken teşhis ve tanı sayesinde meme kanseri olma riskinin yüzde 10 oranında gerilediğini, yüzde 100 tedavisi olan meme kanserinde erken teşhis çok önemli ama bunun için farkındalık yaratmak olduğunu her platformda dile getiren Türk Kanser Derneği 1-7 nisan Kanser haftası kapsamında Yeniköy Sait Halim Paşa yalısında 03 Nisan 2018 Salı günü “Kanserden korkma geç kalkmakdan kork” temalı toplantı gerçekleşti.



Toplantıya Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman, Başkan yardımcısı Asuman Dayı, Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Eralp, Florence Nightingale Hastanesi Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Refik Killi, Türk Kanser Derneği Genel Kurul Üyesi Op. Dr. Zeynep Çaynak, Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Op. Dr. Murat Atay,  Ses sanatçısı Safiye Soyman, Ses sanatcısı, tiyatro ve sinema oyuncusu Betül Demir, Japon oyuncu Ayumi Takano, Türk Kanser Derneği üyeleri, Kanser tedavisi gören iyileşen, tedavi görmekde olan hastalar, sanat ve cemiyet hayatının seçkin isimleri katıldılar.




Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman, Kadınların kansere karşı mücadelesine dikkat çekecek, farkındalık yaratacak, Tarama, tanı ve tedavi süreçlerine destek sunacak projeleri hakkında bilgiler verdi. Dünyada her iki dakikada bir kadın rahim kanserinden hayatını kaybetdiğini, kadınların taramalarını düzenli olarak yaptırmaları gerektiğini bildirdi. Duruman ayrıca dernekte erken tanı, tedavi, tedavi takip programları, psikolojik destek, hasta hakları, onkoloji koçluğu gibi birçok hizmeti ücretsiz olarak verdiklerini açıkladı.


Başkan Burak Duruman, Basının ilgisini aracılar koyarak çekebildiğini, yayın organlarını biraz daha tetiklemek gerekdiğini, sadece kanser haftasında farkındalık yaratmak yeterli olmadığını, ekranda birçok dizinin varlığını, bunların senaryosuna minik eklemeler yapılmasının mümkün olabileciğini, diyaloglarda “Mamografi randevuna gittin mi kızım? ” gibi cümlelerle farkındalığa katkı sağlanabilirliğini söyledi.


Duruman "Teknoloji güzel bir şekilde ilerliyor. Yeni ilaçlar, teknolojik bilgiler, görüntüleme ve ameliyat teknikleriyle de bu hastalığı yenmemiz artık çok daha kolay oluyor. Onun için topyekun farkında olmamız lazım. Kanserden korkmayıp geç kalmaktan korkmamız lazım. 2017 senesinde tarama programlarımızda yüzde 50 artış oldu, bu sevindirici. Her yerde yapıyoruz ama özellikle 2017'de  İstanbul,  İzmir,  Giresun,  Konya,  Diyarbakır, Kocaeli, Samsun, Ankara,  Van, Adana, Zonguldak, Tekirdağ, Rize, Gaziantep gibi şehirlerimizde daha ağırlıklı yaptık. 2018'de de diğer şehirlerimize ağırlık vermeyi düşünüyoruz." Dedi.


En değerli hazinemiz bedenimizin hastalıklardan, kanserden korumak için kanserde erken tanının hayati önemine dikkat çekmek adına alanında uzman hekimlerden Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Eralp: “Mikrobik kanser nedenleriyle savaşacağız. Hepatit B aşılarımızı çocuklarımızda yapacağız, kendimizi kontrol edeceğiz. Bazı durumlarda ilaçlar da bizi koruyor. Örneğin aspirin kolon kanserinden koruyor” dedi


Prof. Dr. Eralp, Safra yolları, karaciğer kanseri, rahim kanseri ve ciddi bir cilt hastalığı melanom kanserlerin bilgisini vererek, bunları bilmek, dolayısıyla bireye özgü tarama programlarını yapmak, kanserde erken tanıda daha başarılı olmamızı sağlayacak önce farkındalık olduğunu söyledi. Uyarıcı belirtiler olarak, “Vücudumuzdaki her değişiklik, süregelen baş ağrıları, nefes darlığı, seste kabalaşma, iştah ve kilo kaybı, kapanmayan yaralar, vücutta morluklar, idrar ve dışkıda kan, cilt üzerinde yeni gelişen kitlelerin hepsi bizim için uyarıcı olabilir.” Şeklinde sıraladı.

Florence Nightingale Hastanesi Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Refik Killi, etik olmayan incelemeler, radyolojide inceleme kirliliği, gereksiz tetkiklerin kullanılması konularında bilgilendirdi.
Ses sanatçısı Safiye Soyman’da kansere sebeb olabilecek radyasyon riski taşıyan aletlerde test yaptırmaları örnekliyerek soru ve yorumlarda bulundu.

Op. Dr. Zeynep Çaynak, Op. Dr. Murat Atay yine konularında bilgiler verdiler.

Kanserden ölümlerin ana nedeni teşhiste yaşanan gecikme bilgisine yer verilen Dünya sağlık örgütü raporunda, kanserde erken teşhiste, toplum bilincinin artırılması, kanser tedavisi için sağlık çalışanlarına ve sağlık merkezlerine yatırım yapılması ile kanser hastalarının güvenli ve etkili tedaviden yararlanmasının önemi vurgulanmaktadır. Akciğer kanserinden sonra, dünyada görülme sıklığı en yüksek olan meme hücrelerinde başlayan kanser türü Meme kanseri bilgilendirme toplantılarının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.

İlçe belediyelerine emzirme kabinleri kurduklarını, toplantılar yaptıklarını,   muhtarlıklarla da çalıştıklarını, söyleyen Türk Kanser Derneği “Çağrı merkezi 7 gün 24 saat boyunca 0 850 611 0 853 numaralı danışma hattı hizmeti vermektedir.Telefonla kayıt yaptırıldığı gibi, ikamet ettikleri illerde bulunan anlaşmalı sağlık kurumlarınada yönlendirme yapılabiliyorlar.


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder