23.10.17

Siirt Gastronomi Kongresi-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Siirt Gastronomi Kongresi

Siirt Gastronomi Kongresi

Siirt Valiliği, Siirt Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Dicle Kalkınma Ajansı-DİKA ve Tourizoom international Hotel menagement -TUROYD Turizm Otel Yöneticileri Derneği katkılarıyla 21 Ekim 2017 cumartesi günü Pendik Green Park Otel’de "Siirt Gastronomi Kongresi"gerçekleştirildi.


Yeni olmasına rağmen yaptıkları Turizm hizmetleriyle ön planda olan TUROYD Ali Can Aksu Başkanlarının önderliğinde yönetim kurulunun destekleriyle mükemmel bir zirveye imza atıldı. 

yeni bir yiyecek ve içecek deneyimi yaşamak için seyahat motivasyonu yaratan ve seyahat davranışlarının güdülenmesine önemli ölçüde yardımcı olan turistlerin destinasyon seçiminde de etkili olabilen, gastronomi turizmi, bölgeye özgü yemeklerin sunulmasıyla o bölgeye ait kültürel kimliği ve mirası yansıtmakta ve böylece yerel destinasyonlar için rekabet avantajı sağlamada etkili olmaktadır.
Dünya turizm pastasından payını artırmak isteyen ülkeler: turizmin çeşitlendirilmesi ve 12 aya yayılması için ülkelerin turistik ürün bileşenlerinde gastronomi kültürünü ön plana çıkarmak zorundalardır.
 Bir ülkedeki bir bölgenin hatta bir yörenin özgün yemeği, özgün lezzeti turizm gastronomisi için önem taşımaktadır. Ülkeler artık yöre mutfaklarıyla da tanınmaya başlamıştır. Anadolu'dan  bu devrim beklenmekde olduğu  göz önüne alındığında Siirt mutfağı Siirt mutfağının kültürel mirası, Siirt Gastronomi Kongresi'nde dahada önem kazandı.
Coşkun Aral’ın belgeseli ilgiyle izlendi. Aral Siirt, kozmopolit bir coğrafyada, Araplar, Kürtler, Türkler, Ermenilerin kültür izlerini taşıdığını yemek kültürünün eski dönemlere kadar uzandığını ifade etdi.
   
Siirt Mutfağı”adlı kitabin yazarı Yrd. Doç. Dr. Aynur İlhan Tunç kitabı hakkında bilgiler verdi. Çok derin araştırmalar sonunda hazırladığını kendisiyle yaptığımız özel söyleşide söyledi.

Siirt mutfağının kültürel miras olarak geleceğe taşınması, tanıtılması ve turizme kazandırılması amacıyla İstanbul'da düzenlenen Siirt Gastronomi Kongresinde Siirt Vali Yardımcısı Yunus Koç, Dicle Kalkınma Ajansı-DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Siirt Milletvekili Yasin Aktay yaptıkları konuşmalarında yine Siirt mutfağının tanınmasında geç kalınsa bile bundan sonra hertürlü desteği verceklerini açıkladılar.


 Türkiye Aşçılar Federasyonu-TAFED Başkanı Zeki Açıköz, Kongrede mutfak kalmamalı tüm restaurantlarda bulunabilmelinin altını çizdi.


 Aşçılar Derneği Başkanı Fikret Özdemir turizmini gastronomi ile bütünleşmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmalar sonrası Siier mutfağından seçme birkaç çeşit kongreye katılanlara tattırıldı.

 yilmazparlar@yahoo.com

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder