23.10.17

D-8'i, D-20'ye kadar çıkarabiliriz-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
D-8'i, D-20'ye kadar çıkarabiliriz


D-8'i, D-20'ye kadar çıkarabiliriz.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9. Zirvesi ile ilgili 20 Ekim 2017 Cuma günü Dolmabahçe Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi.

1997'de kurulan D-8'in 20. yılı olduğunu geçen süre içinde tam bir kardeşlik uyumu içinde geçtiğini ve kutlandığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Üç kıtada temsil edilen D-8 teşkilatının yedi saygın üyesini, kıtaları birleştiren yedi tepeli İstanbul'da misafir ettik. Zirve sırasında D-8 ülkelerinden gelen dostlarımızla birlikte geçtiğimiz aslında 20 yılın muhasebesini yaptık. Teşkilatın kendini yenileyip geliştirmesi, geleceğe çok daha güçlü şekilde hazırlanması için hangi adımları atmamız gerektiğini istişare ettik. Üye ülkelerin müşterek duruşunu ortaya koyan İstanbul Bildirisi de yine zirve kapsamında kabul edildi. Ayrıca kısa ve orta vadede gerçekleştireceğimiz hedefleri konu alan bir eylem planı üzerinde de mutabık kaldık. D-8 tarihinde 20 yılın önemli bir kilometre taşı olduğunun bilinciyle kendimize bazı hedefler belirledik. Tercihli ticaret, vize ve gümrük anlaşmalarının tüm üye ülkelerce onaylanması ve işlerlik kazandırılması öncelikli hedeflerimizdir. Toplam ekonomik büyüklüğü 3 trilyon 770 milyar dolar olarak nüfusu 1,1 milyar olan devasa bir teşkilata 100 milyar dolarlık ticaret hacmi yakışmıyor. İnşallah bu rakamı 500 milyar dolara çıkarmak için gayret göstereceğiz."şeklinde bilgiler verdi.

D-8'i genişmsi hakkında Erdoğan “D-8'i genişletmekten de korkmayalım, dedik. Görüştüğüm arkadaşlara bu teklifi de yaptım. Nitekim Dışişleri Bakanlarımız kendi aralarında görüştüler. Bu sayıyı, D-8'i, D-20'ye kadar çıkarabiliriz. Böyle bir adım atmamızın çok çok faydalı olacağını ve bu konuda da birebir yaptığım görüşmelerde arkadaşlarımız 'Biz bu düşüncenize olumlu bakıyoruz.”
Sorumuz D-8'in, D-20 olabileceği düşünüldüğünde öneri-teklif, gerekli veya ihtiyaç duyulan aday ülke isimleri üzerine  "Şimdi bu bir teklif. Örneğin, İlham kardeşime teklif ettim. Yani eğer böyle bir ittifak varsa 'Biz varız' diyor. Faraza Kazakistan, Suudi Arabistan... Yani bunlarla görüşüp istişareyle ve birbirleriyle de tabii uyumları çok önemli. Özbekistan... Yani bunlarla uyum çok çok önemli. Bunların istişarelerini şu andaki D-8 yapmalı ve istişareler yapıldıktan sonra da bu D-20'ye kimleri alabiliriz. Bazı ölçüler burada tabii ki belirlemekte fayda var. Bu ölçüleri belirledikten sonra bu ekonomik mi olacak, bu kıtalara yönelik mi olacaktır. Bütün bunları bir defa masaya yatırıp ona göre almamız gereken diğer üye arkadaşları da buraya dahil edeceğiz. Şimdi İslam İşbirliği Teşkilatı'nın ilkeleri var, D-8'in ilkeleri var. Bu ilkeler daha da genişleştilebilir, ondan sonra da bu ilkelere uygun olanları D-8 üyeleri değerlendirmesini yapar, 'Şu ilkeler olabilir.' der teklifi yaparız."

Zirve oturumunda da belirttiğim üzere D-8 zirvesi ülkeleri olarak geleceğimizi birkaç uluslararası kuruluşun ve aktörün insafına bırakamayız."

'Biz kendimiz rahat yaşayacağız diye milyarlarca insanın emeğini sömüremeyiz'
Erdoğan, 7 milyarlık insanlık ailesinin her açıdan kaderlerinin birbirine geçtiğini, kaderdaşlıklarının arttığını söyledi.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder