3.12.17

8. Boğaziçi Zirvesi’nde Enerji Günü-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
8. Boğaziçi Zirvesi’nde Enerji Günü

 8. Boğaziçi Zirvesi’nde Enerji Günü 
“Katar’la Türkiye’nin tarihi ilişkileri daha da derinleşecek”
Katar Petroleum’un CEO’su ve başkanı Saad Sherida Al-Kaabi “Katar’la Türkiye’nin tarihi ilişkileri daha da derinleşecek”dedi


ABHA Vakfı Kurucusu ve Başkanı Abdullah Bin Hamad Al Attiyah, Zirve ile ilgili ‘’UİP ile işbirliği yapmak bölgesel ve uluslararası akranlarımızla daha sağlıklı diyaloglar geliştirmemiz adına önemli bir fırsat.”dedi 
Ana Teması ‘’Geleceğin Tasarlanması, Küreselleşmenin Yeni Sınavı; İstediğimiz Dünya‘ olan. 8. Boğaziçi Zirvesi’nde Enerji Gününde  Katar Eski Başbakan Yrd.  Enerji ve Endüstri eski Bakanı, Enerji ve Sürdürülebilir Uluslararası Kalkınma Vakfı Abdullah Bin Al Attiyah Başkanı, Dr. Abdullah Bin Hamad Al Attiyah dünya enerjisi hakkında önemli bilgiler paylaştı. 
VitolGrup, VİP Türkiye Holding B. V Gözetim Kurulu Üyesi Gülsüm Azeri’in  Moderatörlüğünde, Katar Eski Başbakan Yrd.  Enerji ve Endüstri eski Bakanı, Enerji ve Sürdürülebilir Uluslararası Kalkınma Vakfı Abdullah Bin Al Attiyah Başkanı, Dr. Abdullah Bin Hamad Al Attiyah, Eski Enerji Bakanı, Dr. Mehmet Hilmi Güler, Kırgızistan Toprak Altı Kullanım Sektörü Başkanı, ElmyrzaUkubaev, DeikEnerji İş Konseyi Başkanı, Süreyya Yücel Özden’in panelist olarak katıldığı oturum oldukca yoğun ilgi gördü. 
Enerji gününde; Katar Petroleum, Katargazın da yer aldığı,  Katar’ın düşünce liderliği ve uluslararası işbirlikleri ve iletişimi üzerine vurgu yapıldığı, Dünyaca ünlü enerji uzmanlarının bir araya geldiği, küresel enerji çevresinin nasıl şekilleneceği tartışıldı.
ABHA Vakfı ile UIP arasında Beş  yıl boyunca sürecek olan anlaşmanın ilk senesinde küresel enerji devlerini biraraya getirmede, Katar Petroleum’un desteklerini almada, Türkiye’nin dünya enerji piyasalarında ki önemine dair güçlü bir oluşum sergilemesi bakımından değer taşıyor.  

Katar Petroleum’un CEO’su ve başkanı Saad Sherida Al-Kaabi “Küresel işbirliklerine önemli katkılar sağlayacağını düşündüğümüz ve Katar’la Türkiye’nin tarihi ilişkilerini daha da derinleştirecek olan 8. Boğaziçi Zirvesi’ni desteklemekten çok mutluyuz.‘’ dedi.
‘Enerjinin Geleceği’ başlıklı panelde enerjinin geleceği masaya yatırıldı. 
VIP Turkey Holding B.V Yönetim Kurulu Üyesi Gülsüm Azeri “Türkiye’nin enerji gündeminde yenilenebilir kaynakların ağırlığının artırılması, aktif sondaj faaliyetlerinin Karadeniz ve Akdeniz’de gerçekleşmesi, enerjinin yerel ve uluslararası piyasalarda emtia haline getirilmesi var. Buna ek olarak dünya enerji görünümüne bakıldığında LNG’nin toplam gaz ticaretindeki payı artıyor. 2040’a gelindiğinde ise bu payın yüzde 40’ı geçeceği öngörülüyor. LNG üretim miktarlarında da bir artış söz konusu. Bu artış geleneksel gaz boru hattı sözleşmelerinin dengelerini değiştiriyor. Hal böyle olunca LNG sözleşmeleri ön plana çıkıyor. 2016’da yenilenebilir enerji kaynakları yeni ilavelerin yüzde 552ini oluşturdu”şeklinde açılım yaptı.  


 Eski Enerji Bakanı Hilmi Güler “Türkiye kaynakları  bakımından iyi durumda. Doğalgazımızın var olduğuna inanıyorum. Rüzgar ve jeotermal potansiyelimizi inceledik. Rüzgar dahil güneş, jeotermal ve Türkiye’deki bütün kaynakların haritalarını ve envanterini ortaya çıkardık. Yenilenebilir enerji konusunda iyi durumdayız” dedi.
DEİK Enerji İş Konseyi Başkanı Yücel Özen, “Bildiğiniz gibi enerji olmadan ne ulaştırma ne sanayi oluyor. Dolayısıyla enerji her şeyin temelinde. Doğalgaz elektrik üretiminde ilk sırada yer alırken onu petrol, kömür ve yenilenebilir kaynaklar izliyor. Ayrıca hidrolikte yaklaşık yüzde yedi civarında bir tüketim oranı var. Gaz, petrol ve kömür bu işte hala ağırlık taşları. Dünya toplamda 13 milyar 276 milyon ton petrole eşdeğer enerji tüketiyor. Türkiye bu toplamın sadece yüzde 1’ini tüketiyor. Fakat dünya nüfusunun yüzde 15’i enerji ihtiyacından yoksun olarak yaşamaya çalışıyor. Önümüzdeki yirmi yıl çok kritik çünkü fosil yakıt kullanımını azaltmazsak büyük iklim felaketleri ile karşı karşıya kalacağız. Gelişmiş ülkelerde günde kişi başı 14 varil petrol tüketilirken gelişmiş ülkelerde ise 3 varil tüketim gerçekleşiyor. Dünyada 1 milyar otomobil sefer yapıyor ve bu rakamın çok kısa sürede 2 milyara ulaşacağı ifade ediliyor. Dünyada genelinde günlük 93 milyon varil petrol tüketimi gerçekleşiyor ve bunun artacağı söyleniyor. Petrol fiyatlarında 10 dolarlık bir artış gelişmekte olan ülkelerin GDP’sinde azalıma neden oluyor. Enerji arz ve güvenliği hem dünya hem de ülke için kritik bir durum” gibi rakamsal bilgiler verdi.

Katar Eski enerji Bakanı Dr. Abdullah Bin Hamad Al Atiyyah  “40 yıl enerji sektöründe çalıştım. Bunun 20 yılında bakanlık yaptım. 1992 yılında göreve başladığımda Katar’ın gaz üretimi sıfırdı. Fakat şu an dünyanın en büyük LNG ihracatçısı konumundayız. Üretimimizi ileride de arttırmaya karar verdik ve 100 milyon ton daha arttıracağız. Bunula birlikte Türkiye’nin de enerji arz güvenliğini temin ediyoruz”dedi

Katar Eski enerji Bakanı Dr. Abdullah Bin Hamad Al Atiyyah  ile yaptığımız çzel kısa söyleşide; ABHA Vakfı Kurucusu Abdullah Bin Hamad Al Attiyah, Zirve ile ilgili ‘’UİP ile işbirliği yapmak bölgesel ve uluslararası akranlarımızla daha sağlıklı diyaloglar geliştirmemiz adına önemli bir fırsat.”dedi  
Şirket Merkezi İstanbul’da olan, Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida, California ve New York eyaletlerinde şubeleri bulunan, GP Universal firma sahipleri Pınar Peker ve Fariba Graham, Katar Eski enerji Bakanı Dr. Abdullah Bin Hamad Al Atiyyah ile Katar ile yaptıkları iş birliklerini ve ortak dostlerı Bakan ve Uluslararası yatırım yapan iş adamları hakkında söyleşide bulundular    
yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder