23.1.18

Büyük ipek yolunun kalbi Türkmenistan-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Büyük ipek yolunun kalbi Türkmenistan

Büyük ipek yolunun kalbi Türkmenistan  

Türkmenistan’ın Girişimleri ile Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 72. Oturumunda “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Ulaşmak İçin Tüm Ulaşım Türleri Arasındaki Bağlantıların Güçlendirilmesi” Kararı Kabul Edildi



Bilindiği gibi, Türkmenistan jeoekonomik avantaja sahip olmakla beraber,  uluslararası ilişkileri geliştirmenin en önemli koşulu olan ulaşım-transit potansiyelini hayata geçirmeye özel ehemmiyet veriyor. Türkmenistan’ın oluşturduğu “Doğu-Batı” ve “Kuzey-Güney” ulaşım koridorlarının modern sistemi Avrasya bölgesinin ve bölgelerarası ticaret ve ekonomik ilişkileri geliştirmek için büyük fırsatlar oluşturuyor. Bunlar deniz, hava, demir ve karayolu ulaşımını kapsamaktadır.
Kazakistan-Türkmenistan-İran trans-milli demiryolu bunun en açık örneğini teşkil etmekle birlikte, yolun önemli bir kısmı Balkan vilayetinin içinden geçmektedir. Yeni demir yolu Güney Asya ve Ortadoğu Basra Körfezi bölgesinin limanlarına ve dönüşü Rusya üzerinden Doğu Avrupa istikametine kargoların uygun bir şekilde gönderilebilmesini sağlıyor.
“Türkmenbaşy şehrindeki uluslararası deniz limanı ve Türkmen deniz ticari filosunu kalkındırmanın 2020 yılına kadar olan dönem için plan esasında” Hazar’ın sahilinde yeni modern deniz limanının inşaatı devam ediyor. Bu plan tasarısı gemi, yolcu, konteyner ve diğer terminaller göz önünde bulundurularak yapılmış. Böylece, kargoları göndermek ve muhafaza etmek için depoları olan ithalat-ihracat faaliyetlerini gerçekleştirmekte modern lojistik merkez ortaya çıkacaktır.
Teçhizatlarla donatılma kapsamında Milli deniz ticari filosuna kimyasal ürünleri, petrol ve petrol ürünleri taşımaya elverişli tankerlerin 7-si eklenmiş. Aralık 2015’de, Türkmenbaşy şehrine Hırvatistan gemi-inşaat tersanesinde inşa edilen “Bagtyýar” oto-yolcu gemisi faaliyete başladı. Bu “RO-PAX” sınıfı gemilerinin ikincisini teşkil ediyor.
Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguly Berdimuhamedov’un uluslararası nitelikteki adımları, günümüzün talepleri ve koşulları göz önünde bulundurarak karşılıklı ticari-ekonomik ilişkileri kuvvetlendirmeye ve geliştirmeye yönlendirilmiştir. Orta Asya ve Yakın Doğu devletlerini birleştirecek olan yeni Özbekistan-Türkmenistan-İran-Umman transit ulaşım koridorunu oluşturmayı öngören Anlaşma Türkmen Lideri’nin bu tekliflerinin önemine işaret ediyor. Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu Asya bölgesindeki ülkelerin uluslararası transit ulaşımının önemli bir parçası haline gelecektir. Bu tasarının hayata geçirilmesine ilişkin Anlaşma 20 Mart 2013 tarihinde Türkmenistan, Afganistan ve Tacikistan devlet başkanlarının Türkmenistan başkentinde düzenlenen üçlü görüşmesinde imzalanmıştır. İlk aşamada, demiryolunun iki bölümünü Türkmenistan sınırları dâhilinde 85 kilometrelik Kerki-Imamnazar kısmını ve Imamnazar’dan Afganistan sınırlarındaki Andhoy kentine kadar olan 38 kilometrelik demir yolunun inşaatı yer alıyor.
İlaveten, demiryolu ağında uluslararası standartlara uyumlu olan – İran, Türkiye, Yakın ve Uzak Doğu’nun ulaşım sistemine en kısa mesafeyi sağlayan “Tejen-Sarahs-Meşhed” demiryolu, “Aşkabat-Karakum-Daşoguz” demiryolu ve bölgedeki büyük su kanalı Amyderya deresinin üzerinden geçen “Kerki-Kerkiçi” demiryolu köprüsü ve diğer projeler hayata geçirildi.
Türkmenistan İtibarlı Uluslararası Ulaşım-Transit Sistemlerinin Geliştirilmesi İçin Aktif Rol Üstleniyor
Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguly Berdimuhamedov’un önderliğinde Türkmenistan’da ulaşım ağının donanım-teçhizat altyapısının modernize edilmesi, mevcut transit-ulaşım yönlerinin geliştirilmesi ve sektörle ilgili yeni dalların oluşturulmasına ilişkin planlar oluşturulmuş olup, bunlar başarıyla hayata geçirilmeye devam etmektedir. Bu faaliyetlerin tamamı ülkenin ulaşım ağının uluslararası ulaşımına etkili katkılarını, coğrafi olarak stratejik konumu itibariyle, farklı türlerden oluşan ulaşım ağının bölgesel uluslararası ulaşım ağına eklemlenmesini sağlayacak büyük lojistik merkezlerin oluşturulmasına katkı yapacağı öngörülüyor.
Günümüzde Türkmenistan’da usta mühendislik işi yapıların, ulaşım ağının uluslararası halkasını teşkil edecek olan demiryolu ve otomobil köprüleri kullanıma açılıyor. Bu yapıların inşasının bir diğer önemli yanı ise Orta Asya üzerinden bölge ve bölgelerarası ulaşım yollarını oluşturmak ve onları etkin bir şekilde kullanmaktır. Böylece ülkede uluslararası standartlara uygun otoyolların kalitesinin arttırılmasıyla birlikte onların toplam uzunluğunun 1700 km’ye yakın olacağı söylenebilir. Ayrıca, ulaşım ağını daha da geliştirme adına hayata geçirilen projeler arasında başkent Aşkabat’ta yolculara hizmet vermek için uygun şartlar oluşturulmuş uluslararası otogarın kullanıma açılmasını ekleyebiliriz. Faaliyet gösteren bu otogarın çevresinde restoranlar, mağazalar ve 50 kişilik otel de bulunmaktadır.
Uluslararası ulaşım ağına katkı sağlamak ve geliştirmekten bahsedilecek olursa, Türkmenistan daima Birleşmiş Milletlerin alt kurumları başta olmak üzere, BM Avrupa İktisadi Komisyonu ve BM Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCAP) ile sıkı işbirliğini sürdürmeye büyük önem veriyor. Böylelikle Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Sendikası’nın (IRU), BM Avrupa İktisadi Komisyonu’nun ve ESCAP’ın tecrübeleri esasında Türkiye’ye erişim sağlayacak, Orta Asya için önemli olan ulaşım yolu oluşturulmasının imkânlarının müzakere edilmesini teklif ediyor. Bu, örnek teşkil edecek yol hakkındaki IRU’nın adımları bu sektörde ulaşım yollarını geliştirmekte gelecekle ilgili beklentileri karşılıyor ve Türkmenistan bu adımları kelimenin tam anlamıyla destekliyor. Türkmenistan Devleti bu tasarıyı hayata geçirmekte başarılı rol üstlenmeyi hem de üzerine düşen yardımları yapacağını ifade ediyor. Böylece, Türkmenistan Devlet Başkanı BM Avrupa İktisadi Komisyonu’na ve ESCAP’a üye ülkelerin tamamına bu konuyu enine-düzüne tartışmayı teklif etti.
Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguly Berdimuhamedov’un ulaşım-transit koridorunun uluslararası işbirliğini ve istikrarlı kalkınmayı sağlamadaki yerine ve önemine vakfedilen, başarılı bir şekilde sonuçlanan, istikrarlı bölgelerarası ulaşım ağını oluşturmakta önemi yadsınamaz olan, (Aşkabat-2014) yüksek düzeydeki uluslararası konferans düzenlendi.
22 Aralık 2015’te, 85 ülkenin temsil edildiği BM Genel Kurulu Türkmenistan tarafından önerilen ulaşım ve transit koridorlarını oluşturmak hakkındaki Önergeyi kabul etti. Böylelikle, bu önerge Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguly Berdimuhamedov’un önderliği ile hem de BM düzeyinde oybirliği ile kabul edilen uluslararası ulaşım koridorları hakkındaki ikinci belgedir. 2014 yılında buna benzer belgelerin kabul edilmesi sonrasında söz konusu Önergenin kabul edilmesi için Türkmenistan bu yönde aktif faaliyetler gerçekleştirdi.
Kasım 2016’da başkent Aşkabat’ta 1. Küresel Sürdürülebilir Ulaştırma Konferansı gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler’in himayesinde düzenlenen forumun gündeminde işbirliğin stratejik yönü olan ulaştırma konularına dair görevlerin birçoğu ele alındı. Aşkabat’ta düzenlenen konferansa çeşitli ülkelerin hükümet temsilcileri, ilgili bakanlıkların yöneticileri, büyük uluslararası organizasyonların ve birimlerin - BM’nin, BM komisyonlarının ve özel kurumlarının, ayrıca AGİT’in, İİT’nin, ŞİÖ’nün, BDT’nin, Avrupa Komisyonu’nun ve diğer kuruluşların yöneticileri ve temsilcileri katıldı. Temsilciler arasında ulaştırma sisteminin tüm alanlarına ait büyük uluslararası örgütlerin – otomobil, hava, demiryolu, deniz taşıtlarının, ayrıca büyük uluslararası yatırım, bankacılık ve ticaret birimlerinin yöneticileri ve temsilcileri bulunmakta.
Forum kapsamında gerçekleştirilen işadamları toplantısında ise BM’in 2030 stratejisi çerçevesinde dünyada sürdürülebilir kalkınmayı temin etmek için, yük ve yolcu otomobil araçlarının geliştirilmesine yönelik başlangıçlarını tamamlamak, ekonomiyi kalkındırmak ve ticaret, yük dolaşımını artırmak için transit ulaşım geçişlerin önemi gibi konular görüşüldü. Forumda sürdürülebilir ulaşımın konseptini hayata geçirmenin mali verimini, hareket güvenliğini ve sektörün enerji verimliliğini sağlamakta modern teknolojilerin ehemmiyeti değerlendirildi. Küresel ulaşım ve lojistik sistemlerinin gelişmesinin önünü açan küresel fırsatlar hakkında görüş alışverişi yapıldı.
Bununla birlikte konferansta hava, otomobil, demiryolu ve deniz ulaşım araçlarının durumu, dünya ekonomisinde bu sektörün payını arttırmanın fırsatları, sektöre yatırımları çekmek, inovasyon ürünlerini kullanmak, çevreyi korumak ve güvenlikle ilgili konular görüşüldü. Konferansın sonunda Türkmenistan hükümeti tarafından bazı uluslararası kurumların önemli belgeleri imzalandı.
Kasım 2017’de Aşkabat’ta gerçekleştirilen Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı – RECCA VII Bakanlar seviyesindeki toplantıda Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye arasında yeni “Lapis Lazuli” uluslararası transit ulaşım koridorunu oluşturmayı amaçlayan beşli Anlaşma imzalandı. Bu rotanın Afganistan’ı Avrupa ve diğer ülkeler ile bağlamanın yanı sıra, aynı zamanda ülkeleri bir birine yakınlaştırarak, ticaretin, transit ulaşımın ve yatırımın daha da artmasına büyük fırsatları sunacağı belirtildi. Konferansta belirtildiği gibi “Lapis Lazuli” transit ulaşım koridoru Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye çok yönlü ulaştırma koridoru gelecekte Asya ile Avrupa arasındaki ticaret-ekonomi ve kültürel köprüye dönüşecek.
20 Aralık 2017 tarihinde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov’un girişimleri ile Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 72. Oturumunun 74. Toplantısında “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Ulaşmak İçin Tüm Ulaşım Türleri Arasındaki Bağlantıların Güçlendirilmesi” kararı kabul edildi. Bu belge 74 ülke tarafından birlikte hazırlanmıştır. Kararda sürdürülebilir ulaşımın rolünü güçlendirmeye ve işyerlerinin oluşmasını hızlandırmak için planlar, insanların işlerine, okullara ve hastane hizmetlerine erişimini, kır ve kent sakinlerinin ürünler ve hizmetler ile temin edilmesini sağlamak, bununla birlikte insanların eşit fırsatlara sahip olmaları ve hiç kimsenin unutulmaması adına yardımları hızlandırmak ve ulaşım zincirlerinin verimini artırmak ikrar ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder