18.3.18

Notre-Dame de Sion -La Galerie- Kilimin Sembolleri-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Notre-Dame de Sion -La Galerie- Kilimin Sembolleri



Kilimin Sembolleri

Kilimin Sembolleri Sergisi, Notre-Dame de Sion “La Galerie” de 15 mart 2018 Perşembe günü sanatseverlerle buluştu.

Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter'in katılımıyla  gerçekleşen, 30 Haziran 2017 tarihine kadar açık olacak sergiye sanatseverler, Akademisyenler iş ve siyaset dünyasının önemli isimleri ile basın mensuplarının katıldılar.

Notre-Dame de Sion La Galerie'deki Ahmet Diler ve Marc-Antoine Gallice’in birlikte kaleme aldıkları, kitaptan esinlenen sergi açılışında Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Müdürü Yann de Lansalut’un fransızca yaptığı konuşma, Türk müdür Suzan Sevgi tarafından Türkçeye tercüme edildi. Okul Müdürü Yann de Lansalut ve Ahmet Diler kilim hakkında bilgiler paylaştılar.

Sembollerin seçmeli bazı kilimlerin koleksiyonu eşliğinde kilim motiflerindeki sembolik dili anlatmaya çalışarak sergiyi düzenlediklerini ifade etdiler. Simgelerdeki kültürel unsurlar, toplumların gündelik yaşamlarına dair endişeleri, kilimlerin toplumsal işlevleri arasındaki bağlantıya dikkat çektiler. Serginin, simgesel kimliğin doğu ve batıda dönüşüme ışık tutmakta olduğunu dile getirdiler.
  

Halkla ilişkiler müdürü ve Bireysel Danışman, Dr.Mireille Sadegeile yaptığımız söyleşide
Yeryüzünde farklı bölgelerde, farklı kültürlerde pek çok insanın ihtiyaçtan veya dekoratif olarak yaşam alanlarında her türlü dokuma ürünlerini kullanmakta olduğunu, bu dokuma ürünlerin, nesiller boyu aktarılan bir geçmişe sahip olduklarını değişen teknolojiyle üretim teknikleri değişse de motiflerdeki anlam asıl değerini koruyarak bugüne geldiğini konuştuk.

Anadolu da üretilen kilimlere gelince, Dr.Mireille Sadege’den, geleneksel yaşamın devam ettiği yerlerde, dokuyucuların, yalnız kendi kullanımları için ürettikleri dokuma türleri, çok renkli ve farklı motiflerin bir araya gelmesinden dolayı, bölgelere göre değişen desen çeşitliliklerine rastlandığı bilgileri aldık.

Dr.Mireille Sadege, Anadolu dokumalarında motif çeşitliliği, Her yörenin kendine özgü olan bir deseni ve aynı desenin farklı isimleri bulunduğunu, çevresindeki eşyalardan, bitkilerden, yaşadığı topluluğun gelenek ve göreneklerinden veya halk arasında anlatılan hikayelerden esinlenerek şekillendiğini aktardı.

Yine Halkla ilişkiler müdürü, Dr. Sadege  Motif çeşitleri hakkında ;
Doğum ve çoğalma ile ilgili motifler: koç boynuzu, bereket, eli belinde,  insan, saçbağı, , aşk ve birleşim, yıldız, küpe, bukağı, sandıklı
Hayatı simgeleyen motifler: tarak, su yolu, pıtrak, el, parmak muska ve nazarlık, göz, haç, çengel
Can korumak için kullanılan motifler: akrep, kurt ağzı, yılan, ejder, kurt izi motifi
Ölümsüzlük ve soy ile ilgili motifler: hayat ağacı,
Ölüm ile ilgili motifler: kuş motifidir. Seklinde  sınıflandırmayı paylaştı.
Üç bölümden oluşan sergi birinci bölümünde kilimlerle ilgili genel bir sunum.
İkinci bölümü modern döneme ait fotoğraf, kartpostal, reklam ve oryantalist resimleri oluşturuyor. 
Üçüncü bölümü ise kilimin toplumdaki yeni değer kazanma ve benimseme, kilimlerin Doğu’da Batı’da nasıl modern - postmodern içmekânları süsleyen bir dekor unsuruna evrildiğini içeriyor.

19 Mayıs 2018 tarihe kadar ziyarete açık sergide ayrıca 24 Mart 2018 de, Hüseyin Alantar, "Halı ve Kilimin Yorumu" başlıklı bir sunum gerçekleştirecek. 18 Nisan  2018 de   Belkıs Balpınar, "Eski Çaḡlardan 21.yüzyıla Kilim" başlıklı bir konferans verecek. Mayıs 2018 de kitabın yazarları serginin kapanışı niteliğinde birer konuşma gerçekleştirecekler.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder