3.2.18

Buzdağının görünmeyen kısmı -Blockchain-Yılmaz parlar


PARLAR MEDYA  
Buzdağının görünmeyen kısmı -Blockchain

Buzdağının görünmeyen kısmı “Blockchain”

Bitcoin sanal para, buzdağının görünen üst kısmıdır. Buzdağının altı ve asıl değerli olan kısmı ise blok zinciri “Blockchain” ve Akıllı Sözleşmeler “Smart Contract” dır.


Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), Endüstriyel Otomasyon Sanayiciler Derneği (ENOSAD) ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) işbirliği yaparak, son dönemin gündem konularından olan “Sanayi 4.0 Önde” panelini gerçekleştirdi. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknopark’ı Konferans Salonunda, 24 Ocak 2018 Çarşamba günü düzenlenen panelin ardından, Uyumsoft’un merkez ofisine geçilerek, burada son dönemlerde yoğun gündemde olan “Bitcoin ve Blockchain” teknolojisi hakkında ekonomi muhabirlerine bilgi verildi.


Uyumsoft Başkanı Mehmet Önder’in ev sahipliğinde yapılan toplantıda, Endoya Teknolojiden Eyüp Kutlu, gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, “Bitcoin, Blockchain ve Smart Contract” hakkında değerlendirmede bulundu.



Dijital para birimlerin altyapısını oluşturan Blockchain’i anlamanın önemine işaret eden Endoya Teknolojiden Eyüp Kutlu, şunları söyledi:


“Blok zinciri veya diğer adıyla Blockchain, tüm verilerin birbiri ardına, bir zincir ile bağlanıp şifrelenmesidir. Sisteme kayıtlı olan bu zincir bağları, sisteme kayıtlı olan tüm ağlar üzerinden dağıtılmaktadır. Bu veri tabanı merkezi olmayan, güvenli ve şeffaf çalışan bir yapıdadır.


Blockchain’in özeliklerine baktığımızda; güvenlik, otonomi, şeffaflık, değişmezlik ve en önemlisi de ortak ve sıralı kayıt defteri (veri tabanı) olarak sıralayabiliriz. Bildiğiniz üzere Bitcoin ise, Blockchain teknolojisini kullanan bir sanal paradır. Blockchain süreçte, kayıtların tutularak, sistem üzerinde dağıtılması ve heryerde aynı kayıtların tutuluyor olması görevini üstleniyor” dedi.


Blockchain (blok zincirin) çıkış noktası, Bitcoin ile para transferi olsa da, aslında finans dünyasının dışında Blockchain birçok sektör de kullanılabilir. Burada, akıllı sözleşmelere  (Smart Contract) ihtiyaç bulunuyor. Akıllı sözleşmeler ile birlikte süreçler otomatik hale gelirken, uzun süren işlemlerde daha kolay yönetilecektir. Akıllı sözleşmelerin uygulama alanları arasında; uluslararası transfer işlemleri, ithalat-ihracat (dış ticaret), tedarik zincirinin yönetilmesi, sigorta sektörü gibi birçok alan sıralanabilir.


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder