27.10.17

Kültür ve Turizm Bakanlığı-3. Turizm Şurası-EGD Ekonomi gazeteciler-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Kültür ve Turizm Bakanlığı-3. Turizm Şurası-EGD Ekonomi gazeteciler

TURİZMDE ÜÇÜNCÜ HAMLE

Kültür ve Turizm Bakanlığın “Üçüncü Hamle Dönemi” niteliğinde hedefleri; 
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 1-3 Kasım'da Ankara'da yapılacak 3. Turizm Şurası ile ilgili bilgileri paylaşmak üzere 25 Ekim 2017 Çarşamba günü Başkanlığını Celal Toprak’ın yaptığı EGD Ekonomi gazeteciler Derneğinin turizm yazarları ile Çırağan Kempinski Hotelde buluştu.

Başkan Celal Toprak moderatörlüğünde önce sunum soru cevap şeklinde hiperaktif bir atmosferde geçen toplantıda; Gazetecilerin yoğun sorularına karşın Bakan Numan Kurtulmuş pek çok toplantı yapılması gerekliğini gülümsemeyle vurguladı.
 Numan Kurtulmuş 1-3 Kasım’da Ankara’da Türkiye’de turizm açısından önemli bir şurayı gerçekleştireceklerini söyleyerek sunumuna başladı. Şurada bütün sektör temsilcileri ile kamu kurum ve kuruluşlarının bir araya geleceğini aktardı.
Üçüncü hamle dönemi niteliğinde hedefleri  “Başta Uzak Doğu Asya olmak üzere Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya bizim yeni alternatif pazarımız olarak görülüyor. Bu ülkelerin ortak özelliği çok geniş bir yeni orta sınıfa sahip olmaları. Burada alım gücü yüksek, turizm başta olmak üzere birçok alanda harcama yapmaya müsait geniş bir pazar var. İnşallah bu anlamda pazar çeşitlendirmesini sağlayacağız. Yaklaşık bir ay evvel Çin’de temaslarda bulunduk.
Önümüzdeki günlerde de bakanlık olarak Dalaman’da Hindistan’dan yaklaşık 600 tur operatörünün yer alacağı toplantıya katılacağız. Uzak Doğu Asya ile ilgili her kapıyı açmaya gayret edeceğiz. Burada dünya nüfusunun 3’te 1’i bulunuyor. Burası bizim için önemli ve cazip bir pazar. Buraları Avrupa pazarında zaman zaman yaşadığımız sıkıntıları hafifletmek ve orta vadede çok geniş bir kitleye hitap etmek bakımından da önemsiyoruz."dedi
ikinci stratejik hedeflinde  ürün çeşitlendirmesi var, "Sadece deniz, kum, güneş turizminin ötesinde sağlık, spor, inanç, doğa, dağ ve kış turizmi gibi alanlardaki ürünlerimizi çeşitlendireceğiz. Bununla ilgili bütün kurumlarla iş birliği içinde olacağız. Bu amaçla geçen hafta Sağlık Bakanlığı ile bir iş birliği protokolü imzaladık. Sağlık turizminin Türkiye’de geliştirilmesi için iki bakanlık yakın bir çalışma sürecinin içine girecek. Diğer bakanlıklarla da benzer şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”  Açıklamalarında bulundu.
Kongreler ile ilgili  “9. Milletlerarası Halk Kültürü Kongresi ve 1. Ulusal Telif Hakları Kongresi’ni yapacağız.” Diyerek Kurtuluş, Turizmle ilgili seyahat acentelerine desteklerin  süreceğini

yeni bir model üzerinde çalıştıklarını, düşük sezonlarda da turizm acentelerini destekleyebilecekleri plan üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Bakan, ‘Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın’ projesi başladı. Kütüphaneleri ‘yaşayan kütüphaneler’ haline getiriyoruz. İstanbul AKM yenileniyor. Bununla ilgili tanıtımı önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımız yapacak.
Rami Kışlası dev bir kütüphaneye dönüşüyor. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binalarını 2019’a yetiştireceğiz. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin restorasyonu hızlı bir şekilde sürdürülecek. Fuat Sezgin ve Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi de bizim övünç kütüphanelerimizden birisi olacak. Kuleli Askeri Lisesi’nin bir kısmı ulusal müze olacak, bazı kısımlarını da Milli Savunma Üniversitesi kullanacak.”bilgilerini paylaştı.


 Ülkeyi ziyaret eden turist sayıları ile ilgili kısa zaman çizelgesinde “İlk 8 aya baktığımız zaman, çok şükür, 2016’daki tabiri caizse dip noktasından artık yukarıya doğru çıktık. İlk 8 aydaki turist sayısı yaklaşık 22 milyon. Geçen yılın ocak-ağustos dönemine göre bu sayı yüzde 26,4 arttı. İnşallah yıl sonuna kadar 30 milyon turist hedefimizi yakalayacağız. Burada güzel olan hususlardan biri de İstanbul ve Antalya başta olmak üzere bazı bölgelerimizdeki otellerdeki doluluk oranının yüzde 90’lara ulaşmış olması. Bu, 2018 için de bizi ümitlendiren bir durumdur. Sektörde birinci sırayı Rus turistler aldı. Uçak kriziyle birlikte ortaya çıkan süreç bir şekilde dağıtıldı. İlk 8 ayda geçen yıla göre yüzde 15 artışla yaklaşık 3 milyon 334 bin Rus turist geldi. 2,5 milyonu aşan Alman turist geldi. Bu da şu bakımdan önemli; Almanya’da özellikle seçimler sırasında olağanüstü yüksek dozda ve üst perdeden Türkiye düşmanlığı, karşıtlığı yapıldı. Buna rağmen Alman turistlerin 2,5 milyon seviyesine ulaşması ümit vericidir. Yıl sonuna doğru bu rakam daha da artacaktır. Bu sıralamada üçüncü Gürcistan, dördüncü İran, beşinci de İngiltere oldu. 2016 istatistiklerine göre tüm dünyada Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın yüzde 10,2’si turizmden gelen katkılardan oluşuyor. Turizm sektörünün küresel ekonomiye doğrudan katkısı 2,3 trilyon dolar. Bu muazzam büyüklükte maalesef Türkiye’nin payı henüz oldukça düşük. Bu payı mümkün olduğu kadar ileriye götürmek durumundayız. Bu pazar 109 milyona yakın istihdam oluşturuyor. Küresel ölçekte dolaylı etkileriyle birlikte 7,6 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklük ve 292 milyonluk bir istihdam kapasitesinden bahsediyoruz Turizm sektörü, dünya ekonomisinin ortalama büyümesinden daha fazla gelişiyor. Toplam ihracatın yüzde 6,6’sı, yani 1,4 trilyon dolarlık kısmı turistlerin yaptığı harcamalar. Toplam hizmet ihracatının da yüzde 30’unu turizm sektörü oluşturuyor. Turizmin önümüzdeki dönemde iletişim, finans, imalat, hizmet, perakende ve dağıtım gibi önemli sektörlerden daha fazla büyüyeceği öngörülüyor. Önümüzdeki dönemde sektörün yıllık büyüme hızının yüzde 3,1’den yüzde 3,9’a çıkacağı tahmin ediliyor. Dünya genelinden 380 milyondan fazla istihdam sağlayacağı öngörülen sektörün, net istihdam yaratma kapasitesinin de yüzde 23 olacağı tahmin ediliyor. Sektörün Gayri Safi Yurt İçi Hasıla içinde küresel ölçekteki payının da yüzde 11,4 olacağı bekleniyor. Toplam ihracatta ise yüzde 6,6’dan 7,1 seviyelerine geleceği düşünülüyor.” Rakamsal değerlerle trendi özetledi. 
Gazetecilerin gerek gelen turist profili, gelirin azlığı, kültürel varlıklarımızın tahribata maruz kalmaları, gastronomi politikaları, master planı, alternatif turizm çeşitlemeleri gibi pek çok suale samimiyetle cevap verdi. “Bizi sadece eksiklerimizle sorgulamayın yanlışlarımıza eleştiri getirin” şeklinde sözleriyle 3. Hamleye açık olduğunu bildirdi.


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder