29.4.18

Kraliyet Macar Otomobil Kulübü-1912 Budapeşte – İstanbul Turu-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Kraliyet Macar Otomobil Kulübü-1912 Budapeşte – İstanbul Turu



1912 Budapeşte – İstanbul Turu

“Yolunuz açık olsun”

Otomobil döneminin başladığı 20’nci yüzyılın başlarında yeni taşıma aracının teknik marifetlerini sergileyen uzun seyahatlerin moda olduğu devirde Kraliyet Macar Otomobil Kulübü’nün ilk resmi yarışması 1912’de Budapeşte-İstanbul arasında gerçekleşmişti.


 25 yarışmacının akredite olduğu, 19 kişinn  tamamladığı 2000 km’lik mesafelik yarışmanın unutulmaz anlarını gösteren fotograf sergisi 27 Nisan 2018 Cuma günü Macar Konsolosluk binasında sanatseverlere kapılarını açtı.


Koç Müzesi’nde ve Macar Kültür Merkezi’nde eş zamanlı olarak ziyarete açılan, Macar Bilim, Teknoloji -Ulaşım Müzesi, Koç Müzesi ve İstanbul Macar Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleşen “Yolunuz açık olsun” isimli Sergi açılışına Macaristan Başkonsolosu Balázs Hendrich, İstanbul Brezilya Başkonsolosu Paulo Roberto França ve İspanya Istanbul Başkonsolosu Carlos Diaz Valcarcel, İstanbul’daki yabancı Konsolos Temsilcileri, Rahmi M. Koç Müzesi genel müdürü Ertuğrul Duru, Macar Bilim, Teknoloji ve Ulaşım Müzesi genel müdür yardımcısı Gábor Zsigmond, Macar Kültür Merkezi müdür Gábor Fodor ve küratör Pál Négyesi ve Sanatsever konuklardan oluşan elit bir grup katıldı.


Macaristan Başkonsolosu Balázs Hendrich, Macar Bilim, Teknoloji ve Ulaşım Müzesi genel müdür yardımcısı Gábor Zsigmond, Macar Kültür Merkezi müdür Gábor Fodor ve küratör Pál Négyesi konuşma yaparak sergi hakkında konukları bilgilendirdiler.


Günümüzde Budapeşte’de Ferenciek Meydanı olarak bilinen  Apponyi Meydanındaki

Kraliyet Macar Otomobil Kulübü’nün merkez binası önünden başlayan tura pek çok araba markası katılmıştı. Fransız DeDion-Bouton, iki Puch, Amerikalı Packard, Alman Lloyd ve Rex Simplex, İtalyan Fiat, Belçikalı Minevra, Fransız Charron, Renault ve Berliet markalarının temsilcileri turu tamamladılar.

Turun sonunda katılımcılar kendileri arasından bir jüri seçtiler. Altı kişilik jürinin başkanı Avusturyalı Kont Johannes Hardegg oldu. On beş kişi altın madalya, üç kişi gümüş madalya aldı. Bunun haricinde pek çok özel ödül dağıtıldı. 

Dönemdeki gezi arabaların çoğunluğunun üstü açık olmasına ve yaz sıcağına rağmen, katılımcılar yağış ve rüzgâra karşı koruyan giysilerle yarışa katıldılar. Sergi
13 Haziran 2018 gününe kadar sanatseverlerin ziyaretine açık kalacakdır. 

yilmazparlar@yahoo.com       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder