23.10.17

Notre Dame de Sion Gallery-Dün ve bugün Paris-sergi -Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Notre Dame de Sion Gallery-Dün ve bugün Paris-sergi

Dün ve bugün Paris

Sipa Press Ajansı’nın iş birliğiyle, Dün ve bugün Paris fotoğraf sergisi, Notre Dame de Sion Gallery’de 21 Ekim 2017 Cumartesi günü sanatseverlerle buluştu. Sergi açılışına, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Müdür Yann De Lansalut, Türk Müdür Başyardımcısı Suzan Sevgi, Halklailişkiler ve Kültürsanat direktörü Mireille Sadège sergi kapsamında Paris şarkıları konseri verecek müzik hocası Ajda Giray, Ferit Düzyol, Birute Verbıejute, Walid Zekrı, Fransız Kültür Merkezi Müdürü Matthieu Bardiaux başta olmak üzere seçkin davetliler katıldılar


Paris  şehrin hikâyesini önemli yer, kişi ve olaylarla birlikte gündelik hayattan da sahneler göstererek anlatan sergi açılışında konuşan Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Müdür Yann De Lansalut önemli Fransız düşünürlerin Paris hakkında sözlerini övgülerini dile getirdi. Dudaklara gülümsemeler getirdi. Müdür Yann De Lansalut’in Fransızca konuşmasını Türk Müdür Başyardımcısı Suzan Sevgi Türkçeye tercüme etdi.


Notre-Dame de Sion La Galerie'deki açılışa katılan Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Müdürü Yann de Lansalut, serginin Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter'in himayelerinde gerçekleştiğini belirterek, sergiye ev sahipliği yapmaktan dolayı onur ve sevinç duyduğunu söyledi. Yann de Lansalut "Bu sergi, SIPA Press Ajansı'nın en büyük fotoğrafçılarının gözüyle, en heyecan verici veya en çekici özelliklerini sunduğu anlarda şehrin farklı boyutlarını yakalama olanağını sunmaktadır. Mimarinin asaletine ve perspektifin görkemine, sokaktaki eğlenceyi, yakışıksız bir olayın veya umulmadık bir etkinin gülünç boyutunu katan sergi, kalbimizdeki, hepimizin sevdiği, gözlerimizi ışıldatan ve hayallere daldıran, ünlü pek çok şahsiyetin yücelttiği Paris'in en benzer, en tanıdık ve en canlı resmini sunmaktadır. Bugünün gürültü ve kargaşası içinde, şehrin gerçek yüzünü ayırt etmemiz her zaman kolay olmasa da böyle bir mutluluk genellikle, Paris'in onda yarattığı çağrışımlar için alıntıladığımız ve zihinlerimizde iz bırakan yazarlara ve sanatçılara nasip olur."dedi



Fransız Kültür Merkezi Müdürü Matthieu Bardiaux   "Paris, Goethe'nin de tasvir ettiği gibi evrensel bir şehirdir. Paris'in 2000 yıllık zengin bir tarihi vardır. Komik, şık, romantik, bohem, tuhaf yönleri veya skandallarıyla, Paris her zaman bizi kendine bağlar. Paris, sadece dünyanın kültürel, siyasi ve ekonomik merkezlerinden biri değil aynı zamanda sonsuz hikayelerin akıp gittiği, istisnai bir tarihi mirasın ve her zaman kendini yenileyen sanatsal bir canlılığın tezahür ettiği tek sahnedir. Bu akşam bize sunulan fotoğraflar da bize tam da bu gerçekleri yansıtıyor." Açıklamalarında bulundu.

Sipa Press Ajansı’nın çok sayıda fotoğrafçısının gözünden, Siyah-beyaz ve renkli 74 fotoğraf; yazar, politikacı, aktör, komedyen, şarkıcı, dansçı, ressam, moda tasarımcısı gibi birçok ünlü kişiyi ve Parislileri tanıtan, 1940’lardan günümüze kadar Paris’te tarihî bir yolculuğa çıkaran sergide uzaydan çekilen Paris Haritasında herkes oturduğu evi aradı.

 1973 yılında kurulan Sipa Press, bugün dünyanın önde gelen fotoğraf ajanslarından biridir. Geniş fotoğrafçı kadrosu, 600’den fazla muhabirden oluşan dünya çapında bir gazeteci ağı ve Associated Press (AP), Shutterstock ve benzeri yabancı ajanslarla yaptığı sadece Fransa’yı kapsayan özel anlaşmalar sayesinde tüm dünya olaylarını takip ederek fotoğraflarını tek elden basın organlarına dağıtmaktadır.

Merkezi Paris’te bulunan Sipa Press, 25 milyon fotoğraftan oluşan olağanüstü bir arşive sahiptir.
Sergi, 23 Ekim 2017- 21 Aralık 2017 tarihleri arasında ziyaretciler açık olacakdır.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder